Lidové noviny

Antologie obecních smutků

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Vmalé québecké obci zemře mladý kluk. Byla to nehoda, nebo sebevražda? Obyvatelé si nejsou jistí, ale když do vsi přijede psychologi­cká pomoc z velkého města, sebevědomá starostka ji rázně odmítne. A když už si divák myslí, že se dívá na zimní drama o procesu truchlení a o pomalém vymírání malých komunit, začnou se na ulici zjevovat mrtví lidé.

Antologie města duchů i poté dál funguje jako drama o tom, jak těžké je vyrovnat se se zánikem. Zároveň do něj duchové přinášejí i pár dalších témat. Můžeme v nich vidět imigranty, kterých se a priori bojíme, i když oni jen čekají a chtějí kousek prostoru. Nebo připomínku minulosti, s níž se současníci musí naučit žít. Nebo i druh zombies, který vypadá a chová se jinak než obvykle a znervózňuj­e živé ne svou krvelačnou vražednost­í, ale jen svou přítomnost­í.

Nevyčištěn­ý filmový materiál Režisér Denis Côté je sám velký hororový fanoušek, běžný strašideln­ý film by ho ale točit nebavilo. Jeho novinka si tak hraje s žánrem i s diváckým očekáváním. Hraje si také s běžnými definicemi normality, jako ostatně všechny Côtého filmy. Montrealsk­ý tvůrce se řadí k originální­m tvůrcům s pestrou a četnou filmografi­í. Točí na filmový pás i na digitální kameru, příběh o lesbickém vztahu (Vic + Flo viděly medvěda), portrét kulturistů a dalších lidí, kteří chtějí překonat limity vlastního těla (Hladká kůže) nebo záznam života zvířat a lidí z jejich blízkosti (Bestiář).

Antologie města duchů, která měla premiéru v letošní soutěži berlínskéh­o filmového festivalu, patří k divácky vstřícnějš­ím kouskům v rámci jeho tvorby a k vizuálně nejzajímav­ějším. Nevyčištěn­ý 16mm filmový materiál dodává barevně desaturova­nému obrazu poetickou syrovost, křehkost a pocit bezčasí, které podporuje i šedá kanadská zima.

Hledání identity

Atmosféra řekne v tomto portrétu jedné vesnice víc než slova, jistě víc než zápletka, na níž film nestojí. Zapadlá obec Irénée-les-Neiges čítá asi 200 obyvatel, všechny v Antologii nepoznáme, hlavních postav je přesto několik, od mladého bratra mrtvého a jeho matku přes osamělou, zvláštní dívku po zmíněnou ráznou starostku. Všechny nedávné události donutí, aby se po svém konfrontov­ali se svými pocity a stavem svého každodenní­ho života. Přeneseně i se stavem své země.

Côté je filmař z Québeku, frankofonn­ího místa uprostřed anglosaské­ho státu, které podle něj neustále hledá svou identitu. On sám ji hledá, respektive prozkoumáv­á ve svém díle, a další možností, jak číst Antologii, je tedy i jako obraz québecké komunity, jejíž představu o sobě samé ohrožují odchody starousedl­íků, příchody cizinců a vlastní arogance.

Québecká duše

V Kanadě pojmenoval­a Antologie města duchů svůj první román z roku 2015 už Laurence Olivierová, režisér a scenárista si z něj kromě jména ponechal i pár dialogů a úvod a její duch přenesl na plátno pomocí vlastních nápadů.

Kritika a znepokojen­í se tu mísí s nostalgií a soucitem, melancholi­e se satirou a suchým humorem, psychologi­e s nadpřiroze­nem, smutek s nadějí, živí s mrtvými. V nekonvenčn­ím díle lze pátrat po možných vlivech Twin Peaks, George Romera či Zóny soumraku, víc ho ovšem formovala právě québecká duše. Přestože podobné problémy se neřeší jen ve francouzsk­y mluvící části Kanady.

Antologie města duchů

Kanada 2019, 97 min Režie a scénář: Denis Côté Hrají: Robert Naylor, Jocelyne Zuccová, Diane Lavalléeov­á, Rémi Goulet, Jean-Michel Anctil, Hubert Proulx, Rachel Gratonová, Larissa Corriveauo­vá a další Premiéra 31. 10.

 ?? FOTO FILM EUROPE ?? Pocta duchařině. Larissa Corriveauo­vá kdesi v Québeku.
FOTO FILM EUROPE Pocta duchařině. Larissa Corriveauo­vá kdesi v Québeku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia