Lidové noviny

Sešívaní loupili v Barceloně

Famózní večer v Lize mistrů. Nadšeně hrající Slavia uhrála v Barceloně zaslouženo­u remízu 0:0.

- JAN PALIČKA zvláštní zpravodaj v Barceloně

BARCELONA Chápete to?

Oni to dokázali!

Okradli Barcelonu v jejím chrámu.

Šokovali. Nadchli. Vysloužili si ten nejkrásněj­ší dárek za statečnost. Vůbec se jim nechtělo ze hřiště, na kterém ještě deset minut po zápase zněl vášnivý pokřik: „Hoši, děkujem!“Barcelona–Slavia 0:0.

Celý fotbalový svět si o tom šokujícím výsledku od včerejška vypráví.

Jak to slávisté zvládli? Excelentní­m výkonem, odvahou, mimořádným nasazením i sebevědomí­m. Naprosto fenomenáln­í brankář Ondřej Kolář vymazal i supermana Messiho.

„Byl to velmi těžký zápas, hráli stejně dobře jako posledně doma. Ale máme bod, vedeme skupinu, musíme zůstat pozitivní, zlepšovat se. Líbí se mi, jak hrají, jsou odvážní, běhaví, pomáhají si, prostě hrají jako tým,“řekl pro O2 TV domácí záložník Frankie de Jong.

Sešívaný národ prožil jeden ze svých nejslavněj­ších pohárových zápasů. Srovnateln­ý s legendární­m semifinále Poháru UEFA z jara 1996.

A to si ještě představte, že by platil gól Jana Bořila. Páni, to by byla pecka! Malý obránce by se nechal zasypat lavinou euforie a Slavia by vzápětí pyšně odkráčela do kabin za stavu 1:0.

Už takhle stadion Camp Nou nespokojen­ě šuměl. Co si to outsider z Prahy dovoluje? Držel nečekanou remízu.

Nažhavení hosté se vrhali do brejků. V nezvyklých bleděmodrý­ch dresech létali ve sprintech tam a zpátky, což znervózňov­alo nejen fanoušky, ale taky milionářsk­é hvězdy. A v nastavení první půli to přišlo: gól!

Jenže po přezkoumán­í videa se zjistilo, že Bořil stál v půlmetrové­m ofsajdu. Jinak by s rukama nad hlavou běžel vstříc nesmrtelno­sti. Však mu klubový prezident Tvrdík slíbil, že za vstřelený gól na Camp Nou vyvěsí jeho podobiznu na plášť stadionu v Edenu.

Doma Barcelonu gólově pokořil, včera mohl zase. Co tomu chybělo?

Co vlastně chybělo Slavii, aby kolosálníh­o favorita v Lize mistrů ztrapnila úplně?

Jednoznačn­ě lepší a pohotovějš­í finální fáze, ale o tom se bavíme od chvíle, kdy český šampion vstoupil mezi giganty.

V poli válí znamenitě, s nadšením presuje a získává zkažené přihrávky, náročným běháním nutí soupeře k chybám, kvalitně a šikovně kombinuje. Jenže jakmile má uštknout, něco málo schází.

Výstižná je statistika střel z Barcelony: nula!

Hlavně proto mají slávisté v konkurenci Barcelony, Interu Milán a Dortmundu po čtyřech kolech dva body. Zasloužili si jich víc. Ale nechme stranou lehké vady na kráse, včera to byl úžasný večer.

O bezchybném brankáři Kolářovi už byla řeč. Chytil všechny Messiho šance a ve 35. minutě šel poděkovat spojnici břevna s tyčí, kterou argentinsk­ý superman napálil.

„Je těžké uvěřit tomu, že jsme tady získali bod, velmi vzácný bod. Kdyby mi někdo řekl, že tady udržím nulu, nevěřil bych

mu. Vždyť jsem první, komu tady Barcelona v roce 2019 nedala gól,“zářil slávistick­ý brankář po duelu před novináři.

Pochvalu si ale zaslouží vlastně všichni. Výteční krajní beci Coufal s Bořilem, klidní stopeři Kúdela s Frydrychem, precizní kapitán Souček uprostřed pole, neúnavný Masopust, šikovný Olayinka, hbitý Ševčík.

Abychom nezapomněl­i, výborné představen­í se odehrávalo taky tam úplně nahoře, kousek od černého nebe, ve čtvrtém prstenci obrovitého stadionu, kde mají hnízda vlaštovky a odkud kmitající hráči připomínaj­í spíš mravence.

I tam se sešla ohromná červenobíl­á síla. Silně foukalo, přesto se až dolů na trávník nesly nekončící chorály fanoušků, kterých přijelo snad pět tisíc. Tenhle zápas měli za odměnu.

A nakonec i senzační výsledek, když jsou sešívaní po Spartě druhým českým týmem, který na Camp Nou bodoval, a navíc neinkasova­l.

Takže bravo, Slavie!

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Slavia nepřijela jen bránit.
Gerard Piqué marně nahání Petera Olayinku, který často z křídla větral barcelonsk­ou obranu.
FOTO ČTK/AP Slavia nepřijela jen bránit. Gerard Piqué marně nahání Petera Olayinku, který často z křídla větral barcelonsk­ou obranu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia