Lidové noviny

Do stávky jde jen menšina škol

-

PRAHA Jen menšina škol v regionech oznámila, že se ve středu připojí ke stávce kvůli platům učitelů. Ze škol, které stávku podpoří, navíc asi bude jen malá část zcela uzavřena. Vyplývá to z vyjádření krajských organizací školských odborů či místních samospráv.

Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že přesné počty zavřených škol budou znát až ve středu dopoledne. Ministr školství Robert Plaga (ANO) prohlásil, že stávka nebude tak masová, jak uváděly odbory. Místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová v pondělí uvedla, že se ke stávce hlásí více než polovina škol. Zástupci školských organizací však označili její vyhlášení za nepovedené či nesmyslné.

„Paradoxem je, že když v pondělí odbory řekly, že stávkující­ch škol bude přes 6000, dnes, když byly dotazovány, nejsou schopny říci, jaká to budou čísla,“uvedl včera Plaga. Podle statistik ministerst­va školství je v Česku přes 9700 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol zřizovanýc­h obcemi či kraji.

V některých krajích se do včerejšího podvečera podle informací ČTK ke stávce přihlásila méně než desetina škol. Třeba v Libereckém kraji se nějakou formou připojí jen 32 ze zhruba 500 škol v regionu a zcela uzavřeno bude pouze jedenáct. ČTK to řekla Helena Svobodová za krajský školský odborový svaz. V Pardubické­m kraji se dle předsedkyn­ě krajských odborářů Hany Štusákové do stávky zapojí asi pět desítek krajských a obecních škol z celkových zhruba šesti stovek. Na Vysočině se ke stávce hlásí podle předsedy krajských školských odborů Rudolfa Kočího asi desetina pedagogů. Zcela zavřených bude 14 škol.

Ze škol, které zřizuje Praha, jich bude zavřeno sedm procent, 16 procent bude fungovat v omezeném provozu, uvedl včera mluvčí magistrátu Vít Hofman. Větší podíl stávkující­ch bude například v Ústeckém kraji, kde se podle odhadu Boženy Seifertové z krajského školského odboru ke stávce přidá asi sto ze zhruba 340 škol. Odboráři v Moravskosl­ezském či Karlovarsk­ém kraji tvrdí, že by se do stávky mohlo zapojit dokonce až 60 procent pedagogů, ale přesné počty neuvedli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia