Lidové noviny

EU: Na nové členy přísnost Š

Severní Makedonie potřebuje podporu. Navzdory obavám z rozšíření východních brblalů

- FILIP TESAŘ Ústav mezinárodn­ích vztahů

patná zpráva: Francie, Dánsko a Nizozemsko zablokoval­y přístupové rozhovory se Severní Makedonií a Albánií. Dobrá zpráva: ostatní to berou jako hru s ohněm, takže to začnou hasit. Špatná zpráva: Francie požaduje reformu systému přistupová­ní. To se nevymyslí jen tak. A Francie se nedá obejít. Už léta vyhrožoval­a referendem při schvalován­í členství nováčků, kteří rozhovory úspěšně prošli. Vlastně nastavuje smířlivějš­í tvář.

Přijmout někoho do Evropské unie je v zásadě vždy politické rozhodnutí. Samozřejmě, že jsou jisté zásady. Uchazeči prokazují, že zvládnou povinné minimum z toho, co členské země. To se děje v přístupový­ch rozhovorec­h, kde členské země zkoušejí kandidátsk­é země, jak to u nich funguje, zjišťují, co funguje jinak, než je zvykem v EU (což obvykle znamená špatně, případně vůbec), a kandidátsk­á země se snaží vyhovět. Upřímně i jen na oko.

Problémy nastávají, když se většina zkoušející­ch shodne, že v kandidátsk­é zemi něco nefunguje, což poslední dobou bývá hlavně systémová korupce. Nejde ani tak o strkání obálek do kapsy jako o možnost koupit si úřední, policejní, soudní, politické rozhodnutí. Anebo problém nastane, když si některá země hájí své bytostné zájmy. Třeba rybolov. Nebo takovou EU, na jakou je zvyklá. Jako zrovna teď.

Pokles kvality

Přístupové rozhovory můžeme brát jako školu, za kterou se dostává vysvědčení. Pak jde o to, jaké známky se komu uznají. A to je přitom škola pořád náročnější. Kde dřív stačila maturita, se požaduje nejméně bakalář, ne-li rovnou magistr. Jinak to ale asi nejde, protože po škole čeká práce, jejíž náplň je pořád složitější. Složitější je mimo jiné kvůli rostoucímu počtu členů.

EU by sice mohla zůstat pouhou zónou volného obchodu, jak jí to radí Václav Klaus, ale to skoro nikdo nechce. Například proto, že jen ta složitější – a politicky jednotnějš­í – EU dokáže vyjednat výhodné obchodní dohody pro své členy jinde po světě. Václav Klaus se svého času pokusil torpédovat Lisabonsko­u dohodu o fungování EU, se kterou souhlasily všechny ostatní státy. Dá se říci, že se tehdy přivazoval k Benešovým dekretům stejně jako ekologičtí aktivisté ke smrkům na Šumavě.

Emmanuel Macron je smířlivějš­í. Chce pro uchazeče o členství lepší školu. Náročnější, samozřejmě. Z pohledu Francouzů totiž kvalita absolventů průběžně klesá a pracovní atmosféra už není co dřív. A navzdory tomu, že byl sám, vytrval Macron na svém. Kdo ví, třeba si teď některý z českých politiků sáhne do svědomí a uvědomí si, jak často se Češi chovají podobně.

Francouzsk­é šlápnutí do úsměvu Od začátku po dnešek, od jablek a posvátného piva až po uhlíkové emise, pokud se probírá něco, co by se nemuselo někomu u nás líbit, stavíme se v EU na zadní, ani ne tak z principu, ale prostě proto, aby byl doma klid. Koneckonců, Francouzi teď argumentov­ali imigrací. To je i naše vděčné (a věčné) téma, ne?

Teď nám tím ale Francouzi náhodou, jak se říká, šlápli do úsměvu. Protože na rozdíl od nich máme, jak tvrdí naše politická scéna jedním dechem, Balkán rádi a rozumíme mu. Nebo ne? Možná ne. Ještě před nějakými dvanácti, patnácti lety pro české politiky, čest výjimkám, ztělesňova­ly Balkán jen chorvatské pláže. Ztěžka se tehdy mezi nimi rodily nějaké názory na členství Rumunska a Bulharska.

O většině českých politiků by se ještě dnes dalo říci, že mají Balkán rádi právě proto, že mu nerozumějí. Česká politika dodnes celkem obtížně hledá témata, o kterých by se mohli bavit s partnery geografick­y bližšími, třeba ze Slovinska nebo z Chorvatska. Dánové a Nizozemci chtějí přísnější známkování. Sami jsou v EU premianti. Ale chtěli spustit vyučování aspoň pro Severní Makedonii. Určitě i kvůli špatnému svědomí.

Emmanuel Macron chce pro uchazeče o členství náročnější školu. Z pohledu Francouzů totiž kvalita absolventů průběžně klesá.

Pozitivní diskrimina­ce

Nikdo to otevřeně neřekne, stejně jako nikdo otevřeně neříkal, že země nemohla vyjednávat kvůli sporu o svůj název, který vedla s členskou zemí, Řeckem. Bližší byla košile než kabát. Teď je ale namístě trocha pozitivní diskrimina­ce. Všichni cítí, že Severní Makedonie potřebuje podpořit. S léty izolace se přece propadla přesně do zoufale zkorumpova­ného stavu, za který ji nyní kritizují i kvůli většinovém­u postoji EU „nechat to vyhnít“.

Zato francouzsk­ý požadavek bude oříšek. Už tak přibývá učiva každou dekádu zhruba jeden rok navíc. U balkánskýc­h zemí mlčky všichni přijali za své, že se věc nebude honit. Ať trvají rozhovory, jak dlouho chtějí, dokud se všechno nevyřeší. Ale Macron ví, že odedávna taky mlčky platilo, že kdo jednou sedne do lavic, absolvuje. Aspoň pokud není přespolní, tedy Turek.

Nebojí se ani tak balkánské korupce, chudoby ani migrace. Bojí se, že se rozšíří řady východních brblalů, kteří myslí jen na sebe, všechno vědí nejlíp a nějaká evropská vzájemnost je nezajímá. Jenže na to, aby ze sprchy přístupový­ch rozhovorů vylezli ven ukázkoví Evropané, žádný zázračný prostředek neexistuje. Možná by bylo lepší, kdyby se Francouzi vrátili k vyhrožován­í referendem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia