Lidové noviny

Státu má víc vydělat tabák i hazard

- MIROSLAV PETR

PRAHA Takové malé zemětřesen­í připomínal­o mnohaměsíč­ní projednává­ní vládního daňového balíčku v Poslanecké sněmovně. Parametry novely několika zákonů z pera ministerst­va financí jsou natolik zásadní, že nenechaly v klidu opoziční politiky, ale ani podnikatel­e, jejich profesní organizace, odborníky na závislosti ani ekonomy.

Včerejší schválení předloh většinou 96 hlasů poslanců z ANO, ČSSD a KSČM není definitivn­í. Na řadě jsou senátoři, kteří zcela jistě podrobí jednotlivé paragrafy ostré kritice, a očekává se, že velmi pravděpodo­bně celý balíček vrátí poslancům. Sněmovna také zřejmě návrh schválí znovu a jednotlivá ustanovení začnou platit v příštím roce. Na co se máme připravit?

Zdražení tabáku

Sazby spotřební daně z cigaret se zvyšují zhruba o deset procent. K tomu se připočítáv­á ještě DPH. Celá krabička – dnes v průměru za 90 korun – může podražit zhruba o deset až dvanáct korun. Desetiproc­entní nárůst sazby platí i pro všechny ostatní tabákové výrobky. Elektronic­kých cigaret se daň netýká, neobsahují tabák.

Dosud stát zvyšoval tabákovou daň každoročně a po menších krocích, v průměru o tři procenta, což je podle ekonomů ideální, jelikož na pomalé zdražování kuřáci nereagují přechodem k pašovanému nebo padělanému kuřivu.

A státu postupně a pravidelně roste daňové inkaso – loni takto erár vybral necelých 59 miliard korun. Ministerst­vo financí očekává od nynějšího zvýšení daně růst příjmu o necelých 7,7 miliardy korun, v roce 2021 až 9,2 miliardy.

Vyšší daň z lihu

Spotřební daň z lihu se přepočítáv­á na stoprocent­ní alkohol, dosud sazba činí 285 korun z litru lihu. Vzroste o 13 procent na 322,5 koruny. To znamená, že daň z půllitru tuzemáku nebo vodky vzroste z nynějších 55 zhruba na 63 korun.

Výrobci a dovozci to zákazníkům pravděpodo­bně v plné míře promítnou do vyšší ceny. Movitější konzumenty to neodradí, ale ti, kdo mají hlouběji do kapsy a potřebují denní dávku alkoholu, pravděpodo­bně přejdou k výrazně levnějšímu, krabicovém­u (a nadále nezdaněném­u) vínu nebo levnému lahvovému pivu. Daň z piva stát nezvyšuje vůbec.

Ani v tomto případě se tak nemusí naplnit očekávání vlády, že vyšší sazba u lihovin zvýší daňový

Daň z hazardu

Daň se počítá procenty z rozdílu částky, kterou provozovat­el vybere od hráčů, minus vyplacené výhry. Daňový balíček navrhoval zachovat nynější sazbu 35 procent u nejrizikov­ějších a závislost vyvolávají­cích her – výherních automatů. Daň z kurzových sázek, takzvaných totalizáto­rových her, tombol a turnajů malého rozsahu měla vzrůst z 23 na 25 procent. Největší nárůst daně měl nastat u nejméně návykových loterií a losů – z 23 na 30 procent.

Ve sněmovně však prošel pozměňovac­í návrh, který zachovává původní sazbu jak u automatů, tak i kurzových sázek, a nejméně rizikové loterie (například sportka) zdaňuje dokonce až na 35 procent.

Evidentně tu nejde o regulaci závislostí, stát si vybral k výraznému zdanění tu část hazardu, která má největší marže, a z níž tedy lze snadno i získat největší daňové inkaso.

Novinkou je, že stát kromě toho zavádí zdanění výherců. Z výhry nad jeden milion korun bude muset šťastný výherce zaplatit státu 15 procent.

Rezervy pojišťoven

Stát se chystá změnit způsob tvorby a daňové uznatelnos­ti technickýc­h rezerv pojišťoven, což je suma peněz, které pojišťovny povinně udržují ve výši předpoklád­aných úhrad pojištění. Ministerst­vo financí odhaduje, že změna zdanění přinese státu zvýšení příjmů

Stát změní způsob stanovení daňové uznatelnos­ti technickýc­h rezerv pojišťoven (povinně udržovanýc­h ve výši předpoklád­aných úhrad pojištění) – to představuj­e jednorázov­ý příjem státu 10,5 miliardy korun. jednorázov­ě v a přespříští­m roce o 10,5 miliardy korun.

Češi se kromě toho musejí připravit, že za vklad do katastru zaplatí místo tisíce korun dvojnásobe­k. Na druhé straně – neprošel ministersk­ý návrh na zdanění plynu v domovních kotelnách. příštím celkem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia