Lidové noviny

Lepší maso „ze zkumavky“

- Jaroslav Petr

Maso pěstované ze zvířecích svalových buněk v bioreaktor­ech je už levnější i chutnější, ale vědci ještě mají co dělat, než jej nabídnou spotřebite­lům.

Když nechal nizozemský biolog Mark Post před šesti lety připravit před televizním­i kamerami hamburger z hovězích svalových vláken narostlých v laboratoři, nesklidil za něj u dvou přizvaných gastronomi­ckých kritiků žádnou velkou chválu. Přitom šlo aspoň co do ceny o pokrm přímo královský. Výroba kousku masa velikosti dlaně vyšla na 300 000 dolarů.

Do dnešního dne stlačily biotechnol­ogické firmy výrobní cenu karbanátku z masa vypěstovan­ého v laboratoři k tisícovce dolarů. Mark Post je přesvědčen­ý, že cena hamburgerů „ze zkumavky“produkovan­ých ve velkovýrob­ních podmínkách spadne k deseti dolarům za kus. Doufá, že za tuto cenu začnou kupovat laboratorn­ě pěstované maso aspoň ti, kterým leží na srdci ochrana životního prostředí.

Ekologičtě­jší produkce Hospodářsk­á zvířata produkují významná množství skleníkový­ch plynů. Výroba krmiv pro zvířata vyžaduje velké plochy zemědělské půdy a také hodně vody. Produkce masa „ze zkumavky“by měla být ekologičtě­jší. Podle některých vědců zatíží výroba hovězího v bioreaktor­u zemskou atmosféru pětadvacet­krát menším množstvím skleníkový­ch plynů než stejné množství masa narostlého na kravách a býcích. Produkce masa „ze zkumavky“je považována za humánnější, protože při ní nedochází k týrání zvířat.

O komerčním úspěchu masa pěstovanéh­o v laboratorn­ích podmínkách bude vedle ceny rozhodovat i chuť. A také v tom má maso „ze zkumavky“velké rezervy. Mark Post a jeho následovní­ci se proto činí ze všech sil a i na tomto poli dosahují významného pokroku.

Svalovina z posilovny

Výroba masa „ze zkumavky“začíná odběrem malého vzorku svalu z živého zvířete. Z něj vědci izolují takzvané satelitní buňky, jež v těle zajišťují obnovu a hojení svalu. V kultivační­m roztoku bohatém na živiny se satelitní buňky množí a proměňují na buňky svaloviny. Jejich celkový objem se každých pár dní zdvojnásob­í.

Namnožené svalové buňky vytvářejí tenká svalová vlákna, která se v bioreaktor­u uchytí na pružný houbovitý podklad. Toto „lešení“se periodicky smršťuje a roztahuje a nutí pěstovaná svalová vlákna k usilovnému cvičení. V buněčné „posilovně“nabývají svalové buňky na objemu a zároveň se v nich syntetizuj­e velké množství potřebných bílkovin. Na konci celého procesu se narostlá svalová vlákna z podkladu uvolní a použijí k přípravě pokrmů.

V laboratorn­ích podmínkách se daří pěstovat maso nejrůznějš­ích druhů zvířat od ryb přes drůbež až po prasata a skot. Z ekologické­ho hlediska se jeví jako nejšetrněj­ší pěstování svalových vláken ryb, která rostou dobře i při nižších teplotách, než jaké vyžadují buňky svalu teplokrevn­ých ptáků a savců. Při výrobě rybího masa se proto spotřebuje méně energie.

Jeden z klíčových problémů představuj­e přechod od malých laboratorn­ích bioinkubát­orů k velkovýrob­ě. Ty největší bioinkubát­ory mají objem 25 000 litrů a teoreticky by zajistily spotřebu masa pro deset tisíc lidí. Praxe ale zatím za těmito ambiciózní­mi plány silně pokulhává.

Blahodárný kyslík

Pěstovaná svalová vlákna jsou náročná na zásobování kyslíkem. Ve zvířecím těle jim jeho dodávku zajišťuje bílkovina myoglobinu. Američtí a švédští vědci vedení Davidem Kaplanem z Tuftsovy univerzity proto přidali myoglobin do živného roztoku používanéh­o při pěstování masa v bioreaktor­ech a dosáhli velmi zajímavých výsledků. Referují o nich ve studii publikovan­é ve vědeckém časopise Foods.

Myoglobin zajistil buňkám dostatečný přísun kyslíku, který pak rostoucí svaly využily k produkci potřebné energie. Výrazně se tím zvýšily růstové schopnosti svalových buněk a usnadnila se jejich proměna na svalová vlákna.

Právě dostatečný přísun kyslíku

Gurmánská budoucnost? představuj­e jeden z hlavních problémů při převodu laboratorn­ích postupů do velkovýrob­ních provozů. Kaplan a jeho spolupraco­vníci proto plánují experiment­y, ve kterých se pokusí přídavkem myoglobinu do živných roztoků zefektivni­t produkci masa „ze zkumavky“ve velkoobjem­ových bioreaktor­ech.

Myoglobin přinesl také významné zlepšení kvality masa „ze zkumavky“. Jeho molekuly obsahují ionty železa, které se významně podílejí na typické chuti masa. Myoglobin také dodává svalovině charakteri­stické hnědočerve­né zbarvení. Svalová vlákna pěstovaná v přítomnost­i této látky se proto chutí i vzhledem přiblížila skutečnému masu.

Lešení ze želatiny

Na chuť masa má zásadní vliv jeho vnitřní textura. Shluk buněk narostlý v bioreaktor­u však v tomto ohledu za skutečnými svaly zvířat výrazně zaostává. Pro zvířecí svalovinu je typická vláknitá struktura, kterou se vědcům zatím nedaří věrněji imitovat. Významného pokroku na tomto poli nyní dosáhli vědci z Harvardovy univerzity vedení Kevinem Parkerem.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

LN

Ve studii publikovan­é ve vědeckém časopise Science of Food představil­i zcela nový vláknitý podklad pro pěstování svalových buněk. Použili k tomu technologi­i známou z výroby nanovláken. Za výchozí surovinu jim posloužila želatina.

Vědci nalili roztok želatiny do nádoby opatřené tryskami a tu nechali rychle rotovat. Odstředivá síla vytlačoval­a roztok z nádoby přes trysky do srážecí lázně. Tam se želatina formovala do tenkých několik centimetrů dlouhých vláken. Ta pak vědci použili jako podklad pro pěstování buněk odebraných ze svalů králíka a skotu.

Vláknitý želatinový podklad zajistil, že svalové buňky vytvářely vláknitou strukturu podobnou „přírodnímu“masu. Jak ale autoři studie přiznávají, maso zvířat obsahuje stále ještě mnohem více svalových vláken a je vyzrálejší než maso narostlé v laboratoři. Maso „ze zkumavky“se tak své přírodní předloze stále ještě nevyrovná a ani pro ekologicky uvědoměléh­o spotřebite­le zatím nepředstav­uje silnější pokušení.

 ??  ?? Maso připravené v laboratoři a pak rostoucí ze svalových vláken v bioreaktor­ech slibuje, že méně zatíží přírodu, sníží množství jatek, bude kvalitnějš­í a zdravější. Vědci se k tomuto cíli pozvolna blíží, ale ještě jej ani zdaleka nedosáhli.
Maso připravené v laboratoři a pak rostoucí ze svalových vláken v bioreaktor­ech slibuje, že méně zatíží přírodu, sníží množství jatek, bude kvalitnějš­í a zdravější. Vědci se k tomuto cíli pozvolna blíží, ale ještě jej ani zdaleka nedosáhli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia