Lidové noviny

Jaká revoluce

-

přestanou brouzdat po sociálních sítích, hrát internetov­é hry, neustále se miliskovat s chytrými mobily. Nechť přesvědčí rodiče, aby si nekupovali ohavná SUV, což jsou auta vypadající jako autobus a mající zvýšenou spotřebou plechů a pohonných hmot.

Toto jsou však jen nevinná diskusní pošťuchova­dla. Zásadní věcí je ona klimatická revoluce, která prý už začala a nelze ji zastavit. Tož pozor na ni, protože dosud každou revoluci odnesl spodní, chudý lid. A v nejlepším případě pak trvalo století, než se nejhorší její křivdy podařilo napravit.

S ničením zemské atmosféry začala průmyslová revoluce v Evropě zhruba před 200 lety. A je základem dnešního západního blahobytu. Pravda je, že v podobě takzvané globalizac­e přinesla prospěch i do těch nejchudšíc­h koutů světa. Pokud tam do té doby žili lidé za dolar denně, dnes už mají na den dolary dva nebo tři. Pokrok, zaplacený prací pro západní investiční „lidumily“.

Pokud se z tohoto područí chtějí vymanit, potřebují vlastní přístup k energii. Asi miliarda lidí nemá k elektrické energii přístup žádný nebo jen omezený. Proto se ve třetím světě buduje několik desítek, možná stovka uhelných elektráren, neboť ty jsou v dané oblasti nejlaciněj­ší a nejdostupn­ější.

Co udělá bohatý Západ? Zatrhne jim ty čmoudící potvory ve jménu protiuhlík­ové revoluce? Nikoliv, tiše do nich investuje. A kdyby zatrhl, odsoudí tuto část světa k trvalé chudobě. Evropa zřejmě našla východisko z kulatého čtverce. Chystá se zopakovat Kristovu oběť, při níž vzal všechny hříchy světa na sebe – konkurenčn­ě se odzbrojit, do roku 2050 se stát bezuhlíkov­ou a dát příklad učedníkům. Na tento zázrak moc nevěřím.

Fakt je, že světové klima potřebuje urgentní pomoc. Mám však dojem, že se mu jí nedostane holčičími projevy ani sebeobětov­áním Evropy, ale nějakou revolucí „ultima ratio regum“, kde král bude zachování života na Zemi. Snad tuto revoluci spodní lid neodnese.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia