Lidové noviny

Pastrňák vládne. Může vydržet?

Lídr kanadského bodování NHL čaruje na ledě, přestože na něm stráví méně času než rivalové

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Ta souhra dokládá současnou pohodu elitní bostonské letky. Obrovitý kapitán Zdeno Chára chtěl poslat kotouč po zadním mantinelu, jenže ten mu poskočil po čepeli a rozskákaný zamířil od levého mantinelu do předbranko­vého prostoru.

Tam do něj sáhl David Pastrňák, který rychle zareagoval, aby jej následně ze vzduchu trefil Brad Marchand. Kapitán hostí Sidney Crosby byl jen za diváka (ne naposledy ten večer) – 2:0 pro „Medvědy“.

Ti sice ve druhé třetině duelu s Pittsburge­m dokonce přišli o vedení 3:0, jenže v té závěrečné si ho zase vzali zpět a slavili triumf 6:4. Šestý v řadě.

Pastrňák (1+1) pak bodoval podvanácté v řadě, Marchand (2+3) dokonce potřinácté.

Oba tak po středě vládnou produktivi­tě celé soutěže. Jako jediní mají průměr přes dva body na zápas, Pastrňák ve čtrnácti duelech zapsal bilanci 14+15, Marchand pak 10+18.

„Naše body nerozebírá­me. Máte lepší a horší zápasy. Důležité je, abyste na sobě neustále pracovali a zlepšovali se. Protože ve finále je jedno, kdo má den. Když se vyhrává, jste šťastní všichni,“usmíval se jednatřice­tiletý kanadský štírek a rebel.

Těžko mu oponovat. Důkazem budiž slova kouče soupeře Mika Sullivana: „Byl to jeden z našich nejlepších zápasů sezony. Jenže jsme hráli proti jednomu z nejlepších týmů ligy...“A jednomu z nejlepších útoků ligy. Křídelníci Pastrňák s Marchandem jsou na čele bodování, třetí do party, centr Patrice Bergeron, pak okupuje 23. příčku, když i on už je nad hranicí bodů na zápas (7+8).

Byť je téměř jisté, že v podobném sběru bodů nebude elitní řada Bruins pokračovat po celou sezonu, že přijdou slabší chvilky, mohou být v týmu patřícímu do zakládajíc­í šestky NHL spokojeni. Především Pastrňák totiž dominuje navzdory pohledu do dalších zajímavých a mnohdy důležitých statistik.

Jeho čas strávený na ledě patří mezi útočníky v lize k průměru. Z elitní desítky je na tom o tři vteřiny hůře jen Jonathan Huberdeau z Calgary a to vlastně i díky duelu proti Pittsburgh­u, ve kterém český útočník strávil na ledě 20:34 minuty. Přes hranici 20 minut se dostal teprve počtvrté v sezoně. Jen pro srovnání: Leon Draisaitl z Edmontonu naopak jen dvakrát v šestnácti letošních duelech odehrál méně než 20 minut. Hned šestkrát pak pobyl na ledě přes 25 minut, což jsou čísla srovnateln­á s elitními obránci.

Podobně je na tom i jeho parťák z útoku Connor McDavid. Takové porce v dobách své největší slávy polykal Jaromír Jágr, který na nasazování své útočné trojice ani nepotřebov­al trenéry. Prostě mávl rukou a šlo se na led.

Zpět do současnost­i. Proč je mezi Pastrňákem a zbytkem elitních útočníků (viz box) takový rozdíl? Vyjma toho, že „Pasta“nehraje oslabení, jde o rovnostářs­ký postoj kouče Bruce Cassidyho. Ten se snaží dostat do hry i zbylé lajny, kterým se zatím bodově tolik nedaří. A to často za každou cenu. Důkazem budiž, že ve hře pět na pět má Pastrňák jen o tři minuty větší icetime než Chris Wagner hrající ve čtvrté lajně.

Z týmového pohledu chvályhodn­é, v play-off se to může Cassidymu vrátit. Nebo také ne.

Jak už před pár dny řekla klubová legenda Rick Middleton, byť v trochu jiném kontextu: „Musíte sázet na ty nejlepší.“

Bude se toho kouč Bostonu při dalším pokračován­í sezony držet a podpoří Pastrňáka v boji o krále střelců a v honbě za body, nebo bude česká „osmaosmdes­átka“válčit s větrnými mlýny?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia