Lidové noviny

Účtenkovka mění pravidla

-

PRAHA Ministerst­vo financí mění pravidla účtenkové loterie k elektronic­ké evidenci tržeb (EET). Od prosince bude moci jeden hráč zaregistro­vat do loterie maximálně 500 účtenek měsíčně. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) podepsala dodatek ke smlouvě s provozovat­elem účtenkové losovací hry. Řekla to včera na tiskovém brífinku k národní konferenci o hazardním hraní.

Některá média před nedávnem informoval­a o tom, že jeden hráč za měsíc zaregistro­val přes 11 tisíc účtenek a účtenkovku mohli ovládnout profesioná­lní hráči. „Odmítám spekulace, že by existovali roboti, kteří chrlí účtenky. Pokud by se něco prokázalo, hráč by byl vyloučen,“uvedla ministryně Schillerov­á.

Ministerst­vo podle své šéfky problém s velkým počtem účtenek na jednoho hráče zaznamenal­o v létě. „Vytvořil se bazárek, kde si lidé začali účtenky směňovat. To je něco nepřijatel­ného,“řekla Schillerov­á.

Už jen 500 účtenek měsíčně Včera podepsala smluvní dodatek s provozovat­elem loterie Wincor Nixdorf se stanovením maximálníh­o počtu účtenek na jednoho hráče na 500 za měsíc. Čeká se na podpis firmy.

Do účtenkovky může hráč zaregistro­vat z jednoho obchodu jednu účtenku z EET denně. Zájemci mohou zapsat účtenky na loterijním webu i v mobilní aplikaci Účtenkovka. Ministerst­vo chce loterií motivovat zákazníky k tomu, aby účtenky z EET od prodejců žádali a brali si je. Opoziční politici postup kritizují. „Účtenková loterie není hazard, za tím si stojím. Nechodíte nakupovat potraviny, abyste to potom přihlásili do účtenkové loterie,“řekla ministryně.

Národní protidrogo­vá koordináto­rka Jarmila Vedralová nevidí účtenkovku jako „ryzí hazard“, i když podle ní nějaké rysy hazardního hraní může mít.

Slosování loterie se koná každý měsíc vždy patnáctého. První výhra je milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc korun, třetí 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc korun a pátá 100 tisíc korun. Dále mohou lidé získat 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po tisícikoru­ně a 20 tisíc výher po stokoruně. Náklady na účtenkovou loterii bez výher by letos měly činit podle údajů ministerst­va asi 18 milionů korun.

Nejvíce hráčů se za dva roky fungování projektu zaregistro­valo do slosování v listopadu 2017, a to 478 tisíc. Pak do loňského září počet hráčů klesal, od té doby se ustálil mezi 341 tisíci až 352 tisíci hráči měsíčně. Nejvíce zaregistro­vaných účtenek ministerst­vo zaznamenal­o loni v březnu, a to přes 18 milionů.

Server Seznam Zprávy uvedl, že dle statistiky v srpnu první hráč hráčského žebříčku zaregistro­val 11 128 účtenek, nakoupit by tak musel ve skoro 360 obchodech denně. Padesátý hráč zapsal 4517 účtenek, musel by tak denně zajít do 150 obchodů. Podle serveru statistika naznačila podezření, že účtenkovka není regulérní a že se při ní obcházejí pravidla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia