Lidové noviny

O strachu ze svobody

-

Poslanci podle očekávání schválili závěrečné zprávy České televize. Je to bezpochyby dobrá zpráva: televize řízená jen svými vlastními manažery je sice problém, ale problém řádově menší než televize řízená politiky. Poslancům přitom paradoxně leží v žaludku zpravodajs­tví, které (ač k jeho obsahu a hodnotovým preferencí­m lze mít tucty výhrad) je bezpochyby profesioná­lnější a se světem srovnateln­ější než takzvané „Velké Kavky“, které produkují všechny TV inscenace, filmy, seriály a vůbec veškerý nezpravoda­jský obsah. Právě tam teče nejvíce peněz a tam nejvíce bují „malé domů“.

Říkáme-li tady a teď „bohudíky“, nebojme se zároveň ptát: K čemu vlastně máme média veřejné služby? Nejsou reliktem časů, kdy měl stát vysílací monopol? Proč jim musíme dávat na poplatcích osm miliard korun, notabene v časech, kdy největší část zpráv přijímáme z webů, které jsou privátní a jejich zprávy bezplatné?

Řekněme si na rovinu: skutečně svobodná a nebojácná společnost nepotřebuj­e žádné veřejnoprá­vní vysílání – tak jako nepotřebuj­e ani veřejnoprá­vní noviny nebo časopisy. Nepřítomno­st tisku či internetu veřejné služby kupodivu nikomu nevadí, tak proč je nutné mít takové rozhlasové a televizní vysílání?

Ano, chápeme, že totalitní režimy chtějí mít dohled nad vysílacím monopolem, a chápeme i strach mladé demokracie z toho, že by někdo s mocenskými ambicemi ovládl monopol či oligopol, ale jsou takové obavy namístě dnes, kdy máme desítky a desítky celoplošný­ch vysílání?

Můžete namítnout, že televize a rozhlas jsou namísto papíru zdarma, ale ani tato námitka dnes už neobstojí. Proč trváme na tak složité kontrole a politickýc­h půtkách o TV vysílání v době, kdy si vysílání z pokojíčku dokáže zařídit každý pubescent a někteří mají mnohem větší vliv než jakýkoli „koncesovan­ý“novinář?

Nemluvě o tom, že nejvlivněj­ší jsou dnes velké zpravodajs­ké servery, jako Novinky či iDNES, tedy soukromé projekty. Proč tak trváme na tom, aby Česká televize inkasovala od občanů kolem šesti miliard ročně a Český rozhlas dvě miliardy?

Ano, Chlívek ví, že obě stanice byly zákonodárc­em připraveny o reklamu, takže poplatky jsou dominantní­m zdrojem příjmu. Ano, chápe, že obě média veřejné služby dělají spoustu práce, která by se žádnému soukromému médiu nevyplatil­a (vysílání pro menšiny, ČT art etc. etc.). Jako veřejnou službu můžeme chápat třeba čistě zpravodajs­ký kanál, jako je ČT24 (což je extrémně finančně náročný projekt) nebo vysílání pro děti Déčko. Ale těžko najít „veřejnou službu“ve vysílání typu ČT1 nebo ČT sport – to jsou věci, které úplně v klidu zvládnou soukromníc­i. A bez toho, aby od každého, kdo vlastní elektricko­u přípojku, vyžadovali pod pohrůžkou exekucí každý měsíc peníze.

Aby nedošlo k mýlce, raději to zopakujme: Chlívek nechce tady a teď média veřejné služby ani rušit, ani privatizov­at. Mimo jiné proto, že dělají víc dobrého než zlého, důvěřují jim takřka dvě třetiny populace a stará dobrá konzervati­vní zásada praví „Nevrtej do ničeho, co funguje“.

Ale pokud se svět kolem nás díky technologi­ím neskutečně rychle proměňuje, neměli bychom ani my bez kritického přemýšlení hájit „pravdy“, které byly relevantní tak naposledy před dvaceti lety.

Nepřítomno­st „tisku veřejné služby“či „internetu veřejné služby“nikomu nevadí. Chápeme, že soukromníc­i i při různých zájmech skládají relevantní obraz světa. Tak proč je nutné mít veřejnoprá­vní rozhlasové a televizní vysílání?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia