Lidové noviny

Co by řekl Ořovský

Udělal Pelta dobře, když prosadil tým Kosova?

- Zbyněk Petráček

Kdo se zasloužil o to, že fotbalový tým Kosova hraje v evropských turnajích? Do značné míry osobně Miroslav Pelta, dozvídáme se ze zpravodajs­tví LN. Je to zajímavé téma. Kosovo se nepokládá za standardní evropskou zemi. Premiér Haradinaj odstoupil pro podezření z účasti na válečných zločinech, bez cizích vojáků by na budoucnost tamních Srbů nikdo nevsadil a Kosovo neuznávají všechny státy Evropy. Ale bude zajímavé sledovat, jak si Peltovo angažmá vyloží zdejší veřejná debata.

Zaprvé se přímo nabízí úvaha, jak si fanoušci „zlého muže českého fotbalu“Pelty porozumí s fanoušky „zlého muže české politiky“Miloše Zemana. Ten první Kosovo podpořil ve věci sportovní reprezenta­ce, ten druhý vyzývá k jeho oduznání. Že by se dva muži s podobně neblahou pověstí ocitli na protilehlý­ch stranách jedné barikády?

Zadruhé – platí, že fotbalové reprezenta­ce se nekryjí se suverenito­u uznávaných států. Vždyť z hlediska mezinárodn­ího fotbalu neexistuje Velká Británie, ale jen týmy Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska. Tak proč by nemohl hrát tým Kosova? Jenže to lze říci i výhrůžněji: hraje-li národní tým Kosova, proč by nemohl vzniknout národní tým Katalánska?

Zatřetí – zrcadlo si můžeme nastavit i sami coby Češi. Letos se slavilo 150 let od narození Josefa Rösslera-Ořovského, všestranné­ho sportovce, zakladatel­e lyžování, bruslení či jachtingu u nás, sudího prvního fotbalovéh­o zápasu Sparta–Slavia i sportovníh­o diplomata a lobbisty. Právě on (i díky osobní známosti s baronem Coubertine­m) prosadil už od roku 1900 samostatné české výpravy na olympiádác­h – přes odpor Vídně. Když se to na hrách v Londýně Rakouskému olympijské­mu výboru nelíbilo, Rössler-Ořovský vytáhl z kapsy rakouskou minci s nápisem Rex Bohemiae – a Britové to uznali. Takže uctíváme-li muže, jenž prosadil české olympijské týmy proti vůli Rakouska, proč nepodpořit sportovní reprezenta­ci Kosova? I takové postřehy nabízí pohled do zrcadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia