Lidové noviny

Autoškoly chystají nové testy

- ROBERT SATTLER

PRAHA Prohlédnou­t si ilustraci, promyslet si, zda v křižovatce má přednost tramvaj, či přijíždějí­cí automobil, a vybrat ze tří možností A, B, C správnou odpověď. Tak momentálně ve zkratce probíhá teoretická část závěrečné zkoušky, již musejí úspěšně absolvovat žadatelé o řidičský průkaz. To by se mělo zásadně změnit.

Dvacet let staré otázky, které se dají „našprtat“a mnohdy nereflektu­jí realitu, chce Asociace autoškol doplnit moderními výukovými videi.

Animace se zaměřením na takzvané hazard perception, tedy vnímání rizika, mají budoucího motoristu vrhnout do modelové situace, s níž se může na silnici setkat. Nutí jej vnímat veškerá nebezpečí, která se během patnáctise­kundové virtuální jízdy naskytnou, a posléze vyhodnotit, jak se zachovat.

„Nejhorším schématem pro nás je bílá plocha a na ní v černé barvě otázka: Co to je řidič? To dotyčnému nic nepřinese. My potřebujem­e dané situace simulovat,“přiblížil LN Aleš Horčička, místopředs­eda Asociace autoškol.

Výhodou nové generace testů je, že šofér musí vnímat víc věcí najednou a reagovat na ně. Zároveň umožňují vytvořit situace, při nichž ostatní účastníci provozu porušují zákon. „Jsme tak schopni více přiblížit realitu. Chceme žáky upozornit, že i toto se na silnicích děje a že na to musejí být připraveni,“uvedl Horčička.

První desítka vizualizac­í by měla být hotova v květnu 2020, ve výuce by se mohly objevit pár měsíců poté. Autoškoly ale nejprve musejí zajistit jejich financován­í. Vytvořit zmíněné animace je podle asociace poměrně nákladné a za každou jsou až stovky hodin práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia