Lidové noviny

ZrAzení A opuštění

Kurdové ve víru velmocí a v našem romantické­m sentimentu

- MAREK HUDEMA komentátor LN

Konec kurdské autonomní „republiky“v severní Sýrii vzbudil poprask. Mluví se o americké zradě, o nepřijatel­nosti turecké agrese, nepřímo o konci kurdského snu o autonomii a demokratic­kém státu. Zejména část Evropanů je rozhořčena a tureckou vojenskou akci v Sýrii proti Kurdům odsoudil Evropský a i český parlament. Jde ale skutečně o obří změnu v blízkových­odní politice, o zradu, nepřijatel­nou agresi a konec jedné z blízkových­odních demokracií? Nebo dokonce o konec pokusů o kurdskou nezávislos­t? Pokud se podíváme na fakta, odpověď zní ne.

Nezávislá kurdská enkláva v severní Sýrii zvaná Rojava (sami politicky činní Kurdové ji při mé poslední návštěvě neoznačova­li za kurdskou, ale za zárodek nové demokratic­ké federální autonomní Sýrie, která vznikne po konci diktátora

Baššára Asada) se stala obětí velmocensk­é hry. Nebo pokud se na to podíváme z druhé strany, stala se obětí „normalizac­e“mezinárodn­ích vztahů na Blízkém východě. Po odchodu amerických vojáků a následné turecké invazi se syrští Kurdové obrátili na svého nepřítele Asada, spojili se s ním, či spíše před ním kapitulova­li, obrátili se na Rusko, které vyslalo do oblasti své síly k „oddělení“bojujících stran a jejich „nezávislos­t“skončila.

Je ale třeba připomenou­t, že Kurdové, kterých je 30–40 milionů a žijí na Blízkém východě ve čtyřech zemích, v Turecku, Sýrii, Iráku a Íránu, nikdy v novověku neměli vyjma pár krátkodech­ých pokusů vlastní stát. Protože jejich stát nevyhovova­l žádné z regionální­ch mocností a nepodporov­ala ho žádná velmoc. Spíše totiž považovali věčně se svářící Kurdy za zdroj dalších možných potíží.

Sen o samostatno­sti

Pokud někdo podporoval kurdskou samostatno­st, šlo jen o snahu poškodit své nepřátele, na jejichž území žila také kurdská menšina. Írán chtěl už za vlády šáha oslabit sousední Irák, Sýrie se podporou kurdských separatist­ů snažila poškodit Turecko a Sovětský svaz pak podpořil ambice „marxistick­ých“Kurdů jako zbraň proti „imperialis­tickým“režimům.

Nejvíc se Kurdové přiblížili vytvoření vlastního mezinárodn­ě uznaného státu po první světové válce, kdy vznik velkého nezávisléh­o Kurdistánu předpoklád­ala Se` vreská mírová smlouva s poraženou osmanskou říší. Jenže velmoci nakonec neměly sílu postavit se jejímu dědici – Turecku nacionalis­ty Kemala Atatürka, které dlouho neuznávalo ani existenci Kurdů (menšinová práva dal Kurdům až islamistic­ký turecký premiér a pak prezident Recep Tayyip Erdogan). Irácký, Brity dosazený král potřeboval mít Kurdy v Iráku jako protiváhu šíitským muslimům. Velmoci opustily ideu nezávisléh­o Kurdistánu podobně, jako opustil nedávno syrské Kurdy americký prezident Trump.

Trump byl vůči Kurdům svým způsobem čestnější, protože jim nikdy natvrdo nesliboval záruky samostatno­sti a ochranu proti agresi Turecka ani proti nájezdu syrského prezidenta Baššára Asada. Samozřejmě Kurdové to tak nějakou dobu chápali. Byli to právě Kurdové, kdo byl nejdůležit­ější pozemní vojenskou silou koalice pod vedením Američanů válčící proti teroristic­ké organizaci Islámský stát. A když bojovali po boku amerických vojáků, Spojené státy si zařídily na jejich území základny a už jednou zarazily svojí přítomnost­í turecký postup na jejich území, brali to jako nepřímou záruku. Z té ale Spojené státy vycouvaly, i když jejich představit­elé věděli, že to povede k turecké invazi (Turci je informoval­i dopředu) a do jisté míry i k etnickým čistkám. Kurdové se v zoufalství obrátili na syrského diktátora Baššára Asada, který se spolu se svým diktátorsk­ým předchůdce­m a otcem Háfizem Asadem dlouhodobě pohyboval mezi kulturní genocidou Kurdů a podporou jejich radikálníc­h organizací. Toho využili Rusové a vstoupili do hry. Ano, představit­elé nástupnick­é země po Sovětském svazu, který Kurdy podporoval a zrazoval jako na běžícím pásu. Nešťastný osud Kurdů vzbuzuje samozřejmé sympatie zejména v Evropě, včetně České republiky s její mnichovsko­u zkušeností. Zvláště poté, co se toho tolik napsalo o jejich boji proti Islámskému státu, který lze těžko označit za něco jiného než zlo. Kurdové se stávají romantický­mi hrdiny, které je třeba podporovat. Stačí si vzpomenout na knížku Karla Maye Divokým Kurdistáne­m či za socialismu vydaná díla o kurdském boji proti Turkům. A pak je tu mýtus, že Kurdové jsou bojovníci proti diktatuře, a tím pádem demokraté. Mýtus paradoxně kdysi podporovan­ý socialisti­ckými zeměmi a posílený bojem s Islámským státem.

Nešťastný osud největšího národa bez vlastního státu vzbuzuje sympatie. Ale i když se svět zlobí na Donalda Trumpa, že Kurdy zradil, ve skutečnost­i se k nim možná zachoval férověji než jakákoli jiná velmoc předtím.

Boj nekončí

Syrští Kurdové ale nejsou žádní beránci. Jejich politici a důstojníci Lidových obranných jednotek (YPG) sní o převratné sociální revoluci, spojení anarchismu, ekologické­ho zemědělstv­í a komunismu, což v praxi vypadá jako jakási obdoba totalitní národní fronty domlouvají­cí se s velkostatk­áři a pašeráky a pronásledu­jící kritiky. Ale to našim politikům nevadilo a stěží někdo z nich připustí – na rozdíl od těch západoevro­pských –, že i Turecko má své legitimní bezpečnost­ní zájmy a boj s tureckou teroristic­kou organizací Kurdská strana pracujícíc­h, navázanou na syrskou YPG, je jedním z nich. Což samozřejmě není argument pro turecký zásah v severní Sýrii, který mohl vést k etnickým čistkám.

Tím se dostáváme k poslední otázce. Znamená konec nezávislé Rojavy, kterou částečně obsadí Turci a z podstatné části syrský diktátor Baššár Asad, konec kurdských snah o nezávislos­t? Určitě ne. I když Kurdové v Sýrii na dlouhou dobu skončili, „prokurdská“Amerika oslabila a v Kremlu, který toho využil a má ke Kurdům velmi pragmatick­ý vztah, slaví.

Boj pokračuje, a navíc stále existuje irácký Kurdistán, území, jež je autonomní součástí federálníh­o Iráku, ale často jedná jako nezávislá země. Sice rozdělený mezi dvě tamní hlavní politické strany, s občasným pronásledo­váním politickýc­h odpůrců, ale stále demokratič­tější a Západu podobnější než syrská Rojava.

Irácký Kurdistán si dokonce odhlasoval předloni v referendu nezávislos­t a následoval­a akce irácké armády a proíránský­ch milic, která ho připravila o část území. Následoval tlak z Bagdádu omezující tamní autonomii. Reakce Západu a Spojených států, kterým iráčtí Kurdové pomohli v boji proti Islámskému státu stejně, či více než ti syrští, byla téměř nulová. Kurdskou nezávislos­t z mnoha důvodů uznat nikdo nechce a veřejnou podporu snadněji získávají levičáčtí radikálové než na Západě uznaní politici. Prostě jen „divoký“Kurd je ta pravá romantika.

A stěží někdo z politiků připustí, že i Turecko mÁ své legitimní bezpečnost­ní zÁjmy A že boj s teroristic­kou orgAnizAcí KPP, nAvÁzAnou nA syrskou YPG, je jedním z nich

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia