Lidové noviny

Putující ženy doby bronzové

- JOSEF TUČEK

Tito zemědělci neměli svého Homéra, který by zaznamenáv­al jejich sňatky, práci, putování a rodinné osudy. A přesto dnes díky kombinaci mnoha různých poznatků dokážeme vytvořit obrázek jejich sociální struktury, hodnotil v redakční části špičkový vědecký časopis Science studii publikovan­ou v témže periodiku v sekci věnované původním vědeckým pracím.

Na jih od dnešního bavorského města Augsburg (česky někdy nazývaného Augšpurk či Aušpurk) v údolí kolem řeky Lech, která pramení v Rakousku a pak teče do Bavorska, odkryli archeologo­vé v osmdesátýc­h a devadesátý­ch letech 20. století při stavbě obytných domů řadu hrobů. Našli v nich desítky kosterních pozůstatků z doby bronzové, z let asi 2800 až 1700 před naším letopočtem.

Nebyly to hroby bůhvíjak výstavné, jako některé jiné z doby bronzové. Nevyskytov­aly se v nich například zlaté předměty. Ale v některých byly dýky, hroty šípů a ozdoby, které jejich „obyvatelé“dostali s sebou na poslední cestu. V jiných hrobech nebylo prakticky nic. Ve vybavení místa posledního odpočinku tedy byly rozdíly dostatečné pro rozpoznání odlišného sociálního postavení pohřbených.

Nyní se na tyto nálezy znovu podíval tým německých výzkumníků, mezi nimiž tentokrát byli i genetikové. Rozbory deoxyribon­ukleové kyseliny (DNA), která má v sobě zakódováno obrovské množství informací o svém nositeli, se totiž dají použít i při poznávání dávné prehistori­e. „Pro mě je právě tohle budoucnost archeologi­e,“hodnotil pro další vědecký časopis Nature jeden z autorů studie Philipp Stockhamme­r z Mnichovské univerzity.

Vědci však využili také rozbory zubů, u nichž určili, jaké radioaktiv­ní i stabilní prvky do nich pronikly z vnějšího prostředí, tedy z vody, kterou lidé pili. Tím mohli výzkumníci poznat, v jaké lokalitě tito lidé vyrůstali a žili.

Badatelé si k rozborům vzali kosti 104 pochovanýc­h osob ze 13 hřbitovů u statků z různých období doby bronzové. Sestavili z nich šest rodokmenů zahrnující­ch až pět generací. Výsledky jim otevřely pohled na nerovnoprá­vnou sociální strukturu tehdejší společnost­i a také nastínily usazenou roli bohatších mužů a stěhování jejich žen.

Výměna nevěst

Ve své studii vědci popsali několik nečekaných poznatků. Některé se týkají výše postavenýc­h mužů pohřbených s bronzovými a měděnými dýkami, sekyrami a dláty. Obvykle patřili ke kultuře zvoncových pohárů, nazvané podle tvaru používanýc­h keramickýc­h nádob, které vypadaly jako obrácený zvon. Tito muži měli v DNA mužský chromozom Y takové varianty, jaká je dodnes v Evropě častá. Zřejmě tedy měli dostatek synů, kteří tuto variantu chromozomu Y dokázali šířit dál.

Příbuznost těchto bohatých mužů, potvrzená variantou chromozomu Y, naznačuje, že majetek se už tehdy dědil v rodině a do bohatších vrstev nepronikal­i muži zvenčí. Ale to není všechno. Vědci našli i hroby pokrevních bratrů z této bohatší vrstvy. Byly vybaveny zcela srovnateln­ě. To napovídá, že aspoň nějaký majetek získali všichni synové, nejenom ten nejstarší.

Hladina stroncia usazená v zubech tří těchto mužů vědcům prozradila, že jako teenageři opustili údolí řeky Lech a žili někde ve vzdálenějš­ích končinách. Pak se však zase vrátili domů. Ostatní muži však pravděpodo­bně zůstávali po celý život na jednom místě a pracovali na rodinném majetku.

Úplně jinak je tomu však s původem bohatých žen. V hrobech vybavených měděnými ozdobami hlavy, ozdobnými špendlíky nebo bronzovými náramky se našly kostry zcela mladých dívek prokazatel­ně pocházejíc­ích z daného místa. O něco starší dcery, tedy ženští potomci pochovanýc­h osob, ve zkoumaných lokalitách pochovány nebyly. Dá se předpoklád­at, že byly provdány mimo danou oblast.

Starší bohaté ženy, pochované ve zkoumaných lokalitách, neměly v místě genetické příbuzné a zřejmě jako děti vyrůstaly jinde, a to až stovky kilometrů daleko. V některých hrobech měly kovové předměty odpovídají­cí únětické kultuře. Ta se sice jmenuje podle pohřebiště v Úněticích u Roztok u Prahy, ale byla rozšířena po velké části střední a západní Evropy. Zuby některých z nich obsahovaly izotopy prvků, jaké nejsou obvyklé na jihu dnešního Německa, ale které se vyskytují spíše na jeho východě a v dnešní České republice.

Pravděpodo­bné vysvětlení? Tak jako byly zřejmě dcery téměř vždy provdány do bližšího či vzdálenějš­ího sousedství, tak i jejich matky přišly na statek odjinud.

Nerovnost pod jednou střechou Povinné stěhování však neplatilo pro lidi pochované v nevybavený­ch hrobech, tedy pravděpodo­bně chudé. Například chromozom Y mužů z chudých hrobů se lišil od varianty téhož chromozomu bohatých mužů. Pokrevní příbuzenst­ví mezi nimi nebylo.

Není zcela jasné, zda šlo o služebnict­vo, zemědělské pracovníky, nebo o otroky. Zdá se, že žili v těsné blízkosti bohatších osob. To může připomínat stav, který panoval o půldruhého tisíciletí později v antickém Řecku a Římě, kde otroci byli považováni za členy rodinné jednotky (samozřejmě s menšími právy než svobodní obyvatelé).

Pravděpodo­bně pod střechou jednoho statku žili v našich končinách už před čtyřmi tisíciletí­mi lidé bohatší a současně lidé chudí, kteří nebyli s bohatšími v žádném příbuzensk­ém vztahu a nijak se nemísili. Bohatí zůstávali bohatými a chudí chudými. A tato neměnná sociální nerovnost se projevoval­a dokonce v lokalitách, které rozhodně nepatřily k nejbohatší­m místům doby bronzové.

Příbuzní z jeskyně Lichtenste­in Ostatně někdy výzkumníci dokážou díky DNA přímo propojit prehistori­i až se současnost­í. Do dějin genetiky takto vstoupilo hledání příbuzných přes propast tří tisíciletí, které se odehrálo rovněž v Německu a zasáhlo i do Česka.

V roce 1972 se v pohoří Harz ve středním Německu, kousek od Göttingenu, našla 115 metrů dlouhá, úzká a nízká jeskyně pojmenovan­á Lichtenste­in. O něco později zde byly objeveny lidské ostatky. Celkově čtyřicet koster: jednadvace­t ženských a devatenáct mužských.

Nástroje, šperky a zbytky nádob nalezené v jeskyni archeologů­m napověděly, že kostry pocházejí z doby bronzové, zhruba z období mezi léty 1000 až 700 před naším letopočtem.

Ke kostrám se pak němečtí badatelé vrátili před desetiletí­m, když se zlepšily znalosti o DNA. Napadlo je požádat muže z vesnice Nienstedt v sousedství jeskyně, aby poskytli svou DNA pro zjištění možné příbuznost­i. A vyšlo to. Jak vědci publikoval­i v roce 2008, zjistili, že dva muži žijící v Nienstedtu mají příbuzensk­é znaky s ostatky jednoho z mužů pochovanýc­h v jeskyni. Neboli byli to jeho vzdálení příbuzní, kteří ještě po tak neuvěřitel­ně dlouhé době žili na tomtéž místě...

Mluvit se dalo pouze o mužích, protože výzkumníci v tomto případě sáhli po genetickýc­h znacích na chromozomu Y, který muži dědí od svých otců a předávají jej svým synům. Znaky na tomto chromozomu se v průběhu generací mění jen velmi vzácně, takže umožňují dobře poznat příbuzensk­ý vztah i po tak dlouhé době.

Po čtyřech tisíciletí­ch nahlížejí vědci do vztahů mezi lidmi v malé oblasti, která leží v dnešním jižním Bavorsku. Pomáhají jim při tom genetické a chemické rozbory, které přinášejí úplně nové informace o minulosti.

Starší bohaté ženy, pochované ve zkoumaných lokalitách, neměly v místě genetické příbuzné a zřejmě jako děti vyrůstaly jinde, a to až stovky kilometrů daleko

Hledání v databázi

O tři roky později se o DNA z jeskyně Lichtenste­in začali zajímat i výzkumníci z pražské genetické laboratoře Genomac. Protože vědci z Göttingenu použité sekvence DNA publikoval­i, mohli s nimi pracovat i další odborníci. „Tak nás jen tak napadlo – co kdyby nějací potomci onoho muže z německé jeskyně teď žili u nás?“vysvětlova­l tehdy ředitel Genomacu Marek Minárik. Porovnali tedy genetická data mužů, kteří dali laboratoři povolení, aby vědci údaje používali při výzkumu. Patnáct záznamů v jejich databázi neslo na chromozomu Y stejné znaky jako jedna z německých koster.

Dvanáct z těchto mužů projevilo zájem dozvědět se víc. Porovnáním dalších desítek znaků se potvrdilo, že jsou buď přímými potomky onoho jeskynního muže, nebo alespoň potomky jeho velmi blízkého příbuzného.

Výzkumníci z Genomacu však hledali ještě dál. Porovnali údaje s mezinárodn­í genetickou databází, kterou spravuje univerzita Charité v Berlíně. K již zmíněným dvanácti českým a dvěma německým mužům v ní našli také šest lidí v USA, tři v Polsku a jednoho v Portugalsk­u. V tomto případě je však databáze anonymní, obsahuje informace o jejich genetickém kódu a geografick­ém původu, ale ne jména a adresy. Nicméně se podařilo prokázat, že část blízkých příbuzných onoho muže z jeskyně zůstala doma, ale další vyrazili do světa a přežili v něm až dodnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia