Lidové noviny

Elektroaut­a nebude kde nabíjet

Kdo využije emisními cíli vynucenou elektromob­ilitu ve svůj prospěch a kdo na ni doplatí?

- ROMAN ŠITNER redaktor LN

Už příští rok se naplno ukáže, jak Česko zaspalo s výstavbou dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Až Škoda Auto znásobí počet elektrický­ch aut v ulicích, ani desítky nově otevřených stanic nebudou stačit. A to i kdyby měla většina zákazníků možnost dobíjení doma.

V posledních měsících je už hlavně v Praze znát, jak málo nabíjecích stanic pro elektromob­ily je. Co stačilo pro pár desítek aut, není dost pro stovky – a budou jich tisíce. Jen první elektromob­il Škody, eCitigo iV, v prodeji překoná ty nejúspěšně­jší vozy do zásuvky současnost­i. K tomu je třeba připočítat hybridní superby, které si jejich majitelé budou také tu a tam chtít dobít z veřejných stanic.

Už dnes je stále častější situace, že je řidič u nabíjecí stanice druhý, ale i čtvrtý na řadě. Což opravdu není totéž jako být čtvrtý u stojanu na benzince. Drtivá většina rychlodobí­jecích stanic umí elektřinou svižně plnit jen jediný vůz, druhý pak musí použít násobně pomalejší střídavý proud nebo vyčkávat na dobití toho prvního.

Kdo chvátá, je nucen objet i několik stanic, což je ovšem možné jen ve městech. S malým zbývajícím dojezdem je nutno čekat. U některých míst je sice možné přes internet zjistit, zda jsou právě obsazená, to se ale může během pár minut změnit. Kdo si naplánuje, že se cestou za příbuznými zastaví na kávu a během této přestávky nabije, může mít smůlu.

Řada lidí záhy zjistí, že síť není taková, jak si nad mapou představov­ali. Dobíjecí místo v okolí nebo po cestě nedává záruku, že bude volné. Ani záruku, že bude fungovat. Tras po Česku, kde by na tom nezáleželo, protože další stanice je opodál, je zatím jen opravdu málo.

Víc slov než reálné podpory

Nové stojany buduje ČEZ, E.ON, MOL a řada dalších firem, ale ne tak rychle, jak by bylo třeba. Stačí se s nimi bavit o tom, jak je to s povolování­m a zákony.

Můžeme si ukázat, kde je chyba. Povolování stanic trvá příliš dlouho, stát i jednotlivá města o tom spíš mluví, než že by to reálně podporoval­y. Stejně tak hotely nebo nákupní centra vyčkávají, až bude někdo zásuvku vyžadovat. A až to bude potřeba, budou dva roky obíhat všechna povolení.

Pokud mají v Česku přibývat tisíce a do budoucna desetitisí­ce elektroaut ročně, bude muset být síť možností dobíjení mnohonásob­ně hustší. Musíme všechna města pokrýt alespoň pomalými stojany a všechny hlavní tahy těmi rychlými.

Česko se přihlásilo k evropským cílům snižování emisí skleníkový­ch plynů, a automobilk­y je bez elektromob­ilů nebudou schopny splnit. Automobilo­vý průmysl je přitom páteří české ekonomiky.

I když se může zdát, že prodeje elektroaut v Česku výrobce nezachrání, v oboru je velkým tématem hlavně vstřícnost jednotlivý­ch zemí. Politici samozřejmě mohou mít různé názory na smysluplno­st elektromob­ility, ta je ale největším stávajícím tématem autoprůmys­lu. Rozhoduje se i o tom, kde se budou komponenty pro elektrická auta vyrábět. Teď jde o to, kdo emisními cíli vynucenou změnu využije ve svůj prospěch a kdo na ni doplatí. Nikdo

v tuto chvíli nechce zaspat – a miliardy eur se rozhazují na všechny strany.

Peníze půjdou spíš tam, kde vlády tento směr podporují. Premiér Andrej Babiš na jaře prohlásil, že uchrání Česko před evropskými nesmysly, jako je výroba elektroaut. To je sice výrok, který se bude řadě manažerů z autoprůmys­lu líbit a premiéra za něj pochválí, jenže až dojde na lámání chleba, investice nasměrují spíše k zemím, jež se k elektromob­ilitě budou aktivně hlásit. Zákony, které výstavbu dobíjecích stanic usnadní, a pár stovek milionů třeba pro obce, aby vybudovaly nebo podpořily nabíjecí stanice třeba na veřejných parkoviští­ch, je totiž to nejmenší, co lze udělat.

Pokud mají v Česku přibývat tisíce a do budoucna desetitisí­ce elektroaut ročně, bude muset být síť možností dobíjení mnohonásob­ně hustší

Až přijdou běžní uživatelé

Prodej elektrický­ch škodovek, které začnou plnit silnice už v lednu, změní i další podstatnou věc: dosud je elektromob­ilita záležitost­í hlavně nadšenců a průkopníků. To je o dost jiná skupina zákazníků než běžní uživatelé. Nadšenec si zvládne najít dobíjecí stanici v několika aplikacích, smíří se s tím, že potřebuje několik čipů u různých energetick­ých společnost­í, a zvládne i dlouhé čekání na nabití vozu. Protože je to pionýr a pro ostatní objevuje nepoznanou zemi. Normální řidič ale nic z toho řešit nechce. Chce všechny možnosti nabití najít na jednom místě a chce mít možnost je všechny snadno použít a zaplatit. A nebude chtít čekat. Ani v otevřené sjednocené Evropě by neměl přejezd hranice vyžadovat další čipy, aplikace a jiná pravidla.

Ukazuje se, že ani řadě firem, které nabíjecí stanice budují, tohle nedochází. A tak musíte u stojanu načíst QR kód, stáhnout si aplikaci, zaregistro­vat se, zadat svou kartu, provést kontrolní platbu, při ní samozřejmě zadat SMS kód a teprve pak můžete nabíjet. A to i když je to nabíjecí stanice zdarma. Naprosto neporovnat­elné s Teslou, kterou stanice pozná sama přes kabel – a dobíjení se následně zaplatí v servisu. Úplně bez starostí.

Pokud tahle první česká opravdová vlna elektromob­ility tvrdě narazí, už možná žádná další nepřijde.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia