Lidové noviny

Michálkův typ chování mi vadí. Už to překročilo mez

- MICHAL BERNÁTH

LN Hovořil jste s Jakubem Michálkem od té doby, co se s ním spojená kauza objevila v médiích?

Mám pocit, že jsme se naposledy viděli v „offline světě“při setkání republikov­ého předsednic­tva minulé pondělí.

LN Znáte se určitě delší dobu. Neplánujet­e si to spolu přeci jen vyříkat mezi čtyřma očima?

Myslím, že se známe dostatečně dlouho na to, abychom věděli, co od sebe navzájem čekat. Povahově jsme každý někde jinde. Na tom se asi dá těžko něco změnit.

LN Nemáte obavu, že celý spor vyzní jako vnitrostra­nická přestřelka o posty?

Nemyslím, že by to tak mělo být vnímáno. Řada komentátor­ů v celé kauze vidí roviny, které v ní vůbec nejsou. Střetli jsme se z důvodů osobního chování vůči naší společné podřízené, které mi přišlo extrémně za čarou.

LN Vnímal jste jeho chování negativně dlouhodobě? Ozval jste se až po medializac­i kauzy...

Měl jsem k němu dlouhodobé výhrady. Myslím, že jde o rozdílnost povahových typů, jelikož mně jednoduše určitý typ chování hodně vadí. Vnímal jsem to tak dlouho a ve chvíli, kdy to překročilo tuto únosnou míru, jsem zakročil.

LN Nebylo tedy z tohoto pohledu lepší zůstat místopředs­edou a situaci ve straně měnit?

Byl jsem v neděli zvolen předsedou Evropské pirátské strany (EPS), a momentálně tedy nesu odpovědnos­t za mnoho tisíc pirátů po celé Evropě. Necítím potřebu nyní zasahovat do fungování české Pirátské strany. Vzhledem k úmyslu pana Michálka už nikam nekandidov­at doufám, že mu skončí mandát a problém se vyřeší sám.

Europoslan­ec Mikuláš Peksa měl podle svých slov k Jakubu Michálkovi výhrady dlouhodobě. Po své rezignaci Peksa doufá, že Michálkovi mandát místopředs­edy Pirátů vyprší a nikam už kandidovat nebude.

LN Zvolení do čela EPS mělo na vaši rezignaci nějaký vliv?

Uspíšilo to mou rezignaci. Mám nyní odpovědnos­t za mnohem větší organizaci, a v důsledku toho nejsem schopný takové funkce z časových důvodů kumulovat. Prodlužova­t patovou situaci tím, že budu tři týdny čekat na formální konec svého mandátu, mi přišlo zbytečné.

LN Neuvažoval jste tedy analogicky s tím rezignovat i na post europoslan­ce?

Ne, byl jsem zvolen se společným pirátským programem a ten hodlám uskutečňov­at. Za to jsem odpovědný voličům a hodlám v tom pokračovat.

LN Máte nějaké ambice k lednovému stranickém­u volebnímu fóru?

Jak jsem říkal, funkce předsedy Evropské pirátské strany je časově náročná a já bych to nedokázal kombinovat s jakoukoliv jinou českou vnitrostra­nickou funkcí. Otázka už ležela jen tak, zda to budu zkoušet ještě dva měsíce vydržet, nebo zda to položím hned. Přišlo mi logické patovou situaci vyřešit rezignací.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČTK ?? Povahově jsme každý někde jinde. Na tom se asi dá těžko něco změnit, říká europoslan­ec za Piráty Mikuláš Peksa na adresu kolegy Michálka.
FOTO ČTK Povahově jsme každý někde jinde. Na tom se asi dá těžko něco změnit, říká europoslan­ec za Piráty Mikuláš Peksa na adresu kolegy Michálka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia