Lidové noviny

Odešel budovatel státu

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Coby předseda vlády vyprovodil českoslove­nskou federaci do dějepisnýc­h kapitol, stál u zrodu ODS a patřil k prvním, i když neblaze proslulým bojovníkům s aktuálně všudypříto­mným kůrovcem. Jan Stráský zemřel v 78 letech v domě pro seniory v pražských Štěrboholí­ch. Informaci včera přinesl Deník, kterému ji potvrdil senátor Tomáš Jirsa (za ODS).

Zesnulý politik, jenž se stáhl z většiny aktivit poté, co prodělal mrtvici, patřil do party budovatelů polistopad­ového státu spolu s Josefem Zielencem, Václavem Klausem, Karlem Dybou či Ivanem Kočárníkem. Čili mezi strůjce ekonomické proměny po sametové revoluci. Později se tu víc tu méně poškorpili nad etickým rozměrem divokého nástupu kapitalism­u, ale pořád je spojovalo, že byli u toho.

Stráský se již před rokem 1989 znal i s Milošem Zemanem. „Jde o zarmucujíc­í zprávu,“sdělil včera LN mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že hlava státu se více vyjádří dnes.

Muž mnoha profesí

Stráský byl v rámci své veřejné kariéry prakticky vším, čím být mohl, pomohla tomu turbulentn­í doba. Po studiích nastoupil absolvent plzeňské obchodní akademie do Státní banky českoslove­nské, kde střídal pobočky, až se dopracoval do té pražské – a tam ho osud svedl do jedné kanceláře s Václavem Klausem, pozdějším souputníke­m v dobách ekonomické transforma­ce i odluky se Slovenskem. Vazby mezi nimi neochladly, Klaus na starého přítele pamatoval; v roce 2010 při příležitos­ti Stráského 70. narozenin ho tehdejší prezident vyznamenal Stříbrnou plaketou.

„I když jsem věděl o Honzově vážném zdravotním stavu, přesto jsem byl touto večerní zprávou překvapen a velmi mne rozesmutni­la. Honza Stráský byl po celá desetiletí jedním z mých nejbližšíc­h přátel a kamarádů,“uvedl expreziden­t pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia