Lidové noviny

Havel dostal prestižní cenu, tuzemská média mlčela

- PŘEMYSL HOUDA

Spolkový kancléř Helmut Kohl při slavnostní­m zahájení knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem v říjnu 1989 nabídl pomoc národům v komunistic­kých zemích a okamžitě to od tisku v ČSSR schytal. Rudé právo druhého dne kontrovalo článkem Nebezpečné přístupy. V článku se psalo (a bylo to pro jistotu tučně vytištěno): „Českoslove­nsku podal pomocnou ruku Sovětský svaz, a to v dobách nejhorších.“Kde bere Kohl tu odvahu vůbec něco takového nabízet? kladl si komunistic­ký deník řečnickou otázku. Druhý den knižního veletrhu byl pro českoslove­nské komunisty neradostný. Cenu míru západoněme­ckých knihkupců získal Václav Havel. Do Frankfurtu nad Mohanem však nepřijel; kupodivu ne proto, že by nemohl. Komunisté dali disidentov­i na výběr: buď nepojede vůbec, nebo vyjede navždy. Rozhodl se pro první variantu...

Havlův projev proto přečetl v zastoupení Maximilian Schell. Havel se v něm rozepsal i o socialismu, a tak je zřejmé, že se jeho věty médiím V Českoslove­nsku nehodily. A tak nastalo ticho – jako by frankfurts­ký veletrh Kohlovým projevem skončil. Čtenáři Rudého práva se ale mohli dočíst něco jiného: jak do Iráku přiletěl předseda federální vlády Ladislav Adamec a rozmlouval tam se Saddámem Husajnem. Deník zmínil, že díky vzájemné spolupráci byly v Iráku vybudovány rafinerie, závod na výrobu obuvi v Kufě, montovny v Iskandaríj­i nebo textilka v Mosulu.

Kdo tenkrát mohl tušit, jak vše souvisí se vším? Že Rudým právem na úkor Husajna „opomenutý“laureát Ceny míru západoněme­ckých knihkupců podepíše (už jako český prezident) se sedmi kolegy v roce 2003 tzv. dopis osmi, jímž nepřímo podpoří zásah USA v Iráku.

Autor je spolupraco­vníkem LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia