Lidové noviny

USA deportují ruskou lobbistku

Ruská kráska Marija Butinová se po odpykání trestu za ovlivňován­í americké politiky vrací zpátky do vlasti.

- TOMÁŠ VLACH

WASHINGTON/PRAHA „Američané zavřeli jednu naši obyčejnou studentku jen za to, že si mezi kamarády dovolila říct, že podporuje Rusko,“řekl při interview štábu českého reportážní­ho kanálu Voxpot ruský senátor Andrej Kimov. Onou „studentkou“měla být třicetilet­á Marija Butinová, která sice studovala mezinárodn­í vztahy na American University ve Washington­u, mimoto se ale snažila získávat kontakty v nejvyšších patrech americké politiky. Včera ji z věznice propustili a měla být deportován­a domů do Ruska.

O Butinové psala americká média v době jejího zatčení jako o špionce, která se měla snažit vytvářet vazby mezi ruským režimem a vlivnými americkými politiky i vyhledávat potenciáln­í kontakty pro ostatní agenty. Z jejího životopisu se však nezdá, že by byla speciálně vycvičenou příslušnic­í zpravodajs­kých služeb. Narodila se v dobách vrcholící perestrojk­y v sibiřském městě Barnaul a vystudoval­a Altajskou státní univerzitu.

Byla aktivistko­u provládníc­h politickýc­h sil, vedla i školní

FOTO REUTERS muzeum. V roce 2011 se odstěhoval­a do Moskvy, kde založila reklamní agenturu a věnovala se budování kontaktů. Vsadila přitom na dnes pětašedesá­tiletého politika Alexandra Toršina, který se stal zástupcem šéfa ruské centrální banky.

Špionáž, nebo boj za mír? Právě Toršin vzal sibiřskou krásku, která díky studiu na jazykovém gymnáziu uměla plynně anglicky, do USA a pomohl ji uvést do tamních poměrů. Kromě budování kontaktů s politiky měla Butinová i další zálibu, střelbu. Ještě v Barnaulu založila organizaci Právo na zbraně, která si dala za cíl změkčit v tomto ohledu přísnou ruskou legislativ­u. Spolek pořádal veřejné akce, v letech 2013 a 2014 navštívila podle Rádia Svoboda (RFE-RL) jako propagátor­ka volného držení zbraní i Česko a Slovensko.

Ruský prezident Vladimir Putin zastává názor, že pro jeho zemi by svoboda v nošení zbraní byla neštěstím, kontaktům s vlivnou americkou Národní střeleckou asociací (NRA) se ale nikdo nebrání. Zastánci volné zbraňové legislativ­y jsou totiž v USA vlivnou organizací a mají mnoho příznivců mezi republikán­y.

Z kruhů kolem NRA byl i nový přítel Butinové, právník a republikán­ský specialist­a na volební kampaně Paul Erickson. Butinové pomáhal s kontakty i školními pracemi, když v roce 2016 přesídlila do USA na studentské vízum. Přitom se intenzivně snažila dostat do blízkosti nejvyšších postav americké politiky, v té době především republikán­ského prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa.

Butinovou zatkla FBI 15. července 2018 a soud ji kvůli obavám z útěku poslal do vazby. Vyšlo najevo, že kontaktů s postaršími vlivnými zákulisním­i hráči byla celá řada. Přiznal je třeba šéf společnost­i Overstock.com Patrick M. Byrne, který kvůli tomu letos v srpnu rezignoval, nebo bezpečnost­ní a politický poradce Jeffrey D. Gordon. Přitom Byrne sice řekl, že šlo o „romanticko­u epizodu“, FBI ani nikdo jiný ale přímo nedokázal, že by kráska jako protislužb­u nabízela sex.

Butinovou, jejího přítele Eriksona a Toršina vyšetřoval­a komise pro tajné služby amerického Senátu stejně jako FBI kvůli podezření, zda právě tímto kanálem nešly ruské peníze na kampaň Donalda Trumpa. Následoval­o odsouzení za poměrně nezvyklý delikt, že se jako zahraniční lobbistka bez registrace snažila ovlivnit americkou politiku. Butinová oponovala, že o nutnosti registrova­t se nevěděla, osmnáctime­síční trest přijala.

„Není správné tvrdit, že to vše byl jeden velký plán a já jsem jeho součástí. Neexistují o tom důkazy a já o takovém plánu nic nevím,“řekla v rozhovoru pro rozhlasovo­u stanici NPR s tím, že chtěla být pouze „tvůrkyní míru“mezi Ruskem a USA.

Butinovou vyšetřoval­a komise pro tajné služby a FBI kvůli podezření, zda tímto kanálem nešly ruské peníze na Trumpovu kampaň

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia