Lidové noviny

Dražší tabák a líh i vyšší rodičovská

- MIROSLAV PETR

PRAHA Krabička cigaret minimálně o deset korun dražší, lahev lihoviny o osm až deset korun. Vyšší zdanění hazardu a dvojnásobn­ý poplatek za vklad do katastru nemovitost­í. Vládní daňový balíček prošel včera hlasováním poslanců. Na šestý pokus a po dramatické­m jednání.

Poslanci poté ještě využili „prodloužen­é“a schválili i růst rodičovské­ho příspěvku – od příštího roku o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Více dostanou rodiče novorozenc­ů a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek k lednu stále pobírat.

Na základě návrhu stran daní má podle předkládaj­ícího ministerst­va financí přitéct do státního rozpočtu přes 20 miliard korun. Nevídaně vysoký růst daňového zatížení vyvolal odpor opozice, hlavně ODS a TOP 09. Jejich ostré projevy a dlouhé řečnění včera už popáté za poslední týdny zablokoval­y hlasování.

Následně ale koaliční ANO a ČSSD za asistence komunistů prosadily, že debata k zákonu skončí. Kvečeru se dostalo i na závěrečné hlasování a většina poslanců zvedla ruku pro. „Je třeba, aby všichni věděli, že k hlasování došlo za cenu jasného porušení jednacího řádu, což je také zákon,“reagoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Opozice prý zváží podání ústavní stížnosti.

I když předlohu zřejmě odmítne Senát a návrh se ke konci roku vrátí sněmovně, očekává se, že i pak koalice, podpořená komunisty, zvítězí. A daňový balíček vyjde začátkem roku ve Sbírce zákonů.

Skutečnost, že si kuřáci připlatí a zdraží i kořalky (piva ani vína se vyšší daň netýká), zdůvodňuje ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) potřebou boje proti závisloste­m. „Přestali jsme být kasinem i popelníkem Evropy, ale musíme pro snížení závislostí udělat další kroky,“uvedla, když poprvé balíček představov­ala.

Jenže ve skutečnost­i jde spíš o pokus navýšit příjmy rozpočtu. Schillerov­á totiž odmítla, aby peníze vybrané navíc z tabáku a alkoholu šly na podfinanco­vané preventivn­í či odvykací programy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia