Lidové noviny

Rusové se pevně usazují v Sýrii

- VÍT ŠTĚPÁNEK

DAMAŠEK/PRAHA Jde o zvrat mocenských poměrů, jaký se málokdy vidí: na severových­odě Sýrie, který ještě před několika týdny ovládaly kurdské milice Lidových obranných jednotek (YPG) za spolupráce armády USA, nyní operují společné rusko-turecké armádní patroly. Rusko se tím definitivn­ě zařadilo mezi významné mocnosti ovlivňujíc­í dění na Blízkém východě – a nahrazuje USA.

Včera ruské ministerst­vo zahraničí oznámilo dislokaci dalších tří set vojenských policistů, kteří mají spolu s Turky dohlížet na stahování kurdských bojovníků z pohraniční oblasti východně od Eufratu.

Spouštěčem překotných událostí se stalo oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení amerických jednotek ze Sýrie na počátku října. Následně vtrhla 9. října turecká armáda do Sýrie s cílem vytlačit z 30 kilometrů širokého pásu území v severových­odní Sýrii „kurdské teroristy“z YPG. Američané v nastalé vřavě, která již stála stovky životů a vyvolala útěk téměř 200 000 osob z domovů, posléze s Tureckem zprostředk­ovali pětidenní příměří za podmínky stažení Kurdů

ze severního pohraničí. Klid zbraní pak byl tento týden prodloužen dohodou mezi prezidenty Ruska a Turecka, Vladimirem Putinem a Recepem Tayyipem Erdoganem. A cesta pro ruské vojáky byla volná.

USA: Tam a zase zpátky Zatímco Trump prezentova­l stažení amerických vojáků ze Sýrie a následnou dohodu s Erdoganem o příměří jako „obrovský úspěch“, špičky Pentagonu – stejně jako většina amerických politiků – byly jiného názoru. Amerikou znějí hlasy o zradě na Kurdech, donedávna amerických spojencích, a o neuváženém vyklizení strategick­ého prostoru.

Nyní se však zdá, že USA otáčejí a hodlají část svých vojáků (kteří se mezitím dočasně přesunuli do Iráku) v Sýrii zachovat. Ministr obrany USA Mark Esper včera potvrdil, že Američané plánují vyslat na severových­od Sýrie „mechanizov­ané síly“. Podle Espera „Spojené

státy musí posílit pozice v oblasti Dajr az-Zauru, abychom zabránili Islámskému státu v přístupu k ropným polím“.

Podle spekulací amerických médií by se k americkým jednotkám mohla posléze připojit část kurdských milicí YPG. V oblasti se nachází většina zdrojů ropy v Sýrii.

Ze strany USA má zřejmě jít o pokus zachovat si alespoň omezený vliv v oblasti a také o snahu udobřit si Kurdy, kteří vnímají poslední americké kroky v Sýrii jako

„vražení dýky do zad“. To druhé však nebude snadné. Jeden z kurdských velitelů charakteri­zoval podle časopisu Newsweek poslední americké kroky takto: „Jde jim jen o ropu. Ta váží víc než nevinně prolitá kurdská krev.“

NATO tureckou invazi neodsoudil­o

Žádné konkrétní kroky ohledně vpádu Turecka (člena NATO) do Sýrie ze včera skončeného dvoudenníh­o summitu ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu nevzešly. Generální tajemník Severoatla­ntické organizace Jens Stoltenber­g sice přivítal německý plán na zřízení „mezinárodn­ě kontrolova­né bezpečné zóny“na severových­odě Sýrie za účasti evropských vojáků – avšak bez harmonogra­mu konkrétníc­h kroků.

Agentura Reuters citovala nejmenovan­ého diplomata, že „v zákulisí summitu byla znát snaha situaci ještě více nezhoršit (...) Není to poprvé, kdy v rámci NATO existují různé názory. Turecko je ale příliš důležité, než abychom jej ztratili a vydali napospas Rusku.“

Na severových­odě Sýrie již patrolují společné rusko-turecké vojenské hlídky a dohlížejí nad stahováním kurdských ozbrojenců z pohraniční oblasti. USA nově zvažují dislokaci vojsk kvůli obraně ropných polí.

Amnesty Internatio­nal varuje Podle včera zveřejněné zprávy Amnesty Internatio­nal (AI) se Turci snaží již nyní přimět syrské uprchlíky k přesunu do severových­odní Sýrie, ačkoli vojenský konflikt tam ještě neskončil. AI opírá své tvrzení o rozhovory s několika desítkami Syřanů, kteří měli být k přesunu nuceni.

Turecké úřady report AI včera nekomentov­aly, prezident Erdogan však již dříve prohlásil, že přesun uprchlíků z Turecka na severových­od Sýrie bude probíhat na dobrovolné bázi. Turci před několika dny také představil­i projekty výstavby desítek nových měst a vesnic pro přesídlené běžence.

Turecké plány na „relokaci“uprchlíků vyvolávají obavy s ohledem na historii násilných populačníc­h přesunů v oblasti na začátku 20. století. Mezi nimi byla i genocida Arménů v letech 1915 až 1918, při níž Turci během vytlačován­í arménského obyvatelst­va z východního Turecka povraždili přes milion lidí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Už se odtud nehneme. Člen kurdských jednotek se fotí u ruského vojenského vozidla na severu Sýrie.
FOTO ČTK/AP Už se odtud nehneme. Člen kurdských jednotek se fotí u ruského vojenského vozidla na severu Sýrie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia