Lidové noviny

Pražský hrad, Prior a teorie

Během letošního roku zemřely tři významné osobnosti domácí i světové architekto­nické scény

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Před týdnem jsme si na tomto místě připomněli nedávno zesnulého českého architekta Pavla Kupku. Dnes budeme ve smutném vzpomínání na osobnosti, které nás během letošního roku opustily, ještě pokračovat. Patřili k nim architekt, teoretik a pedagog Tomáš Valena, dále mimořádně nadaná brněnská projektant­ka Růžena Žertová a samozřejmě i světoznámý teoretik postmodern­ismu Charles Jencks.

Tomáše Valenu (* 1950) a jeho dílo jsme si na stránkách Orientace naposledy připomněli 28. dubna loňského roku v souvislost­i s komorní výstavou na Pražském hradě, která připomněla první velký výstavní projekt z éry prezidento­vání Václava Havla Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii, jenž se uskutečnil na různých místech celého hradního areálu roku 1996.

Velké osobnosti

Valena se na velké plečnikovs­ké akci tehdy podílel nejen jako jeden z kurátorů, ale také coby její hlavní architekt. Pamětníci si dodnes mohou vzpomenout třeba na expozici sakrálních předmětů, zavěšených ve skleněných válcích v podmanivém prostoru románské síně Starého královskéh­o paláce, nebo na Valenou navržené sloupky s mapkami a komentářem k jednotlivý­m zastavením na trase, jež vedla nádvořími a zahradami Pražského hradu, upravovaný­mi slovinským architekte­m v Masarykově éře. Valenovi však vděčíme i třeba za kopii Plečnikova stožáru ze slovinské Lublaně, který dodnes stojí na Opyši a původně byl jedním z poutačů výstavy.

Valena se narodil v Praze českému otci a slovinské matce. Jeho otec, člen katolickéh­o disentu, však během stalinské éry po politickém procesu skončil ve vězení, kde posléze zemřel. Mladý Tomáš tak raději v šedesátých letech odešel do západního Německa, kde vystudoval architektu­ru, a časem se z něj stal renomovaný odborník na středoevro­pský urbanismus. Věnoval se zejména topografii velkoměst, o čemž napsal řadu studií a připravil několik výstav. Dalším Valenovým zájmem byl právě Plečnik. Zejména se snažil porozumět a vysvětlit jeho tvorbu prostranst­ví, tedy zahrad a nádvoří.

Spolupráce s Tomášem Valenou byla vždy velkým zážitkem a autor těchto řádek se jen těžko smiřuje s tím, že nás tento nadaný architekt a teoretik po krátké těžké nemoci v únoru navždy opustil.

Další velkou ztrátou je nedávný odchod architekty Růženy Žertové (* 1932). Kdyby nenavrhla nic jiného než dnes už kultovní obchodní dům v Pardubicíc­h, zapsala by se zlatým písmem do knihy velkých osobností naší architekto­nické scény. Ostravská rodačka studovala architektu­ru na brněnské technice u Bedřicha Rozehnala a poté ještě krátce scénografi­i u Františka Tröstera na pražské DAMU. Věnovala se designu, například návrhům šperků nebo svítidel, projektova­la také rodinné domy včetně vlastního.

Proti panelákové šedi

Zejména v sedmdesátý­ch letech také navrhovala moderní obchodní domy především pro síť Prior. Je podepsaná pod stavbami v Košicích, Michaľovcí­ch, Ústí nad Labem a v Pardubicíc­h. Ten poslední vyrostl nedaleko městského centra v letech 1971–1974.

Pro nás, mladé studenty architektu­ry, pardubický Prior tehdy působil jako zjevení. Budova měla jasně červenou fasádu, která v dobové panelákové šedi výrazně vynikala. Nezvyklý byl i „kosmický“tvar oken. Dům předběhl vývoj architektu­ry o několik let: dnes bychom jej totiž bez váhání zařadili k postmodern­ismu, ten se však u nás objevil až později.

Navzdory velkému talentu a péči o stavby od celku až po detail zůstávala Růžena Žertová vždy stranou zájmu. Teprve v posledních letech se dočkala vlastní monografie a byly jí věnovány odborné stati. Její nejslavněj­ší dílo však nedopadlo dobře. V sousedství Prioru (dnes Tesco) v Pardubicíc­h vyrostla nevzhledná předimenzo­vaná krabice nového nákupního centra, která původní budovu těžce poškodila.

Jeden navrhl stožár na Pražském hradě podle Plečnika, druhá svým modernisti­ckým pojetím předběhla dobu, třetí byl významný teoretik. Ohlédněme se za architekty, kteří letos završili svou životní pouť.

Pardubický Prior působil jako zjevení. Budova měla jasně červenou fasádu, jež v tehdejší panelákové šedi výrazně vynikala. Nezvyklý byl i kosmický tvar oken.

Postmodern­í teorie

Závěrečnou krátkou vzpomínku pak věnujme významnému americkému teoretikov­i architektu­ry a landscape architekto­vi Charlesi Alexanderu Jencksovi (* 1939), který nás opustil 13. října.

Jencks byl především skvělým komentátor­em vývoje světové architektu­ry od šedesátých let minulého do počátku tohoto století. Věnoval se především revoluci na světové scéně a nástupu nového stylu – postmodern­ismu.

Jeho knížka Jazyk postmodern­í architektu­ry z roku 1977 se dočkala řady vydání a pro jednu generaci českoslove­nských projektant­ů byla doslova biblí. Méně už je známo, že se tento někdejší absolvent amerických a britských škol věnoval rovněž navrhování působivých kontemplač­ních zahrad ve Skotsku.

 ?? FOTO ŠTĚPÁN BARTOŠ ?? Červený Prior v Pardubicíc­h navrhla Růžena Žertová v nelehkých normalizač­ních letech 1971–1974. Budovu nedávno poškodila necitlivá přístavba nákupního centra. Na obrázku je ovšem ještě původní stav.
FOTO ŠTĚPÁN BARTOŠ Červený Prior v Pardubicíc­h navrhla Růžena Žertová v nelehkých normalizač­ních letech 1971–1974. Budovu nedávno poškodila necitlivá přístavba nákupního centra. Na obrázku je ovšem ještě původní stav.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ, ARCHIV AUTORA ?? Plečnik, Valena a Jencks. Vlevo pohled na vstupní část výstavy Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii, uprostřed Valenova kopie Plečnikova stožáru, vpravo teoretik postmodern­y Charles Jencks.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ, ARCHIV AUTORA Plečnik, Valena a Jencks. Vlevo pohled na vstupní část výstavy Josip Plečnik – Architektu­ra pro novou demokracii, uprostřed Valenova kopie Plečnikova stožáru, vpravo teoretik postmodern­y Charles Jencks.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia