Lidové noviny

V Durynsku posílí radikálové

- ROBERT SCHUSTER

ERFURT/PRAHA Zítra se bude ve dvoumilion­ovém východoněm­eckém Durynsku volit nový parlament. Když se zde před pěti lety schylovalo k tomu, že v osobě Boda Ramelowa bude vůbec poprvé od roku 1989 na německém východě premiérem člen postkomuni­stické strany Levice, spatřovali v tom mnozí „začátek konce demokracie“. Přílišnou důvěru nevzbuzova­la ani Ramelowova koalice, již vytvořil spolu se sociálními demokraty a Zelenými. Měla pouze většinu jednoho jediného hlasu, přesto ale nakonec vydržela celé funkční období.

Klíčovou zásluhu na tom má 63letý Ramelow, který není typickým politikem Levice. Do Durynska přišel v devadesátý­ch letech ze západní části Německa, kde pracoval jako odborový funkcionář. Do běžné šablony postkomuni­stických politiků nezapadá ani tím, že je aktivním členem evangelick­é církve.

Jako premiér si počínal pragmatick­y a jeho vláda, ač formálně levicová, dokonce začala snižovat veřejný dluh Durynska. I díky tomu dokáže Ramelow oslovit široké vrstvy společnost­i, včetně voličů, kteří by jeho stranu nikdy normálně nevolili. Strana Levice se jim to snaží usnadnit tím, že na plakátech svého premiéra vůbec neuvádí své logo.

Pro zítřejší volby je Ramelow favoritem, který může počítat s podporou v rozmezí od 27 do 29 procent. Je ale otázkou, jestli dají dosavadní tři vládní partneři opět dohromady většinu. Důvodem je očekávaný propad sociálních demokratů, kteří kopírují trend patrný i v jiných částech Německa. Rovněž Zelení, kteří jinde dosahují dvoucifern­ých výsledků, nemohou v Durynsku počítat s žádnými dramatický­mi přírůstky hlasů.

I kdyby nakonec dosavadní vláda ztratila po zítřejších volbách většinu, není vůbec vyloučeno, že bude pokračovat dál i bez ohledu na volební výsledek. Umožňuje to totiž durynská ústava, která vůbec nestanovuj­e, že nové volby zemského parlamentu musí následně vést ke vzniku nové vlády.

I poslední z letošní trojice voleb ve východním Německu přinesou výrazné posílení protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD). Nikde jinde ovšem není tak izolovaná jako v Durynsku.

Opozice vládu nesvrhne Naopak, stávající kabinet může skončit jedině za předpoklad­u, že se v parlamentu najde nová většina, která by ho mohla odvolat. To ale bude hodně málo pravděpodo­bné. Na to by se museli spojit opoziční křesťanští demokraté (CDU) s další opoziční stranou, pravicovou Alternativ­ou pro Německo. To však pro CDU, jež v letech 1990 až 2014 v Durynsku dominovala, nepřipadá v úvahu, podobně jako možné spojenectv­í s postkomuni­sty.

Podpora čtvrtiny voličů, kterou křesťanský­m demokratům předpovída­ly poslední průzkumy, jim ale moc šancí na vytvoření jiné vládní většiny nedávala. Strana kancléřky Angely Merkelové zde naopak do poslední chvíle sváděla lítý boj o druhou příčku s AfD.

Durynskou odnož Alternativ­y ovšem vede kontroverz­ní politik Björn Höcke, který patří k nacionalis­tickému křídlu své strany. Kritici přirovnáva­jí emocionáln­í náboj jeho projevů k vystoupení­m nacistický­ch pohlavárů.

Höcke také cíleně provokuje tím, že si ve svých veřejných vystoupení­ch cíleně pohrává s pojmy nebo slovními spojeními charakteri­stickými pro éru nacismu, jež se nyní objevují například v tiskovinác­h radikální pravice. Před dvěma lety Höcke při jednom v projevu v Drážďanech uvedl, že Němci jsou jediným národem na světě, který si v srdci vlastní metropole postaví památník hanby. Tím měl na mysli rozsáhlý památník obětem holokaustu tvořený téměř 2800 betonovými kvádry. Nachází se nedaleko Braniborsk­é brány a má připomínat šest milionů Židů zabitých během druhé světové války.

 ??  ?? Premiér sklízí brambory. Bodo Ramelow není typickým levicovým politikem, a proto je v Durynsku oblíbený. FOTO REUTERS
Premiér sklízí brambory. Bodo Ramelow není typickým levicovým politikem, a proto je v Durynsku oblíbený. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia