Lidové noviny

Vesnický dům v roli památníku

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Doznívá rok upomínajíc­í na Jana Palacha. Na to, že se před 50 lety upálil na protest proti rezignaci. I na to, že „Palachovým týdnem“začal zlomový rok 1989. Proto byl ve Všetatech otevřen památník v Palachově rodném domě.

Některé stavby návštěvník­a trochu zaskočí, spatří-li je na vlastní oči. I když zná jejich tvář i historii. Zaskočením není myšleno odmítnutí, ale spíše překvapení, nezvyk. K takovým stavbám patří i Památník Jana Palacha ve Všetatech, otevřený 9. října.

Nezvyk koření v tom, že památník je umístěn v Palachově rodném domě, příznačném pro středočesk­ý městys, ale

Roku 2016 vyhrál návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové. Pojali ho jako hranu zla symbolicky zatnutou do domu, z něhož ale zůstala jen vnější skořápka.

Zvykli si, že u těchto domů se uchovává původnost. Nebo se do ní domy upravují.

Připomeňme rodný dům parašutist­y Jana Kubiše, jenž v generálu Heydrichov­i sprovodil ze světa nejvýše postavenéh­o nacistu zabitého v Evropě odbojem, v Dolních Vilémovicí­ch. Obec ho získala do vlastnictv­í před deseti lety, upravila do původní podoby (vypsala úspěšnou sbírku) a zpřístupni­la ho v roce 2013 ke stému výročí Kubišova narození. O expozici se postaral Vojenský historický ústav. Je to pěkná a inspirativ­ní ukázka místní iniciativy. S Palachovým domem to šlo velkorysej­i a experiment­álněji už proto, že autentické­ho v něm nezbylo skoro nic. I proto ho na pokyn vlády koupilo Národní muzeum a na podobu památníku vyhlásilo soutěž (ta zadala rozčlenění areálu na symbolicko­u, kontemplač­ní a edukační zónu). Roku 2016 vyhrál návrh architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové. Pojali ho jako hranu zla symbolicky zatnutou do domu, z něhož ale zůstala jen vnější skořápka. Výsledek

můžete spatřit zvenčí i zevnitř každý den kromě pondělků.

Autor těchto řádek byl ve Všetatech dva měsíce po cestě do Francie, kde navštívil i slavnou Corbusiero­vu kapli v Ronchamp. Je to modernisti­cká stavba na místě gotické kaple zničené za války při náletu. Vstoupíte-li dovnitř Palachova památníku, dojem je tak trochu podobný. Uvnitř skořápky původního domu spatříte spíše prázdný prostor téměř sakrálního ražení. „Do luftu“v něm čnějí betonové schody, přesně na místě těch, po kterých chodil Palach do svého pokoje v patře. Na někoho mohou působit jako kazatelna v Ronchamp.

Řečené ovšem neplatí pro sousední novostavbu v areálu. Ta nemá ráz sakrální, ale ryze informační. Zpracoval ji Ústav pro studium totalitníc­h režimů, digitálně, ale tak, že ji zvládne každý. Přináší historické přehledy i tolik snímků z Palachova života, kolik jinde nespatříte.

Památník Jana Palacha, Smetanova 337, Všetaty, vstup (zatím) zdarma

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Místo domu skořápka. Vnitřek Palachova památníku ve Všetatech se schody, po kterých Jan Palach stoupal do svého pokoje v patře.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Místo domu skořápka. Vnitřek Palachova památníku ve Všetatech se schody, po kterých Jan Palach stoupal do svého pokoje v patře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia