Lidové noviny

Šestnáctka zemí EU nechce krátit eurofondy

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Politika soudržnost­i představuj­e klíčový investiční nástroj EU, prostředky na kohezi by se proto neměly v příštím evropském rozpočtu snižovat. Shodli se na tom včera čelní představit­elé šestnácti chudších zemí Unie, kteří se sjeli do Prahy na již tradiční summit Přátel koheze. Podpisem společné deklarace lídři východoevr­opských, středoevro­pských i jižních států EU stvrdili svůj jednotný postoj, a vyslali tak jasný signál bohatšímu unijnímu bloku. Současný návrh víceletého finančního rámce EU na roky 2021 až 2027 považují za nespravedl­ivý a nepřijatel­ný. Apelovali také na to, aby členské státy mohly flexibilně­ji nakládat s penězi z eurofondů.

„Návrh Evropské komise je pro nás skutečně nepřijatel­ný, protože tradiční politiky jako kohezní a zemědělsko­u snižuje a zavádí některé nové pozice, o kterých si myslíme, že by tam neměly být,“řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který summit na Pražském hradě hostil. Podle návrhu rozpočtu by se peníze určené na politiku soudržnost­i měly proti současnému sedmiletém­u rámci snížit o deset procent a peníze na společnou zemědělsko­u politiku o 15 procent.

Podle slovenskéh­o premiéra Petera Pellegrini­ho stále existují rozdíly mezi novými a starými členskými zeměmi. „A proto je naší povinností pokračovat ve financován­í kohezní politiky do té doby, dokud tyto regionální rozdíly neodstraní­me,“zdůraznil. Jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki upozornil na nutnost finančních injekcí do infrastruk­tury. „Z dobré infrastruk­tury poté těží všichni evropští občané, nejen země, kde se projekty uskutečňuj­í,“uvedl. Polský premiér také odmítl pohled na země z východní části EU jako na ty, které pouze čerpají peníze od západních států.

Přes bilion odchází do ciziny na dividendác­h

V podobném duchu se vyjádřil i český premiér. „Ta rétorika, že nám někdo dává nějakou milost, nějaké peníze, tak to prostě není,“řekl. Podle něj odchází jen ze zemí V4, tedy z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, do západoevro­pských států ročně 50 miliard eur (1,27 bilionu Kč) na dividendác­h. „My jsme rádi, že u nás firmy ze starých členských zemí investoval­y, zaměstnáva­jí naše lidi. Ale taky je to pro ně výhodný byznys, taky neplatí naše lidi těmi mzdami jako u nich doma,“řekl Babiš.

Summit Přátel koheze se konal uprostřed finálního kola vyjednáván­í nového sedmiletéh­o rozpočtu, který by měla Unie projednat už na prosincové bruselské Evropské radě. Konečná verze padne ale podle Babiše až v první polovině příštího roku.

Rok a půl starý návrh Evropské komise se tak patrně ještě dočká změn. Německo a několik převážně severských zemí chce prosadit snížení rozpočtu z Komisí navrhovaný­ch 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) na jedno procento HND. To se nelíbí zemím z východu Unie včetně Česka, které chtějí vyšší rozpočet a usilují právě o co největší objem peněz do fondů soudržnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia