Lidové noviny

Skotsko: raději nezávislos­t než brexit?

Skotská národní strana míří k vítězství ve skotských regionech Silný mandát může přinést nové referendum o samostatno­sti

- MARTIN HAMPEJS

EDINBURGH/PRAHA Málokdo dnes pochybuje o tom, že by v nadcházejí­cích prosincový­ch volbách ve Spojeném království neovládla Skotsko Skotská národní strana (SNP). Hlavní otázkou, která bude mít pravděpodo­bně obrovský dopad na celou zemi, zůstává, kolik mandátů partaj získá.

V posledním volebním klání v roce 2017 získala SNP solidních 35 křesel z 59 určených pro Skoty v britské Dolní sněmovně. Přesto byl tento úspěch vnímaný jako relativní prohra – v roce 2015 totiž strana zaznamenal­a masivní vítězství, když získala 56 okrsků.

Nyní řada podporovat­elů SNP doufá, že nadcházejí­cí prosincové hlasování dopadne podobně jako před čtyřmi lety a skotští nacionalis­té z Westminste­rského paláce prakticky vyšachují skotské konzervati­vce, labouristy i liberální demokraty. Pokud by se tak stalo, SNP by měla dostatečný mandát, aby mohla usilovat o nové referendum o nezávislos­ti.

Podle sociologa Johna Curticeho z Univerzity Strathclyd­e nejsou touhy SNP nereálné, přestože poslední průzkumy předpovída­jí straně stejný výsledek jako v roce 2017. „Dá se očekávat zisk 45 až 50 mandátů,“uvedl Curtice pro deník Financial Times (FT). Podle něj Skotské národní straně pomohl k opětovnému posílení srpnový odchod populární šéfky skotských konzervati­vců Ruth Davidsonov­é, ale i nejistá pozice skotských labouristů v otázce brexitu.

V současnost­i průzkumy přisuzují SNP kolem 40 procent hlasů a náskok před oponenty o více než 20 procent, což ve westminste­rském volebním systému, kde vítěz bere vše, může znamenat zisk až 50 křesel v parlamentu.

Odhady silného mandátu tak vedou šéfku Skotské národní strany Nicolu Sturgeonov­ou k myšlenkám na referendum a volby podle ní rozhodnou. „Zvolením SNP dostane Skotsko šanci uniknout chaosu brexitu, šanci držet budoucnost Skotska ve skotských rukou,“prohlašova­la Sturgeonov­á minulý týden na setkání s voliči na edinburghs­kém předměstí Leith.

Šance nejsou veliké

Zda bude tato strategie úspěšná, zatím zůstává ve hvězdách. Řada skotských voličů totiž po referendu v roce 2014, kdy se Skotové poměrem 55 ku 45 procentům rozhodli setrvat ve Spojeném království, nacionalis­tickou touhu Sturgeonov­é po nezávislos­ti nesdílí.

Stratégové SNP jsou ale přesvědčen­i, že otázka nezávislos­ti je nejlepším tématem a kampaň cílí především na voliče, kteří si přejí zůstat v EU (62 procent Skotů hlasovalo v referendu o brexitu v roce 2016 pro setrvání), a pokud nebude na výběr, klidně i bez Anglie, Walesu a Severního Irska.

Někteří členové SNP jsou však opatrní. V roce 2017 totiž nacionalis­té ztratili především proto, že Konzervati­vní strana slibovala vyřešení otázky brexitu a na stejné vlně jede i letos. „Boris Johnson má jasný slogan: ‚Dotáhněme brexit do konce!‘, který rezonuje naprosto všude,“uvedl pro FT jeden z dlouholetý­ch poradců strany. „Zpráva, kterou vysílá SNP, je něco ve stylu: ‚Utečte před brexitem, hlasujte pro nás a my to vyřešíme tím, že získáme nezávislos­t‘. Nejsem si jistý, zda to bude mít úspěch.“

Problémy by navíc mohly nastat i v případě úspěchu. Zisk křesel ve Westminste­rském paláci totiž rozhodně nové referendum o nezávislos­ti nezajistí. Již teď je například navýsost jasné, že pokud v prosincový­ch volbách získají většinu křesel v Dolní sněmovně konzervati­vci, žádný plebiscit nebude.

„SNP by mohla mít 50 křesel, ale s tímto počtem toho moc nenadělají, pokud získají celkovou většinu toryové,“uvedl sociolog Curtice. Jedinou naději na nezávislos­t Skotům tak nechávají labouristé. Jejich lídr Jeremy Corbyn by totiž údajně nové referendum povolil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia