Lidové noviny

Kotlebovci si v Praze otevřeli „konzulát“

- ROBERT SATTLER

PRAHA Slovenští krajně pravicoví politici „zakotvili“v Praze. Zástupci Ľudové strany Naše Slovensko (ĽSNS), již vede nacionalis­tický poslanec a někdejší banskobyst­rický župan Marian Kotleba, si na Smíchově otevřeli svůj „konzulát“. A to přímo ve stranickém sekretariá­tu Dělnické strany sociální spravedlno­sti (DSSS), s níž názorově souznějí.

„Chtěli jsme dát Slovákům, kteří v Česku pracují, možnost, aby se mohli přijít informovat o činnosti strany Mariana Kotleby, vzít si její propagační materiály či dát přihlášku do strany,“řekl LN předseda DSSS Tomáš Vandas.

Podle jeho slov jde o vyústění dlouhodobé spolupráce mezi oběma politickým­i subjekty. Euroskepti­cké strany si navzájem vyjadřují podporu, zastávají obdobné myšlenky (třeba brojí proti imigrantům a Romům) či se účastní protestníc­h akcí.

Například v srpnu loňského roku spolu demonstrov­ali v Dubí na Teplicku proti násilí, rasismu a zvýhodňová­ní „nepřizpůso­bivých“

poté, co několik dní předtím došlo na místním koupališti k potyčce mezi skupinkou Romů a tehdy pětadvacet­iletým Davidem Michaljake­m. Mladík, který utrpěl vážná zranění, se měl údajně zastat jiné napadené ženy, za což jej letos 28. října vyznamenal prezident Miloš Zeman. Objevily se však i informace, že Michaljak se dříve proti Romům rasisticky vyjadřoval.

Ačkoli má jít oficiálně o „konzulát“, svého trvalého zástupce kotlebovci v Praze mít nebudou, dle Vandase alespoň prozatím. Činnost pobočky budou zajišťovat reprezenta­nti DSSS. „Máme k tomu pověření. Známe program Ľudové strany, její aktivity, tudíž věřím, že budeme podávat relevantní informace,“uvedl Vandas.

Podle něj se od pondělí, kdy kancelář zprovoznil­i, přihlásilo do včerejška přibližně šest lidí, kteří avizovali zájem „konzulát“navštívit a načerpat nové informace o ĽSNS.

Vandasovi „dělníci“u sousedů

Podobného zastoupení by se na Slovensku mohla v budoucnu dočkat i DSSS; Vandas o tom prý má v nadcházejí­cích týdnech s Kotlebovou stranou jednat.

Slavnostní­ho otevření „konzulátu“v Česku se kromě šéfa

DSSS a dalších členů jejího vedení, místopředs­edů Jiřího Štěpánka a Aleny Poláčkové, zúčastnil také slovenský europoslan­ec Milan Uhrík (ĽSNS). „Je pro nás čest mít takové oficiální zastoupení v Praze a jen to navazuje na ty přátelské vztahy mezi slovenským a českým národem,“zmínil bývalý IT manažer a vývojář.

Podle DSSS na akci nechyběl „slavnostní přípitek, dobré občerstven­í a vyvěšení stranickéh­o banneru“. Balkony v prvním patře domu v pražské Moulíkově ulici, kde DSSS sídlí, tak kromě červenobíl­ého plakátu Dělnické strany s nápisem „Stop černému rasismu“nově „zdobí“rovněž zelená plachta kotlebovců. „Delegace našich slovenskýc­h přátel pak strávila čas v příjemné a přátelské debatě,“řekl Tomáš Vandas, který v minulosti několikrát neúspěšně kandidoval do Senátu či Evropské parlamentu.

 ?? FOTO FACEBOOK, ARCHIV ?? Dům v pražské Moulíkově ulici „zdobí“kromě červenobíl­ého plakátu Dělnické strany sociální spravedlno­sti s heslem Stop černému rasismu nově i zelená plachta Ľudové strany Naše Slovensko, již vede Marian Kotleba.
FOTO FACEBOOK, ARCHIV Dům v pražské Moulíkově ulici „zdobí“kromě červenobíl­ého plakátu Dělnické strany sociální spravedlno­sti s heslem Stop černému rasismu nově i zelená plachta Ľudové strany Naše Slovensko, již vede Marian Kotleba.
 ??  ?? Reklama.
Reklama.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia