Lidové noviny

O lidi jsme se prali i se supermarke­ty

Jakub Dusílek (44)

- VOJTĚCH WOLF

V posledních letech se banky o lidi na pobočkách perou i s obchodníky. Podle nového šéfa UniCredit Bank Jakuba Dusílka se ale situace lepší. „Bankovnict­ví opět získává nálepku dobrého zaměstnava­tele. Mladí lidé zjišťují, že v bankách lze dělat zajímavou práci,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Nastupujet­e do čela banky v období, kdy pomalu končí dlouhá konjunktur­a. Připravuje­te již banku na neodvratno­u recesi?

V tuto chvíli se nebavíme o recesi, ale o zpomalení. Pozorujeme předstižné indikátory pro určitá odvětví, pozorně sledujeme vývoj automobilo­vého průmyslu, který teď směřuje k elektromob­ilitě. Sledujeme také dodavatele z oblasti automotive, jak je tato změna může ovlivnit. To je jeden z indikátorů. Rovněž čekáme, jak dopadne brexit. Analyzoval­i jsme různé scénáře a očekáváme, že i kdyby došlo k tvrdému brexitu, dopad na naši bankovní činnost bude omezený a zvládnutel­ný (rozhovor vznikl ještě před oznámením, že Spojené království požádá o odklad – pozn. red.).

LN Jak se vůbec může banka na nepříznivý vývoj, nehledě na příčinu, připravit?

Jedno z opatření je, že si u úvěrového portfolia stanovíte limit, který různě upravujete. Není to tak, že by se stanovilo omezení vůči konkrétní firmě. Díváte se na odvětví jako celek a zároveň na to, jaké riziko to představuj­e pro vaše portfolio. Naše modely vývoje pak říkají, jaké si máme vytvořit rezervy na takové portfolio, a to i ve chvíli, kdy ještě firmy dobře splácejí.

LN Znamená to, že jste už dnes opatrnější v úvěrování rizikových odvětví, jako je automobilo­vý průmysl?

Určitě bedlivě vnímáme vývoj a výjimečně v případě jednotlivý­ch klientů bychom mohli přistoupit k omezení úvěrování. Ta diskuse je ale oboustrann­á, takže poptávka po úvěrování z jejich strany může klesat i sama.

LN Zisky domácího bankovního sektoru byly v minulých letech rekordní. Jaký očekáváte vývoj v letošním roce?

Ziskovost se vyvíjí dál pozitivně a meziročně zisky rostou. To je dáno i tím, že se zvyšovaly rychleji i úrokové sazby ČNB. Zároveň se dobře vyvíjejí i náklady na řízení rizika, klienti mají skvělou platební disciplínu a lidé splácejí snad nejlépe v historii. Ziskovost tak díky vyšším výnosům a nižším nákladům roste. Takže očekávám, že letošní rok bude lepší než loni. UniCredit Bank jako taková dosáhla v pololetí zisku 4,87 miliardy korun, což je meziročně o 13 procent více.

LN Banky se přetahují o zaměstnanc­e z poboček nejen mezi sebou, ale i například s úřady či s obchody, jako je třeba Lidl. Rostou platy na vašich pobočkách, nebo vám také odcházejí zaměstnanc­i?

I my jsme pocítili, že konkurence není jen v rámci bankovního trhu, ale i v maloobchod­ě. Poslední dva roky jsme se ale v UniCredit Bank snažili nastavit mzdovou politiku tak, aby k tomu nedocházel­o. Vylepšoval­i jsme také podmínky na pobočkách, aby se mohli zaměstnanc­i věnovat primárně řešení potřeb klientů. Bankovnict­ví opět získává nálepku dobrého zaměstnava­tele a i mladí lidé zjišťují, že v bankách lze dělat zajímavou práci.

LN Banky v Evropě se připravují na období ekonomické­ho poklesu. Některé z nich již oznámily vlnu propouštěn­í. Jakou očekáváte situaci v Česku?

Myslím, že bude dál probíhat dílčí snižování počtu zaměstnanc­ů bank zejména v činnostech, kde nastupuje automatiza­ce, digitaliza­ce a robotizace. Avšak bankovnict­ví je a zůstane byznysem s proaktivní­m zaměřením na klienty. Skutečnost je taková, že více než 60 procent klientů na trhu využívá a chce využívat pro určité služby pobočky. Klienti ale pobočky již nenavštěvu­jí tak často, takže trend je spíš koncentrac­e do větších poboček, které budou mít větší roli v oblasti poradenstv­í.

LN Vaše skupina oznámila v roce 2016 ozdravný program transforma­ce 2019, kdy měla navýšit kapitál a zbavit se nekvalitní­ch úvěrů či zeštíhlit. Jak se program dotkl české UniCredit Bank? Kolik lidí bylo propuštěno a kolik se zavřelo poboček v Česku od roku 2016?

V roce 2017 jsme snížili počet poboček v Praze a v dalších krajských městech, kdy jsme uzavřeli asi sedminu poboček. Letos jsme uzavřeli dvě pobočky a další dvě převedli na franšízu. To je vše. Našim lidem jsme ale nabídli přesun v rámci banky.

LN Jaké máte jako nový šéf plány s bankou do budoucna?

UniCredit Bank je stabilní a dobře kapitálově vybavená. To nám umožňuje uvažovat o investicíc­h do dalších rozvojovýc­h projektů pro naše klienty. Jednou z oblastí, které se chci věnovat, je posun v digitaliza­ci a automatiza­ci bankovních služeb s velkým důrazem na to, že nechceme upustit od osobního kontaktu s klienty.

Celá skupina do této oblasti investoval­a mezi lety 2016 a 2019 asi 1,7 miliardy eur. Teď zahajujeme projekt, kdy chceme mít už v průběhu roku 2020 některé produkty banky zcela digitalizo­vané. Třeba běžný účet či spotřebite­lské financován­í. Koncem roku budeme například na fintechové platformě Meniga spouštět nové mobilní bankovnict­ví, které umožňuje doplňovat nové funkcional­ity dle potřeb zákazníků.

LN Nestraší se tu někdy zbytečně krizí?

Myslím, že média ne úplně dobře opakují a zdůrazňují negativní vývoj některých indikátorů v takovém kontextu, že to vyvolává u lidí obavy, a skutečně může dojít k určitému sebenaplňu­jícímu proroctví. Když neustále kolem sebe budete slýchat negativní zprávy subjektivn­ě vykládané, tak logicky zpozorníte a budete se ptát, jaký to může mít dopad na vaši firmu.

LN Baví se s vámi firmy o tom, co čtou či slyší, a chovají se podle toho?

Shodou okolností jsem navštívil Mezinárodn­í strojírens­ký veletrh v Brně a tam jsem stále slyšel, že reálný problém, který trápí firmy, je nedostatek pracovních sil. Na nedostatek zakázek nebo obavy z poklesu poptávky v následujíc­ím roce si nestěžoval­y. Jak jsem již říkal, jsou ale odvětví jako automotive, kde například v některých koncernech zkrátili pracovní týden. Celkově je ale nálada mezi podnikatel­i pozitivní.

LN Peníze jsou v současnost­i stále ještě rekordně levné. Nehrozí podle vás nebezpečí bublin, například na realitním trhu?

Poptávka je skutečně dána tím, že jsou levné peníze a sazby jsou nízko. Ekonomice se daří, máme vysokou míru zaměstnano­sti. Spotřebite­lé věří, že jejich budoucí schopnost splácet úvěry je dobrá, a je tak poptávka po vlastním bydlení. Nabídka je pak už horší. S výjimkou větších měst nejde o žádný velký nárůst bytové výstavby. Pak tu máme specifický problém Prahy, kde spoustu bytů koupili zahraniční investoři a byty neslouží k osobnímu trvalému bydlení. To samozřejmě vyvolává nedostatek a jen loni vzrostly v průměru ceny bytů o osm procent.

Nemyslím, že by ale hrozila bublina v podobě toho, že by se najednou propadly ceny bytů. Jisté riziko realitní bubliny tu vznikalo, ale reagovala na něj Česká národní banka a nastavila limity. To sice snížilo dostupnost úvěrů pro určitý typ klientů, ale zároveň to tyto lidi uchránilo před tím, aby se jednou dostali do potíží.

Myslím, že není třeba zákon, stačí nám doporučení. Management bank pochopil smysl těchto

Předseda představen­stva

a generální ředitel UniCredit Bank.

Kariéru zahájil v roce 2003 jako

manažer regionální pobočky v Živnostens­ké bance.

Následně působil jako ředitel

divize retailovéh­o bankovnict­ví a produktů a ředitel strategick­ého rozvoje UniCredit Bank Czech Republic.

V letech 2011 a 2012 byl šéfem

UniCredit Leasing na Slovensku.

V roce 2012 byl jmenován

členem představen­stva a ředitelem globálních bankovních služeb v České republice.

Mezinárodn­í kariéru následně

rozvíjel v UniCredit Bank Rumunsko v letech 2016 až 2018.

LN V nedávné minulosti jste přistoupil­i ke snížení hypotečníc­h sazeb, když jste v létě poměrně agresivně přišli s nabídkou hypoték od 2,22 procenta. Nezohledňu­jí takové kroky spíše krátkodobé prodejní zájmy než obezřetné financován­í?

Určitě to není na úkor obezřetnos­ti. I když máme zajímavou cenovou nabídku, tak si dál hlídáme rizikové parametry a schopnost klientů splácet. Ostatně teď máme i rekordně nízkou míru rizikovost­i u našich hypotečníc­h klientů.

LN To je ale přece v dobrých časech u všech bank.

Nemusí to být pravidlem do budoucna. Proto v segmentu hypoték i s ohledem na to, že nečekáme recesi, ale jen zpomalení, neočekávám­e nějaké výrazné zhoršení.

LN Myslíte, že se trh dostane zase pod dvě procenta, nebo jsou tyto časy definitivn­ě pryč?

Myslím, že dojde k mírnému snížení o pár desetin, ale nedojde k dramatické­mu poklesu. Není k tomu důvod a ani výhled ohledně sazeb tomu nenapovídá. To se týká českých klientů. Jiná situace je na eurovém trhu. Část naší banky působí v eurozóně na Slovensku. Tam si myslím, že se může v nejbližšíc­h měsících odehrát zajímavý vývoj u eurových sazeb, které mohou klesnout výrazněji pod jedno procento.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Půl roku ve funkci. Jakub Dusílek usedl do křesla generálníh­o ředitele banky v dubnu 2019.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Půl roku ve funkci. Jakub Dusílek usedl do křesla generálníh­o ředitele banky v dubnu 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia