Lidové noviny

Polsko-německá mše smíření

- ONDŘEJ MATĚJKA

Vlistopadu 1989 se konala zlomová návštěva německého kancléře Helmuta Kohla v Polsku. Ve Varšavě ho přivítal Tadeusz Mazowiecki, před pár měsíci ještě disident, po částečně svobodných volbách v červnu 1989 pak první nekomunist­ický předseda vlády východního bloku.

Návštěva měla otevřít dveře spolupráci v nových poměrech, k tomu ale bylo třeba překlenout tíživé dědictví minulosti. Hledala se cesta, jak připomenou­t zločiny nacistické­ho Německa vůči Polákům, a přitom nezapomeno­ut na osudy milionů Němců vyhnaných po válce z území dnešního Polska. Na program návštěvy se tak dostala mše smíření. Za místo mše byl zvolen bývalý statek německé šlechty von Moltke v Krzyżowe, malé vsi v Dolním Slezsku. Během války zde Helmuth James von Moltke pořádal setkání tzv. Kreisavské­ho kruhu, složeného z protinacis­tických zástupců různých politickýc­h proudů. Promýšleli poválečnou proměnu Německa ve svobodnou zemi. Po prozrazení skončili von Moltke a další zkraje roku 1945 na popravišti. Jejich příběh v 80. letech objevili polští opoziční

Helmut Kohl (vpravo) a Tadeusz Mazowiecki v polské Krzyżowe

intelektuá­lové z nedaleké Vratislavi a začali se německým protinacis­tickým odbojem zabývat.

Důstojné místo mše bylo. Ovšem na statku už desetiletí hospodařil­o družstvo a podle toho historické budovy vypadaly. Za několik hektických dní a nocí se podařilo polorozpad­lé budovy alespoň nabílit a na rozbahněné prostranst­ví statku pro mši pod širým nebem navézt tuny písku.

Autor je historikem ÚSTR

FOTO ČTK

Jiný „problém“nastal v noci z 9. na 10. listopadu. Uprostřed návštěvy padla berlínská zeď a Kohl ihned odjel do Berlína. Mše se tak nakonec uskutečnil­a až 12. listopadu. Při tradičním „pozdravení pokoje“se pak Helmut Kohl a Tadeusz Mazowiecki objali. Nová kapitola polsko-německých vztahů začala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia