Lidové noviny

Letoun Smartwings letěl do Oděsy nadvakrát

-

PRAHA Cestující letecké společnost­i Smartwings zažili v noci na včerejšek nevšední událost: letadlo, v kterém cestovali z Prahy do Oděsy, nemohlo z důvodu špatného počasí na ukrajinské­m letišti přistát. Pilot se o přistání pokusil třikrát, následně let otočil a přistál na letišti v Košicích, odkud se posléze vrátil opět do Prahy.

„V době přistání linky ČSA OK 922 byla místní dohlednost pod minimem hodnoty, proto pilot nemohl na letišti dosednout,“řekla serveru Lidovky.cz Vladimíra Dufková, mluvčí Smartwings.

Z portálu Flightrada­r24, který umožňuje sledovat lety, je však patrné, že české letadlo bylo jediné, které na letišti nedokázalo přistát. Jen pár minut po odklonění letadla Smartwings dosedl bez jakéhokoli­v zpoždění v Oděse stroj společnost­i Austrian Airlines letící z Vídně. Další v pořadí bylo letadlo z Rigy společnost­i Air Baltic, které sice mělo zpoždění v řádu desítek minut, přistát ale dokázalo také. Poslední let v danou dobu – spoj Turkish Airlines z Istanbulu – byl naopak zrušen úplně.

„Počasí se může během chvilky vylepšit, proto po českém letadle mohly bez problému přistát letouny jiných leteckých společnost­í,“uvedla Dufková.

„Kapitán se rozhodl divertovat na záložní letiště v Košicích,“dodala mluvčí. To je od Oděsy vzdáleno 753 kilometrů vzdušnou čarou. Stroj měl již za sebou cestu z Prahy dlouhou 1270 kilometrů, musel tedy v Košicích dotankovat palivo. Bezprostře­dně poté letadlo pokračoval­o zpět do Prahy, kde přistálo v 6.45. Na východ letoun zamířil znovu včera, v Oděse přistál po půl páté. ds, ml

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia