Lidové noviny

Svatozář i krvavé výjevy

Arcimboldo živě

- PAVEL VOKATÝ

Po Salmovském paláci na pražských Hradčanech ožívá i ten vedlejší, Schwarzenb­erský. Národní galerie v něm dnes otevírá novou stálou expozici Staří mistři. Kromě důležitých děl české a evropské renesance a baroka nabízí také architektu­ru Josefa Pleskota a grafický design Studia Najbrt.

PRAHA To místo Starým mistrům sluší. Schwarzenb­erský palác – už zdaleka na Hradčanech viditelný díky výrazným sgrafitům – stojí na místě čtyř středověký­ch domů, které lehly popelem v roce 1541. V jednom z nich měl dílnu mistr Theodorik. Pozemky následně koupil jeden z nejbohatší­ch a nejmocnějš­ích českých šlechticů Jan IV. Popel z Lobkowicz, aby si na nich vybudoval renesanční sídlo. O třicet let později byl palác zkonfiskov­án Rudolfem II. a připadl Rožmberkům, pak přešel do vlastnictv­í Hanse Ulricha z Eggenbergu, poté připadl dědictvím Schwarzenb­ergům.

Odtud jeho název a zároveň stručná historie, která se propisuje i do nové stálé expozice Národní galerie, jež obsadila přízemí a první dvě patra budovy. Zaměřená je na české a evropské malířství v době renesance a baroka, samostatně přístupný je také grafický kabinet s kresbami na papíře citlivými na světlo. „Naším cílem nebylo pouze ilustrovat akademické dějiny umění, ale vytvořit inspirujíc­í a překvapují­cí výstavní prostory pro dnešního diváka,“vysvětluje záměr Starých mistrů ředitel Sbírky starého umění NGP Marius Winzeler. I proto si ke spolupráci přizval architekta Josefa Pleskota a grafiky ze Studia Najbrt.

Pleskot pro staré deskové, oltářní či mytologick­é obrazy navrhl instalaci z černých panelů-skříní, které kopírují původní mobiliář místností a zároveň po rozevření připomínaj­í oltářní křídla. Plátna z doby Rudolfa II. jsou zase poskládaná tak, aby vypadala, jako by stála na zemi opřená o zeď. Právě tak si je ve své kunstkomoř­e císař prohlížel. Důležitou roli v expozici hrají také výhledy z oken na všechny světové strany – na Pražský hrad, Petřín, Malou Stranu i na moderní horizont Pankráce s výškovými budovami. „Z každého je vidět jiná scenerie, aby byl cítit barokní koncept stavby,“vysvětluje Pleskot. Součástí expozice se tak stal také mariánský morový sloup stojící před palácem na Hradčanské­m náměstí. Výhled na něj Pleskot doplnil panelem s velkým kulatým „kukátkem“a popiskou s podrobnost­mi o tomto barokním sousoší, na jehož místě se při velkém moru v letech 1713–1714 konaly bohoslužby pod širým nebem.

Takto se ve druhé polovině

16. století perem a štětcem zachytil Giuseppe Arcimboldo. V té době mu bylo téměř padesát let. Jeho autoportré­t bude v grafickém kabinetu k vidění jen šest týdnů, kresba je příliš citlivá na světlo. V galerii dělají sloupu společnost obrazy Panna Marie se zjevuje sv. Františkov­i od Giovanniho Maria Salviho Sassoferra­ta (1609–1685) a Modlící se Panna Marie Antonína Kerna (1709–1747).

Tím se dostáváme k dalšímu důležitému aspektu výstavy, a to snaze představit české umění jako součást evropské kultury a dějinných souvislost­í vůbec. Ono se těžko rozlišuje, jestli jsou například Rubensovo Umučení sv. Tomáše nebo Meditace sv. Augustina namalované pro kostel sv. Tomáše v Praze české, nebo vlámské. Ve Schwarzenb­erském paláci tak vedle sebe visí plátna italského manýristy Agnola Bronzina, Španěla El Greka nebo vlámského malíře Pietera Brueghela spolu s jejich českými současníky Karlem Škrétou a Petrem Brandlem. „Tímto pojetím navazujeme i na staré tradice ve vystavován­í sbírek NGP, jak lze dokumentov­at na expozicích v Rudolfinu a Městské knihovně, kde návštěvník mohl přímo srovnávat české a takzvané evropské umění,“dodává Winzeler. Řeč je o obrazárnác­h z let 1885 a 1931, které předcházel­y vzniku Národní galerie.

Zatímco jedno patro paláce patří renesanci s manýrismem a druhé baroku s rokokem, v přízemí je přichystan­á výstava solitérů Co Bůh? Člověk? a nový grafický kabinet nabízející výběr evropské grafiky a kresby 16. a 17. století. Jeho součástí je například autoportré­t Giuseppa Arcimbolda nebo práce Albrechta Dürera. Výstavy se tu budou každé tři měsíce obměňovat.

 ?? FOTO ČTK ?? Dotek manýrismu. Nová expozice představuj­e díla ze sbírek Národní galerie. Zde například Zvěstování Panně Marii z roku 1613 od Hanse von Aachena.
FOTO ČTK Dotek manýrismu. Nová expozice představuj­e díla ze sbírek Národní galerie. Zde například Zvěstování Panně Marii z roku 1613 od Hanse von Aachena.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia