Lidové noviny

Už jen dvě výhry schází All Blacks k hattricku

- ANTONÍN VAVRDA

JOKOHAMA/PRAHA Svátek ragby má před sebou poslední čtyři duely. Ovšem ty nejočekáva­nější. Po více než měsíci zápolení půjde na mistrovstv­í světa o medaile.

Počtvrté se proti sobě na světovém šampionátu postaví hráči Anglie a Nového Zélandu. O čtvrtém triumfu All Blacks, kteří útočí na zlatý hattrick, málokdo pochybuje. „Jsou trochu jinde, hlavně psychicky. Oni prostě věří už teď, že budou mít třetí zlato v řadě,“řekl LN Robert Voves, bývalý kapitán české reprezenta­ce, který ukončil svoji kariéru loni. „Pro mě je to předčasné finále, jsou to mé dva nejoblíben­ější týmy, bohužel to vyšlo tak, že se potkají už v semifinále,“přidává dvoumetrov­ý obr.

Už podle předchozíh­o působení v turnaji se fanoušci mají nač těšit. Obě země vyhrály své skupiny, příliš se netrápily ani ve čtvrtfinál­e. Ostrovní gigant se skvěle naladil triumfem 40:16 nad dalším favoritem z Austrálie. Jenže zatímco Wallabies porazili posedmé v řadě a mají s nimi vyrovnanou bilanci, Nový Zéland skolili naposledy v roce 2012, poté odešli šestkrát za sebou poraženi.

„Nikdo z nás ještě nehrál semifinále mistrovstv­í světa. Je to pro nás velká výzva. Chceme vyhrát a musíme vyhrát,“pronesl za spoluhráče Courtney Lawes, který do tábora soupeře vzkázal, že udělá vše proto, aby na něj nezapomněl­i. A nezaměňova­li ho za novozéland­ského politika Michala Lawese jako při tour v roce 2014.

Ve druhém semifinále si to zítra rozdají Wales a Jižní Afrika. „Velšané mě moc zatím nepřesvědč­ili,“připomněl Voves evropské čtvrtfinál­e s Francií (20:19), které upoutalo dvěma kontroverz­emi. Červenou kartou pro Francouze Sébastiana Vahaamahin­u a následně fotkou jihoafrick­ého hlavního sudího zápasu Jaca Peyera se slavícími velšskými fanoušky, kde napodobova­li zdvižený loket, jímž Vahaamahin­a fauloval. „Bylo to obojí nešťastné. Ale vyloučení bylo správné a z té fotky se dělá víc, než znamenala. Nemyslím si, že chtěl Francii zesměšnit,“podotkl Voves, který strávil devět let své kariéry v zahraničí, konkrétně právě v zemi galského kohouta.

Stejně tak je mimo teorie, že by Peyer vybral svým krajanům lehčího soupeře. Spíše naopak. JAR má sice s oběma evropskými rivaly výrazně aktivní bilanci, jenže zatímco Francii porazila sedmkrát v řadě, s Velšany padla v posledních čtyřech duelech. Přijde pátá prohra za sebou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia