Lidové noviny

Odboráři to zpackali, míní učitel

- MICHAL BERNÁTH

Druhým rokem učí sedmadvace­tiletý Jan Musil na pražské ZŠ Ohradní informatik­u a tělocvik. Ke včerejší stávce se on ani jeho škola nepřipojil­i. Dle něj byla špatně načasovaná.

LN Jak stávku učitelů vnímáte?

Nepřidali jsme se k ní, protože není vhodně načasovaná. Celé to má dvě roviny. První je, že mediální obraz učitelů je už beztak velmi vyhrocený. Mnozí lidé si myslejí, že přidáno dostáváme poněkoliká­té za sebou, jelikož se o tom mluví už nejméně rok či dva. I ve svém okolí cítím, že veřejnost je na požadavky učitelů alergická. Přitom realita je úplně jiná. Můj tabulkový plat je zhruba 28 tisíc korun hrubého, jsem rád, když mi na účet dorazí dvacet tisíc. Stávkou jsme nechtěli přilévat olej do ohně a brát si rodiče a děti jako rukojmí.

LN V čem je nešťastné to načasování?

To je právě ta druhá rovina. Stávkovat se mělo, když se učitelům peníze braly. Jenže to se nedělo nic. Ale když se přidává osm či deset procent, jako je to teď v plánu, vyrazí se stávkovat. To je přece nesmysl. Průšvih nastal už ve chvíli, kdy zaznělo, že se učitelům přidá na platech patnáct procent.

Na svých kolegyních vidím, že úplně rezignoval­y. Vědí, že řekne-li se přidat 15 procent, že je to spíš pomyslný strop a o konečném číslu se teprve začne debatovat. Když se nakonec dohodl model přidat 8 plus 2 procenta, mávli jsme nad tím rukou a byli spokojení, že aspoň něco.

LN Kdo o účasti, či neúčasti ve stávce u vás ve škole rozhodl?

Dohodli jsme se kolektivně. Nejdříve přišel e-mail s výzvou, že kdo stávkovat chce, ať to nahlásí a ustaví stávkový výbor. Poté jsme měli schůzku, kde jsme mohli vyjádřit, zda máme zájem se protestu zúčastnit. U nás však nevím o nikom. Možná pár jednotlivc­ů bylo, ale je jasné, že stávkovat musejí všichni, jinak to nemá cenu.

LN Nebylo některým žákům líto, že jste nestávkova­li?

Všem. Dokonce jsem se dozvěděl, že stávkovat by chtěli oni sami. Já ve svém volném čase dělám ještě basketbalo­vého rozhodčího. Jeden z žáků se mě ptal: „Pane učiteli, proč nestávkuje­te, když si musíte po večerech vydělávat na chleba pískáním basketbalu?“

LN Co vy na to?

Na jednu stranu je to od toho studenta drzost největšího kalibru. Ale na druhou stranu má, bohužel, pravdu. V družině jeden chlapeček prý říkal paní družinářce, že by stávkovat měla, že si ty peníze zaslouží, ten ale samozřejmě jen prostě nechtěl do školy. Nelze však oddiskutov­at, že děti vnímaly, že se něco mělo dít. A že by taky třeba do školy nemusely jít.

LN Ke stávce se nakonec připojila menšina škol. Co si tom myslíte?

Ještě v úterý se mluvilo o tom, že stávkovat hodlá dokonce polovina škol. Já osobně vím v Praze jen o jedné škole na Barrandově, jež stávkovala. Učí se na ní moji mladší bratranci, takže mi ráno volala rozhořčená babička, že klukům zrušili školu i kroužky. Nevěděla, co má s dvěma puberťáky celý den dělat, nechtěla je nechat doma samotné, že prý všechno zdemolují.

LN Rozhodnutí­m nestávkova­t podle premiéra Andreje Babiše (ANO) podporujet­e vládu.

Tak to je úplný nesmysl. Ke stávce jsme se nepřipojil­i kvůli odborům. Jsou to totiž packalové. Připojili bychom se, kdyby protest řešil změnu celé koncepce českého školství, a ne marginální záležitost jako v tomto případě. Ale rozhodně jsme nešli do práce proto, že stojíme za vládou. Nestojíme. Nestojíme však ani za odboráři. Až bude srozumitel­né téma stávky, klidně stávkovat budeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia