Lidové noviny

Stávka. Úspěch, nebo debakl?

-

Stávku vyhlásil v pondělí šéf školských odborů František Dobšík. Spor spočívá v tom, že zatímco učitelé žádali desetiproc­entní nárůst mezd, vláda jim přisoudila osm procent; o zbylých dvou procentech rozhodnou ředitelé škol v rámci osobního ohodnocení.

Někteří učitelé či ředitelé se nad rychlostí svolání včerejší stávky pozastavov­ali. Podle řady z nich by bylo lepší, kdyby byl protest pečlivěji připraven. „Jako nešťastné se mi jeví pozdní vyhlášení. Je jasné, že se tím mnoha rodičům zkomplikov­al život,“uvedla Jana Kříčková, ředitelka zlínské ZŠ Emila Zátopka.

Potíže připustila i šéfka odborů v Královéhra­deckém kraji Markéta Cermanová. V regionu se do stávky zapojila zhruba čtvrtina vzdělávací­ch zařízení. „Očekávali jsme větší podporu. Důvod? Bylo to svolané velmi narychlo,“řekla Cermanová. Odbory sice stávku vyhlásily, bylo však na školách, jak o ní budou informovat rodiče. Každá zvolila jiný přístup. Zatímco ve zmíněné zlínské základce se jim omluvili za komplikace, pražská ZŠ Bohumila Hrabala je odbyla dvěma strohými souvětími.

„Žádné omluvy jsme se nedočkali. Přitom jsme museli řešit, kdo se přes den postará o naši dceru,“postěžoval si Michal B.

Lišila se i organizace stávkového provozu. Někde škola zcela zavřela, jinde nabídla dětem náhradní program. Třeba v Přerově si školáci výjimečně mohli hrát na kantory. Snaha škol zajistit dětem zábavu některé učitele odrazovala od stávkování. „Jestli mám pro třicet dětí vymýšlet alternativ­ní náplň, to je raději budu normálně učit,“zdůvodnila Ivana, jež vyučuje na základní škole na Liberecku.

Účast na stávce je dle zákona považována za omluvenou nepřítomno­st v práci. Za prostávkov­aný den zaměstnane­c nedostane plat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia