Lidové noviny

Dva cíle Plíškové na Masters

Na Turnaji mistryň je celkem pět Češek, Karolína Plíšková útočí na trofej i post jedničky Program 1. kola Turnaje mistryň

- DAVID AKO DOMINIK REINIŠ

ŠEN-ČEN/PRAHA Posledních pět let se dámská tenisová smetánka na závěrečný podnik sezony slétávala do Singapuru. Letos se pořadatels­tví Turnaje mistryň přesunulo o dva a půl tisíce kilometrů severněji – do čínského Šen-čenu. Ve sportovním komplexu přezdívané­m Spring Cocoon (Jarní ulita), kde se ještě před pár týdny konalo basketbalo­vé mistrovstv­í světa, bude o jedny z nejcennějš­ích titulů usilovat také pět českých hráček, což je nejvíce zástupkyň jedné země: dvě v singlu a tři v deblu. Karolína Plíšková se navíc teoreticky může stát i světovou jedničkou.

Aktuální dvojka žebříčku WTA se ve Fialové skupině střetne s ukrajinsko­u obhájkyní Elinou Svitolinov­ou, vítězkou Wimbledonu Simonou Halepovou a čerstvou šampionkou z US Open, teprve devatenáct­iletou Kanaďankou Biancou Andreescuo­vou. „Na Masters nemůžeme hledat favoritku, protože je nás tam osm nejlepších. Všechny zápasy budou těžké. Bude hodně záležet na momentální formě, rozpoložen­í. Těším se, je to výzva,“uvedla loňská semifinali­stka Plíšková před odletem. K postu světové jedničky však musí vyhrát všechny zápasy a současná vládkyně Ashleigh Bartyová během základní skupiny odstoupit.

Petra Kvitová bude hrát na Masters už posedmé, v roce 2011 jej dokonce opanovala. „Je to turnaj za

Neděle: 10.30 KVITOVÁ (6) –

Ósaková (3-Jap.), Bartyová (1-Austr.) – Bencicová (7-Švýc.), 12.30 STRÝCOVÁ, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) – Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína), Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) –

KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ (6).

Pondělí: 12.30 KAR. PLÍŠKOVÁ (2) – Svitolinov­á (8-Ukr.), Halepová (4-Rum.) – Andreescuo­vá (5-Kan.).

Zápasy českých tenistek v singlu ■ i deblu sledujte v online přenosech na Sport.lidovky.cz. odměnu, ale nejdu si to jenom užít. Chci hrát dobrý tenis, může se stát cokoli,“řekla Kvitová. Rodačka z Bílovce bude hrát se zmíněnou Australank­ou Bartyovou (vítězkou Roland Garros), Japonkou Naomi Ósakovou, která ovládla Australian Open, a s Belindou Bencicovou ze Švýcarska.

V deblu se pokusí probojovat co nejdál Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Této dvojici bude zdatně sekundovat i další Češka. Barbora Strýcová nastoupí po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Největšího soupeře však bude pro české hráčky představov­at maďarsko-francouzsk­é duo Timea Babosová a Kristina Mladenovic­ová, které obhajuje loňský titul.

Kromě trofejí se budou rozdělovat i rekordní odměny. Pokud letošní šampionka projde turnajem bez porážky, obdrží šek na v přepočtu zhruba 109 milionů korun. Půjde tak o nejvyšší prémii v dějinách ženského sportu.

„Jsme rády, že to tak je a WTA je schopná sehnat sponzory. Možná i proto se hraje v Číně, tam prostě peníze jsou,“říká Kvitová, která si před osmi lety při triumfu v Istanbulu vydělala „jen“40 milionů. „Je příjemné, že máme větší dotaci na Masters než chlapi, protože už dlouho bojujeme o rovné prize money. Na grandslame­ch už jsou a tohle je další krok,“dodala k faktu, že muži si na Turnaji mistrů v Londýně rozdělí 207 milionů korun, přičemž případný neporažený vítěz dostane 62 milionů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vylepší své maximum? Karolína Plíšková byla na Turnaji mistryň zatím nejdál v semifinále. Letos může teoreticky i poskočit na post světové jedničky.
FOTO PROFIMEDIA Vylepší své maximum? Karolína Plíšková byla na Turnaji mistryň zatím nejdál v semifinále. Letos může teoreticky i poskočit na post světové jedničky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia