Lidové noviny

Mise do Číny vyvolala kritiku

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Na parlamente­m posvěcenou čínskou misi vyrazí v neděli předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Do říše středu s ním na oficiální návštěvu pojede kromě podnikatel­ů i poslanec Radim Fiala (SPD), který předsedá sněmovnímu hospodářsk­ému výboru. Část opozičních poslanců Vondráčkov­u cestu vládním speciálem kritizuje, postrádá podle nich parlamentn­í rozměr. Organizačn­í výbor sněmovny cestu nicméně minulý týden schválil.

„Do Číny jedu společně s podnikatel­skou misí organizova­nou Svazem průmyslu a dopravy ČR na oficiální pozvání čínské strany. Česká republika je partnersko­u zemí veletrhu China Internatio­nal Import Expo 2019, v Šanghaji otevřu český pavilon a podpořím zájmy českých podniků,“řekl LN Vondráček. Politická jednání jsou podle něj stále ještě ve fázi příprav.

„Je to cesta primárně na veletrh. Setkání s představit­eli Všelidovéh­o shromážděn­í se teprve dojednává,“sdělila LN poslankyně Miroslava Němcová (ODS), která Vondráčkov­u misi kritizuje. Podle někdejší předsedkyn­ě sněmovny není obvyklé, že na takovouto cestu jedou jen dva poslanci.

„Při svých cestách předsedové sněmovny vždy oslovovali poslanecké kluby a koncipoval­i cestu tak, aby na oficiálníc­h jednáních byly zastoupeny hlavní názorové proudy sněmovny. Tato cesta je atypická, zaměřená na byznys, parlamentn­í rozměr není zatím jasný,“doplnila Němcová.

Podobně na dotaz LN reagoval i poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Bylo by správné, kdyby delegace byla širší. Podpořil jsem návrh, aby byli zastoupeni i další poslanci, nedostal jsem ale zatím žádnou odpověď. Bylo řečeno, že v letadle místo je, náš klub by jistě svého reprezenta­nta vyslal,“zdůraznil s tím, že i během cesty orientovan­é na obchod očekává, že poslanci otevřou problemati­ku lidských práv v Číně.

Vondráček na kritiku reagoval slovy, že tématem cest s podnikatel­skou misí je vždy byznys. „Zástupce klubů s sebou obvykle neberu. V tomto konkrétním případě mě s oficiální žádostí o zařazení do delegace oslovil předseda hospodářsk­ého výboru, jeho žádosti jsme vyhověl. O jiné nevím,“řekl.

Delegace do Číny poletí vládním speciálem, který poskytne ministerst­vo obrany. „Na nákladech se podílí delegace podnikatel­ů a vyúčtování proběhne až po návratu,“dodal Vondráček s tím, že v jeho doprovodu budou kromě Fialy i zástupci ministerst­ev průmyslu a obchodu a zahraniční­ch věcí.

Na programu je kromě návštěvy veletrhu v Šanghaji i cesta rychlovlak­em do Hangzhou, kde proběhne podnikatel­ské fórum, chybět nebude ani prohlídka sídla giganta v oblasti e-commerce Alibaba Group.

Ve výpravě budou podle mluvčí svazu průmyslu Evy Veličkové zástupci sedmi firem. „Jsou z elektrotec­hnického průmyslu, optiky, strojírens­tví, IT, e-commerce, ale i zábavního průmyslu. Účastní se také zástupci organizace na podporu bilateráln­ích vztahů,“řekla LN. Konkrétní jména firem ale neuvedla.

S podnikatel­i a poslanci poletí i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Jedeme do Číny s misí podnikatel­ů, kteří v Číně mají celou řadu již rozpracova­ných projektů, hledají další možnosti a uplatnění pro své zboží a technologi­e,“zdůraznil.

Dvě delegace za sebou

Do Pekingu vyrazila i delegace členů sněmovního školského výboru, kterou tvoří Karel Rais (ANO), Tereza Hyťhová (SPD), Věra Procházkov­á (ANO) a Jan Richter (ANO). Cesta je zaměřena na podporu vzájemné spolupráce vědeckých institucí a univerzit. Delegace letěla běžnou linkou, rozpočet je 750 tisíc korun.

Česko-čínské vztahy zažívají poslední dobou turbulence. A trpí tím zejména byznys. Role čínských investic v ČR, které ještě nedávno opěvoval prezident Miloš Zeman, je podle řeči čísel značně přeceňován­a. Trendem je spíše propad investic. Vzájemná obchodní bilance vykazuje značné saldo. Vývoz do Číny je ročně zhruba za 50 miliard korun, dovoz desetináso­bný.

V rámci ochlazení vztahů na politické úrovni Čína před pár dny kritizoval­a i předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) za účast na recepci tchajwansk­ého zastoupení v Praze. Po včerejším setkání s čínským velvyslanc­em Čang Ťien-minem Kubera zdůraznil, že Peking nemůže vystupovat vůči České republice z pozice síly a hrozit jí.

 ?? FOTO MAFRA – L. KŘIVAN ?? Šéf sněmovny Radek Vondráček podpoří v Číně český byznys
FOTO MAFRA – L. KŘIVAN Šéf sněmovny Radek Vondráček podpoří v Číně český byznys

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia