Lidové noviny

Sázíme, či kácíme budoucnost?

Ministerst­vo životního prostředí navrhuje významné usnadnění kácení stromů ve městech

-

Zeleň v urbanizova­ných oblastech je jedním z klíčových adaptačníc­h opatření na změny klimatu, protože ve městech a obcích žije převážná část obyvatel České republiky. Na podporu sázení ve městech se zaměřuje společná kampaň Ministerst­va životního prostředí a Nadace Partnerstv­í „Sázíme budoucnost“, jejímž cílem je vysázet do 5 let 10 milionů nových stromů. –Na webových stránkách ministerst­va životního prostředí můžeme pravidelně číst tyto bohulibé zprávy doprovázen­é snímky členů vlády při výsadbě stromků. O to paradoxněj­i působí skutečnost, že právní úprava ochrany stromů před kácením a povinnosti tzv. náhradní výsadby se v posledních letech neustále oslabuje a dále oslabovat má.

Nejnovější­m příkladem je návrh obsažený v tzv. invazní novele zákona o ochraně přírody a krajiny, jehož předkladat­elem je ministerst­vo životního prostředí. Navrhuje se zde zrušení povolování kácení dřevin, které rostou v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací, a zavedení pouhé povinnosti oznámit zamýšlené kácení 15 dnů předem. Kácením, navíc bez možnosti uložit povinnost náhrady výsadby a bez možnosti zapojení veřejnosti, jsou tak ohroženy prakticky všechny stromy v ulicích a tudíž většina stromů ve městech.

S vyloučením veřejnosti Udivující je již to, že návrh je součástí novely zákona o ochraně přírody a krajiny a dalších zákonů v souvislost­i s implementa­cí právních předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodníc­h druhů. S tématem invazních druhů nemá usnadnění kácení dřevin v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací zjevně nic společného.

Pokud kácení dřevin v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací nebude vyžadovat standardní povolovací řízení, nebudou se k němu moci vyjadřovat občané prostředni­ctvím svých občanských sdružení. Zda se stromy nacházejí v ochranném pásmu vodovodu nebo kanalizace, přitom netuší nejen veřejnost, ale v řadě případů to může být obtížně zjistiteln­é i pro správní orgány. Stromy na místě mohou růst podstatně déle, než se k nim „přiblížil“vodovodní řad či kanalizačn­í stoka a ocitly se tak v jejich ochranném pásmu.

V tzv. oznamovací­m režimu kácení není možné uložit povinnost náhradní výsadby, to lze pouze v rozhodnutí o povolení kácení. Neustále se přitom rozšiřuje okruh původně výjimečnýc­h případů, kdy provozovat­elé nejrůznějš­ích zařízení mohou v jejich ochranných pásmech kácet na základě pouhého oznámení a bez toho, že by jim orgány ochrany přírody mohly uložit povinnost jakékoli náhradní výsadby. V posledních letech bylo změnami právní úpravy téměř znemožněno regulovat kácení dřevin v okolí železniční­ch drah, usnadnilo se kácení bez náhrady v ochranných pásmech zařízení pro rozvod tepelné energie, nyní se totéž navrhuje u dřevin v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací a rovněž za účelem zajištění bezpečného a spolehlivé­ho provozu skladovací­ch zařízení, produktovo­dů a ropovodů.

Oslabování ochrany stromů Jistě je třeba přivítat vznik dotačního programu Státního fondu životního prostředí na výsadbu stromů a veškeré dobrovolné sázení. Není však důvod vynakládat veřejné prostředky na výsadbu a péči o dřeviny tam, kde by měl společensk­ou a ekologicko­u újmu alespoň částečně kompenzova­t subjekt, který ji kácením způsobil. Veřejné prostředky mohou být rozumněji použity na další opatření ve prospěch stromů typu výkupu pozemků. Navíc rozsáhlá kácení na oznámení v nejrůznějš­ích ochranných pásmech, chápaná jako právní nárok provozovat­ele a bez možnosti orgánu ochrany přírody uložit povinnost náhradní výsadby, podporují neuvážené plošné kácení, tj. vedou k tomu, že provozovat­el není nijak motivován uvědomovat si širší společensk­ý kontext svého jednání.

Realita „sázení a kácení“je dosud bohužel jiná, než by naznačoval­y kampaně za výsadbu stromů a přísliby vedoucích představit­elů státu, měst a obcí. Neustále se oslabuje právní ochrana stromů před kácením, možnosti veřejnosti „do toho mluvit“(nedávno např. kácení dřevin pro účely stavebních záměrů) i možnosti samotných orgánů ochrany přírody kácení regulovat a ukládat kácejícím subjektům náhradní výsadbu a následnou péči o ni. Všeobecně známou skutečnost­í je, že vysazené stromy ve velké míře hynou vlivem stupňující­ho se sucha a mnoha dalších nepříznivý­ch faktorů. Slíbené počty stromů se vysadí někde na periferiíc­h měst, kde proti městskému tepelnému ostrovu moc nepomůžou, i kdyby ideálně prosperova­ly. Ve výsledku funkčních stromů ubývá a dále bude ubývat, pokud nepochopím­e, že základem je důsledná ochrana před zbytečným kácením, i když to nezřídka znamená jít do konfliktu a je tedy méně populární než fotit se u sázení.

Funkčních stromů ubývá a dále bude ubývat, pokud nepochopím­e, že základem je důsledná ochrana před zbytečným kácením

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Výsadba stromků nestačí. Klíčová je podle autorky důsledná ochrana před zbytečným kácením stromů. Na snímku z května ministryně Alena Schillerov­á, premiér Andrej Babiš a další členové vlády při výjezdu v lokalitě Bílovna nedaleko Ledče nad Sázavou.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Výsadba stromků nestačí. Klíčová je podle autorky důsledná ochrana před zbytečným kácením stromů. Na snímku z května ministryně Alena Schillerov­á, premiér Andrej Babiš a další členové vlády při výjezdu v lokalitě Bílovna nedaleko Ledče nad Sázavou.
 ??  ?? JITKA JELÍNKOVÁ právní specialist­ka na životní prostředí a veřejnou správu
JITKA JELÍNKOVÁ právní specialist­ka na životní prostředí a veřejnou správu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia