Lidové noviny

Víc dat jen pro ty, kdo platí

Letní datová revoluce zlevnila mobilní internet hlavně těm, kdo jsou ochotni platit přes tisíc korun měsíčně

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Česko v cenách mobilních dat dohání svět – tedy alespoň podle šéfa ministerst­va průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). Ten se včera pochlubil výsledky studie finské poradenské společnost­i Rewheel, která porovnával­a ceny českých operátorů v září s dubnovými cenami v jiných zemích (sic!). Jenže největší zlepšení je znát u dražších tarifů (za 50 eur, tedy asi 1300 korun měsíčně) – dříve běžné menší tarify pro děti nebo zkrátka pro lidi, kteří tolik nevolají, z nabídky mizí .

„Díky koncentrov­anému tlaku už Česko podle studie Rewheel patří do skupiny nejlepších zemí, co se týče tarifů do 50 eur,“pochlubil se včera ministr Havlíček s odkazem na výsledky studie, kterou si jeho resort zaplatil.

Důvod zmiňovanéh­o českého „skoku“je prostý: za 1300 korun už jde v Česku nově pořídit neomezená data, více už jich být nemůže. Při útratě 30 eur (zhruba 770 korun) už změna tak výrazná není, Česko se jen posunulo z 39. na 37. místo z celkem 41 sledovanýc­h zemí. V případě 20 eur, tedy stále poměrně vysokých více než 500 korun, si Češi polepšili jen o jedno jediné místo.

Sleva, která není zadarmo „Nejspíše klesly ceny i ve všech dalších zemích, proto nemůžeme vyloučit možnost, že pozice Česka může být horší, než je ukázano v žebříčcích,“varují v analýze samotní Finové. Nedávné představen­í tarifů s neomezeným­i daty trojicí tuzemských velkých operátorů podle studie „přispělo ke zlepšení cenové konkurence na českém mobilním trhu jen marginálně“.

Finové dále upozorňují, že Češi by museli zdvojnásob­it své průměrné útraty za telefon, aby dosáhli na výhodná neomezená data. Čím méně lidé za telefon platí, tím hůře to vypadá v mezinárodn­ím srovnání. A protože hlavní zlepšení je vidět právě v tarifech nad tisíc korun měsíčně, tedy nad možnosti většiny zákazníků, nové nabídky srovnání spíše zkreslují.

V Česku je znát, že operátoři postupně rezignují na zákazníky, kteří nejsou ochotni platit vysoké částky. V posledních měsících sice O2, T-Mobile i Vodafone skutečně výrazně zlevnily mobilní data. Ale nabídky míří hlavně na ty, kdo jsou ochotni si připlatit, největší změny se dějí v tarifech za tisíc a více korun. Atraktivní nabídky za pár eur, které jsou běžné v Polsku, v Rakousku nebo na Slovensku, v Česku alternativ­u nemají.

LN porovnával­y nabídky hlavních i alternativ­ních operátorů a ukázalo se, že čím méně zákazníci utrácejí, tím méně o ně velcí operátoři stojí.

Konec levných nabídek

Kdo volá jen málo a potřebuje méně dat, ten nejvýhodně­jší nabídky najde u virtuálníc­h operátorů. Triumvirát O2, T-Mobile a Vodafone neumí prakticky nic nabídnout a jejich tarify vyjdou i násobně dráž. Naopak ten, kdo chce opravdu hodně volat i datovat a je ochoten platit přes tisíc korun měsíčně, ten se se od velké trojky dočká nabídek, na něž virtuální operátoři reagují jen stěží.

Nezájem o méně utrácející zákazníky se ukazuje právě i v tom, že z tuzemského mobilního trhu prakticky vymizely menší tarify. Například O2 nenabízí na svých stránkách žádný tarif za méně než 500 korun. Kdo předpoklád­á menší útratu, je odkázán na předplacen­ou kartu. Pod pultem lze sice levnější tarify najít, další pak nabízí pro studenty či děti – i ty však začínají na 350 korunách měsíčně. T-Mobile a Vodafone na tom jsou podobně.

Nikdo nenabízí tarif za méně než 300 korun. Pryč jsou doby, kdy šlo mít tarif i za stokorunu nebo pár desetikoru­n. Všichni tito zákazníci museli buď přejít k násobně větším tarifům, nebo se pokusit vyjednat podpultovo­u nabídku, případně používat nepříliš výhodné předplacen­é karty. Možností je i odejít ke zmíněným virtuálním operátorům.

Strategie operátorů je jasná: nabídnout lidem neomezené volání i více dat a dostat je tak k vyšším tarifům. Velká trojka přitom svorně tvrdí, že na menší zákazníky nerezignuj­í. „Nabídka předplacen­ých karet a tarifů je koncipován­a tak, aby si v ní vybral opravdu každý, tedy i zákazníci s menší útratou,“uvedl například mluvčí T-Mobile Jiří Janeček.

Mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec zase poukazuje na to, že ceny služeb nejde jednoduše porovnávat, protože každý zákazník je používá jinak.

Nicméně ministerst­vo průmyslu chce na operátory tlačit dál a dostat Česko mezi země s nejnižšími cenami mobilních dat.

V Česku je znát, že operátoři postupně rezignují na zákazníky, kteří nejsou ochotni platit za telefon vysoké částky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia