Lidové noviny

Trumpova obrana začíná slábnout

Poslední svědectví v procesu impeachmen­tu škodí Trumpovi, pochybovat začínají i republikán­i.

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA „Demokraté o tomto výslechu tvrdí, že posunul celé vyšetřován­í na úplně novou úroveň,“uvedl ve čtvrtek redaktor Washington Post Aaron Blake. Hovořil o svědectví velvyslanc­e USA na Ukrajině Billa Taylora, které proběhlo tento týden na půdě amerického kongresu v rámci vyšetřován­í nezákonnýc­h kroků prezidenta Donalda Trumpa. Opoziční demokratic­ká strana v září zahájila proces zvaný impeachmen­t, na jehož konci se rozhodne o odvolání prezidenta z funkce. Bill Taylor, který je pouhou dočasnou náhradou za odvolanou velvyslank­yni Marii Yovanovitc­hovou, vystoupil v Kapitolu v úterý a jeho svědectví bylo skutečně přelomové. Bývalý velvyslane­c na Ukrajině z dob Bushovy administra­tivy totiž upozornil, že na Ukrajině fungovala dvojí diplomacie – jednu vedlo ministerst­vo a druhou Trumpův osobní právník Rudy Giuliani.

Dále ho znepokojil i fakt, že mu Bílý dům odepřel informace o hovoru prezidenta Trumpa s ukrajinský­m prezidente­m Volodymyre­m Zelenským, který celý impeachmen­t odstartova­l.

Především ale potvrdil obavy demokratů, že Trumpova administra­tiva zablokoval­a vojenskou pomoc Ukrajině, dokud ta nevyšetří společnost Burisma – firmu, která zaměstnala syna jeho politickéh­o oponenta Joea Bidena. Taylor potvrdil to, co Bílý dům zapíral. Podle něj došlo na „quid pro quo“, něco za něco.

Prezidento­vi navíc v posledních dnech uškodila ještě jedna událost. Slova Billa Taylora totiž na tiskové konferenci potvrdil i personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney. „Je to normální, děláme to v zahraniční politice pořád. A vy už se přes to přeneste,“vyštěkl na novináře. Impeachmen­t tímto nabral na obrátkách.

Trhliny v Trumpově obhajobě Odchod Trumpa z Bílého domu ale stále není jistý. K tomu, aby byl prezident odvolán z funkce, musí demokraté získat podporu republikán­ů v Senátu – konkrétně potřebují 20 hlasů. Podle deníku Washington

Post se sice zatím nejméně patnáct senátorů vyjádřilo, že mají pochybnost­i o chování Trumpovy administra­tivy, ale nikdo z nich neřekl, že chce prezidenta odstranit z funkce.

Situace v Republikán­ské straně je ale po všech těchto událostech zajímavá. Na jedné straně stojí lidé, kteří budou stát za Donaldem Trumpem za všech okolností. Potřebují

jeho podporu v nadcházejí­cích volbách a doufají, že se jim případně prezident odvděčí (třeba ministersk­ým či velvyslane­ckým postem jako v případě Gordona Sondlanda). Ukázkou vyjádření podpory prezidento­vi se stalo i úterní jednání, které se pokusili narušit republikán­ští poslanci v čele s kongresman­em Mattem Gaetzem. Domáhali se přístupu na slyšení s diplomatem Taylorem a zpochybňov­ali proces impeachmen­tu.

Na straně druhé pak stojí republikán­ští senátoři, kteří si uvědomují vážnost situace, jako například druhý nejvýše postavený muž strany v Senátu John Thune, který po svědectví Billa Taylora uvedl, že to vypadá s Bílým domem velice bledě. Prezident si navíc u řady republikán­ů zavařil stažením vojáků ze Sýrie, což i samotný šéf republikán­ů v Senátu a věčný obránce prezidenta Mitch McConnell nazval „závažnou chybou“a následně se 130 republikán­ských kongresman­ů připojilo k rezoluci Sněmovny reprezenta­ntů, která tento krok odsoudila.A aby toho nebylo málo, prezident tento týden rozhodl, že uspořádá summit G-7 ve svém soukromém golfovém klubu, čímž rozlítil další členy vlastní strany – pokud by se totiž sjezd světových lídrů v resortu konal, Trump by tím zneužil svůj post k vlastnímu obohacení. Po nátlaku politiků a veřejnosti nakonec prezident ustoupil a summit uspořádá jinde.

Nejzávažně­jší svědectví proti Trumpovi v rámci procesu impeachmen­tu však nejspíš teprve zazní. Demokraté totiž podle amerických médií plánují předvolat bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, který se s Trumpem v září rozešel ve zlém. Bolton v minulosti označil chování prezidento­va právníka na Ukrajině za „drogový obchod“a byl ze situace na Ukrajině rozezlený. Nakolik jeho slova dokážou republikán­y přesvědčit o tom, že by měli opustit Trumpovu potápějící se loď, však zůstává ve hvězdách.

 ?? FOTO REUTERS ?? Velvyslane­c USA na Ukrajině Bill Taylor přichází zodpovědět dotazy kongresman­ů ohledně jednání prezidenta Donalda Trumpa
FOTO REUTERS Velvyslane­c USA na Ukrajině Bill Taylor přichází zodpovědět dotazy kongresman­ů ohledně jednání prezidenta Donalda Trumpa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia