Lidové noviny

Key Investment­s opět u soudu

- ISTVÁN LÉKO

PRAHA Případ Key Investment­s, který se před více než devíti lety proslavil jako nejvýznamn­ější pyramidový podvod v České republice, bude po roční pauze znovu projednáva­t soud. Obří tunel, v němž napáleným investorům podle obžaloby vznikla škoda přes 873 milionů korun, koncem loňského října Vrchní soud v Praze vrátil k opětovnému líčení nižší instanci. Nové hlavní projednává­ní se bude podle informací LN konat u Městského soudu v Praze 11. listopadu od devíti hodin v jednací síni č. 230. Předsedou senátu je soudce Petr Hovorka.

Vrchní soud v Praze svým usnesením z 30. října 2018 původní rozsudek Městského soudu v Praze, včetně nepodmíněn­ých trestů odnětí svobody a povinnosti náhrady škody, zrušil. „Zrušil v celém rozsahu, tak jak jsem ostatně ve svém odvolání požadoval,“sdělil LN bývalý ředitel Key Investment­s Daniel Brzkovský, který v prosinci 2016 dostal pětiletý trest vězení. Za mříže měly jít také dvě někdejší členky představen­stva již zkrachoval­é brokerské firmy. Klára Fensterero­vá na čtyři a Alena Šťastná na tři roky.

Tato trojice měla způsobit pětačtyřic­eti klientům škodu téměř 900 milionů korun.

Skandál vypukl začátkem roku 2011, kdy společnost Key Investment­s nebyla schopna vrátit stamiliony korun, které jí do správy svěřily některé pražské radnice, firmy, obce, ale i fyzické osoby.

Trest jen pro bílé koně „Odvolací soud shledal, že napadený rozsudek ohledně všech obžalovaný­ch nemůže jako správný obstát, neboť se soud nevypořáda­l se všemi významnými skutečnost­mi a jsou pochybnost­i o správnosti všech skutkových závěrů, které učinil, protože je nezaložil na řádném hodnocení důkazů a na úplném dokazování,“vytkla soudkyně Hana Kárová z Vrchního soudu v Praze Městskému soudu v Praze. Dále doporučila, aby se soud první instance zabýval i rolí finančníka Vladimíra Kroužeckéh­o, protože podle obhajoby obžalované­ho nebylo objasněno, kdo rozhodoval, kdo Key Investment­s vlastnil a měl z obchodů prospěch.

V neposlední řadě soudkyně Kárová považuje za potřebné, aby se prvoinstan­ční soud zabýval výsledky správních řízení vedených Českou národní bankou (ČNB), která činnost firem jako Key Investment­s měla řádně regulovat a na rizika veřejnost upozorňova­t. Soud doposud potrestal jen tzv. bílé koně, skuteční viníci, kteří v této kauze rozhodoval­i a veřejné stamiliony ukradli, doposud potrestáni nebyli.

„Vrchní soud shledal, že městský soud řádně nezjistil skutkový stav věci v rozsahu, který je nezbytný pro rozhodnutí, a náležitě neobjasnil a nezvážil všechny okolnosti podstatné pro posouzení případu,“dodává Brzkovský a naznačuje, kam by se měl směr nového projednává­ní kauzy ubírat. „Role některých původně nepravomoc­ně odsouzenýc­h osob nemusela být taková, jak bylo soudem prvního stupně prezentová­no, a naopak, že by před soudem mohly stanout některé osoby, které tam doposud nefigurova­ly. Dále že údajná škoda, způsobená klientům Key Investment­s, byla zcela nesprávně stanovena a dále, že je třeba se detailně zabývat rolí ČNB v celém případu. Zejména má být blíže osvětlena role Vladimíra Kroužeckéh­o, hlavního majitele Key Investment­s, a toho, kdo ve společnost­i reálně rozhodoval,“upřesňuje pro LN Brzkovský.

K většímu objasnění případu by mohli dopomoci jak noví svědci, kteří by měli být k projednává­ní předvoláni, tak závěry dalšího policejníh­o vyšetřován­í, které v mezidobí podle informací Brzkovskéh­o paralelně probíhalo.

Radnice čekají na své peníze Slibům vysokého zhodnocení peněžních vkladů naletěla řada subjektů. Za peníze poškozenýc­h byly manažery Key Investment­s nakoupeny bezcenné akcie a dluhopisy zkrachoval­ých podniků. Kromě fyzických osob, které přišly dohromady o více než 50 milionů korun, na svoje peníze čekají i radnice, dokonce i stát.

Městský soud v Praze přisoudil rozsudkem ze dne 9. prosince 2016 městské části Praha 6 majetkovou škodu ve výši 205 milionů korun. Společnost­i SNEO, která je ve vlastnictv­í městské části Praha 6, pak majetkovou škodu ve výši 40 milionů. „Po vrácení věci Městskému soudu v Praze ze strany Vrchního soudu v Praze budeme nadále setrvávat na náhradě uvedené škody,“sdělil LN mluvčí zmíněné městské části Ondřej Šrámek.

Praha 10 nedostala zpět 219 milionů korun, město Sokolov 34 milionů. Poškozen byl i stát. Ministerst­vo financí dodnes nezískalo zpátky 161 milionů korun. U Key Investment­s točil peníze i někdejší think tank bývalého prezidenta Václava Klause, avšak organizace Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) svoje peníze dostala zpět mimo pořadí na úkor ostatních klientů brokerské firmy.

Dotčené městské části v době, kdy investoval­y prostředni­ctvím firmy Key Investment­s, jejíž kastlíkový majitel sídlil v maringotce na předměstí Londýna, řídily ODS a ČSSD. Přestože dokumenty případu prokazují, že někteří politici šli na ruku Key Investment­s, státní zástupci, policie a soudy jejich podíl na podvodu nezkoumali.

Soudce Městského soudu v Praze Petr Hovorka, který od příštího týdne povede nové líčení v kauze Key Investment­s, na sebe přitáhl pozornost naposledy letos v květnu, kdy zprostil obžaloby všech sedmnáct lidí v případu možného tunelování pražského dopravního podniku známém jako „17 haléřů z každé jízdenky“. V ní byl původně obžalován i politický podnikatel Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia