Lidové noviny

Polsko opět narazilo u soudu EU

Snaha polských konzervati­vců ovládnout justici dostala další ránu – Soudní dvůr EU se postavil proti snižování důchodové hranice soudců.

- TOMÁŠ VLACH

LUCEMBURK/VARŠAVA Zatímco obecným trendem je důchodový věk zvyšovat, polská justice chce své soudce posílat do penze dřív. Původně odcházeli na odpočinek v 67 letech, vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) ale nedávno prosadila zákon, v němž důchodový věk zkrátila u mužů o dva a u žen o sedm roků. Po výtkách od Evropské komise Polsko věk sjednotilo na 65 let, zůstala však kontroverz­ní podmínka, že ministr spravedlno­sti může povolit prodloužen­í. Soudní dvůr EU v Lucemburku teď vyhověl žalobě Komise a zákon zpochybnil.

Argumentov­al přitom, že snížení věku odchodu do důchodu odporuje principům neodvolate­lnosti, a tedy i nezávislos­ti soudců. Problemati­cká je pak možnost si na základě ministersk­é výjimky funkční věk prodloužit. „Kritéria jsou vágní a neověřitel­ná; uvedené rozhodnutí nemusí být odůvodněno a nelze jej napadnout soudní žalobou,“zdůvodnil soud v tiskové zprávě.

Maďarsko, náš vzor

Snížení důchodovéh­o věku je jednou z částí rozsáhlé justiční reformy v režii ministra spravedlno­sti Zbigniewa Ziobra. Ostřílený politik a šéf malé strany Jednotné Polsko (Solidarna Polska), která spolu s další partají Porozumění tvoří monolit vlády PiS, tak hodlá zabetonova­t justiční systém v absolutní podřízenos­ti vládní koalici a její ultrakonze­rvativní ideologii.

Tento proces se už částečně podařil v Maďarsku, kde ústavní soud i většina systému jde na ruku vládě Viktora Orbána. Jedním z opatření bylo i tady snížení důchodovéh­o věku soudců. Po tlaku EU ale kabinet rezignoval na plány jít ještě dál a zřídit paralelní správní soudy fakticky řízené ministerst­vem spravedlno­sti.

V Česku se zatím justiční systém dokáže postavit proti vládě, jak ukázal třeba případ verdiktu Ústavního soudu (ÚS) proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Justiční reforma zatím ohlášená není, otázkou ale je, co bude, až například vyprší mandáty stávajícíc­h členů ÚS.

V případě pokusů o zásahy do justice se evropské instituce poměrně angažují v souladu s principem „evropské právo je vymahateln­é po celém území EU a tomu se musejí přizpůsobi­t všechny členské země“. V Polsku tak už Soudní dvůr EU „odstřelil“podobný pokus snížit věkovou hranici na 65 let u Nejvyššího soudu. „Vzhledem k tomu, že by tento zákon postihl okamžitě jednu třetinu soudců této instituce, vyvolává to pochybnost­i o skutečných cílech uvedené reformy,“konstatova­l podle polské mutace týdeníku Newsweek soudní dvůr.

Tažení nejen proti soudům Jako vůbec první se ocitl ihned po nástupu PiS k moci na podzim 2015 v palbě Ústavní soud, kde vládní strana prosadila komplikova­nější systém hlasování a dosadila do něj své lidi. V červenci 2017 přišla na řadu Zemská soudcovská rada (KRS), již doposud volili soudci, teď se toho ujal Sejm (dolní komora parlamentu). Následoval zákon o obecných soudech, který dává ministru spravedlno­sti (jenž je v Polsku zároveň generálním prokurátor­em) právo jmenovat a odvolávat předsedy a místopředs­edy soudů (částečně po konzultaci s KRS).

Ve hře je i novela omezující profesní tajemství umožňující prokurátor­ům získávání důvěrných informací od advokátů, novinářů, lékařů či daňových poradců. „Účastníky soudního řízení by taková norma omezila v právu na spravedliv­ý proces,“protestuje sdružení advokátů. Další kolo justiční reformy PiS chystá v následujíc­ích měsících spolu s tažením proti silným nezávislým médiím. „Otevřeně tvrdí, že chtějí ovládnout justici a soudy. Ale není jasné jak,“řekl LN politolog Łukasz Pawłowski z portálu Kultura Liberalna.

Dosavadní rozhodnutí Soudního dvora EU tyto plány komplikuje. I když o hlavní části soudních reforem se má jednat příští rok na jaře, už teď je jasné, že stát bude muset například vrátit do práce a odškodnit soudce předčasně propuštěné kvůli věku. „Míč je nyní na straně polských úřadů. Očekáváme, že nám sdělí, jak chtějí zajistit nápravu,“řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia