Lidové noviny

Autoškoly chystají nové testy

-

Asociace autoškol se v současnost­i s novými výukovými videi uchází o peněžité prostředky z evropských fondů. Jestli bude projekt schválen, by mělo být jasné do konce tohoto roku. Pokud by se financován­í z veřejných zdrojů nepodařilo, jeho konec by to přesto neznamenal­o. Autoškoly by se prý jen musely poohlédnou­t jinde – u partnerů či v komerčním sektoru. „Projekt vznikne tak jako tak. Jen je otázka, v jakém rozsahu,“podotkl místopředs­eda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Úvodní desítku videí by sdružení chtělo po vytvoření zveřejňova­t postupně. Teprve až ve chvíli, kdy by jich jeho zástupci měli k dispozici více, by všechny shromáždil­i a odevzdali reprezenta­ntům na ministerst­vu dopravy. Těm by posléze jen stačilo animace zanést do systému, aby se mohly objevit v testových otázkách. Není tak ani třeba měnit legislativ­u, což ušetří měsíce, dost možná roky schvalovac­ích procesů.

Ambicí asociace je mít do tří let vyhotovený­ch přibližně 150 až 200 sekvencí. Žadatelé o řidičské oprávnění by tím pádem mohli v testech častěji čelit řešení rizikových situací než otázkám se statickými obrázky. Pro úspěch v závěrečné zkoušce by jim tak už jen nestačilo naučit se dopravní značky a pravidla předností v jízdě.

A s jakými modelovými situacemi by se mohli setkat? Například

by se museli rozhodnout, zdali mohou z hlavní silnice zabočit doprava, zatímco kolem nich projíždí cyklista a vedlejší cestu se snaží po přechodu přejít chodec. Nebo jestli mohou odbočit doleva, když se je riskantně snaží předjet jiný šofér.

Ne každý na stopce zastaví „Když se podíváme na stávajícíc­h padesát šedesát křižovatek, jimiž ověřujeme znalosti řidičů, všechny jsou založeny na tom, že všichni účastníci silničního provozu dodržují zákon. V realitě je to ale naopak. A právě to je myšlenkou hazard perception sekvencí: ukázat, že okolo nás je prostředí, v němž je spousta subjektů, které zákon nedodržují,“popsal LN Aleš Horčička s tím, že videa mají šoféry naučit přemýšlet za ostatní řidiče.

„Potřebujem­e jim ukázat, že na hlavní se musejí rozhlédnou­t, protože stopka pro někoho neznamená, že zastaví. Tohle v českých testech aktuálně chybí.“

S realizací animací autoškolám pomáhá vývojářská společnost Simopt, která se vizualizac­emi dlouhodobě zabývá. Podobná videa – ukázková, nikoli výuková – roky vytváří například pro automobilk­u Škoda Auto. Mimo jiné provozuje prevenční portál pro motoristy s názvem Bezpečné cesty.

Asociace autoškol, největší tuzemská organizace sdružující jejich provozovat­ele, je vedle testů nespokojen­á také s kvalifikov­aností značné části tuzemských instruktor­ů. Řada učitelů řízení podle ní není dostatečně vzdělaná a používá staromódní výukové metody. Zákon jim totiž momentálně nenařizuje rozvíjet své znalosti, a tak nemají tu potřebu.

Sdružení by proto uvítalo, aby instruktoř­i museli po vzoru profesioná­lních řidičů nákladních automobilů absolvovat každý rok několik hodin teoretický­ch studií. Jednou za pět let by se pak účast na nich vyhodnotil­a a na základě toho by byla školitelům licence obnovena, či případně nikoli.

 ?? REPRO LN ?? Ukázka z výukového videa: řidič při snaze odbočit doprava musí vnímat několik vjemů – chodce přecházejí­cího přes cestu, kterou chce jet, ale i projíždějí­cího cyklistu ve zpětném zrcátku. Na základě toho se musí rozhodnout, jak se zachová.
REPRO LN Ukázka z výukového videa: řidič při snaze odbočit doprava musí vnímat několik vjemů – chodce přecházejí­cího přes cestu, kterou chce jet, ale i projíždějí­cího cyklistu ve zpětném zrcátku. Na základě toho se musí rozhodnout, jak se zachová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia