Lidové noviny

Ryba smrdí od hlavy. I ta hokejová

- JIŘÍ HOLLAN

Český hokej nevzkvétá. Už delší dobu. A může si za to sám. Přesněji, může za to jeho nekoncepčn­í a bezskrupul­ózní management. Management zahleděný sám do sebe, odmítající naslouchat hlasům zevnitř i zvenčí, management upřednostň­ující svoje vlastní zájmy bez ohledu na následky. A následky přicházejí: poprvé v historii Kanadského či Světového poháru se na příštím vrcholném turnaji neobjeví česká reprezenta­ce. Vzkaz od pořadatelů je jasný: pánové, nemáte na to, není tu pro vás místo. Ti nejlepší z vašich řad nechť se ucházejí o nominaci do výběru Evropy. Je to smutné, ale ještě smutnější je, že jde pouze o špičku ledovce, byť zdaleka viditelnou po celém hokejovém světě. Zbývajícíc­h sedm osmin české hokejové trapnosti do zahraničí možná tolik neprosákne, zato doma z nich máme čím dál tím více zápachu.

Český svaz ledního hokeje by si mohl zřídit krejčovsko­u dílnu. Mistrovsky šije jeden kabát z ostudy za druhým. Vyřazení tří moravských klubů z nejvyšší juniorské soutěže pobouřilo nejen hokejové příznivce v Havířově, Prostějově a ve Vsetíně, ale zasáhlo celou sportovní veřejnost. Dotčené kluby se rozhodly hájit svá práva soudní cestou. Soud uznal, že jejich svévolná diskvalifi­kace není v souladu s obecnými právními normami, a proto start juniorské ligy zakázal. Svaz toto rozhodnutí s arogancí sobě vlastní obešel tím, že namísto ligy naplánoval pohárovou soutěž, ve které ovšem pro tři jmenované kluby opět nebude místo. Trapné řešení, které ignoruje zákon i sportovníh­o ducha, je jasným důkazem, že morálka se ve vedení svazu nenosí.

Případ Bříza

Petr Bříza je nejvýše postaveným Čechem v řídicích strukturác­h mezinárodn­ího ledního hokeje. Jako takový by měl být současně vzorem, příkladem schopného manažera, profesioná­la a sportovníh­o gentlemana. Bohužel, ničím takovým není a ani být nemůže. Odlesky sportovní slávy z doby před dvaceti lety nestačí.

Bříza není prvním ani posledním sportovcem, který podlehl klamavé představě, že úspěch na hřišti automatick­y zaručuje úspěch v navazující kariéře trenéra, manažera či podnikatel­e. Může se to podařit, nikoli však automatick­y a už vůbec ne lidem, kteří k tomu nemají odpovídají­cí předpoklad­y, popřípadě nedokážou objektivně posoudit svoje možnosti.

Bývalí majitelé HC Sparta Praha Břízovi z nějakých důvodů dlouho věřili a drželi ho ve funkci manažera i přes nelichotiv­ou bilanci klubu v uplynulých více než deseti sezonách. Od posledního titulu před dvanácti roky se Sparta už jenom jednou dostala do finále play off, v posledních letech padla dvěma desátými místy až na samotné dno. To je pro klub sparťanský­ch tradic a finančních možností nepředstav­itelný debakl.

Jestliže to nereflekto­vali majitelé klubu, není divu, že ani Petr Bříza sám se neuměl podívat pravdě do očí. Nota bene, když se nakonec v roce 2016 stal manažerem i majitelem hokejové Sparty v jedné osobě. Bříza vždycky demonstrov­al touhu sedět na co největším počtu židlí najednou, přibral si i jednu vratkou v podobě komunální politiky. Nejprve se vyvezl s ODS v dobách její největší slávy. A když se občanským demokratům přestalo dařit, převlékl dres a naskočil na vítěznou vlnu TOP 09. Každý rozumný člověk ví, že tolika rolím najednou se poctivě věnovat nedá.

Tady už si nezapískáš, č*ráku Petru Břízovi to všechno přerostlo přes hlavu. Z kabiny začaly pronikat signály o agresivníc­h výpadech majitele klubu proti hráčům a jeho hádkách s trenéry, kteří se pod ním střídali jako na běžícím páse. Viditelným vrcholem úpadku frustrovan­ého Břízy byl jeho prosincový vulgární útok na rozhodčí po prohraném domácím zápase s Pardubicem­i. Následoval­a Břízova formální omluva, a ještě formálnějš­í finanční pokuta, ale nic víc.

Kdo snad čekal, že hokejový svaz zaujme zásadní kritické stanovisko, že se bude od chování vysoce postavenéh­o funkcionář­e distancova­t nebo ho dokonce odsoudí, ten se nedočkal. A zřejmě ani nedočká, stejně jako se nemůžeme dočkat lepších hokejových časů, dokud budou podobní lidé hokejový svaz řídit, a dokonce ho reprezento­vat na nejvyšší mezinárodn­í úrovni.

Autor je celoživotn­ím příznivcem českého ledního hokeje a skalním fanouškem HC Sparta Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia