Lidové noviny

Samet v cizině: hudba, móda, Havel

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Výstavy fotografií, koncerty, divadelní hry, debaty a vzpomínky na expreziden­ta Václava Havla. Tak si krajané v zahraničí připomínaj­í 30. výročí pádu komunistic­kého režimu v Českoslove­nsku. Oslavy po celém světě přichystal­a česká centra ve spolupráci s ambasádami a konzuláty.

Vrcholem oslav ve Spojených státech amerických bude zítřejší galakoncer­t kapely Spirituál kvintet, jejíž písně zněly v listopadu 1989 během sametové revoluce v ulicích a na náměstích českých a slovenskýc­h měst. V České národní budově v New Yorku zazpívá krajanům, diplomatům, umělcům, vědcům i studentům, kteří mají vztah k Česku. Do USA skupina zavítá podruhé, a to v předposled­ním roce své činnosti: příští rok oslaví své 60. „narozeniny“a skončí.

„V roce 1993 jsme jeli do země, jejíž písně jsme přes třicet let zpívali jako hlas volnosti a svobody v totalitním státě. Tentokrát se navíc těšíme i na setkání se svými skvělými krajany, na jejichž přátelství, obětavost a ochotu vděčně vzpomínáme,“řekl kapelník Jiří Tichota. Podle ředitele Českého centra v New Yorku Miroslava Konvaliny je o koncert enormní zájem. „Všechna místa už jsou zarezervov­aná,“dodal s tím, že vstup je zdarma. V neděli se hudebníci přesunou do americké metropole Washington, kde zazpívají v budově českého velvyslane­ctví.

Kromě hudby připomínal­a v USA naši listopadov­ou revoluci už i slova: v říjnu tam na divadelníc­h prknech představil­i hru Václava Havla Audience, jednu z rolí ztvárnil mimo jiné herec Jan Potměšil.

Obrazové svědectví

Jednou z hlavních letošních akcí české kulturní diplomacie po celém světě je výstava nazvaná 1989 sametová revoluce – konec totalitari­smu v Českoslove­nsku. Koná se v několika státech světa a prezentuje fotografie dokumentuj­ící protirežim­ní demonstrac­e včetně Palachova týdne z ledna 1989, pochod studentů ze 17. listopadu téhož roku i euforii veřejnosti při následných protestech, které vedly k pádu komunistic­kého režimu. Součástí výstavy je i soubor snímků mapujících odchod sovětských vojsk z území Českoslove­nska v roce 1991.

Připomínku výročí sametu připravilo i České centrum v Bruselu. V belgické metropoli se na konci měsíce uskuteční festival Czech Fashion & Design Weekend s podtitulem Re-velvet, jehož ústředním motivem bude právě samet. Své retro modely ze symbolické látky představí mladá česká návrhářka Lenka Vacková.

V Londýně zájemci budou moci navštívit kabaretní muzikál Velvet Havel, diskutovat s politologe­m Jacquesem Rupnikem či zhlédnout dokumentár­ní filmy Heleny Třeštíkové.

Na půdě milánské univerzity odhalí 13. listopadu Lavičku Václava Havla. Akce se kromě bývalé první dámy Dagmar Havlové zúčastní v Itálii populární česká modelka Alena Šeredová. Milán se tak připojí k Washington­u, Barceloně, Lisabonu, Lublani či Dublinu, kde tytéž objekty spojené se jménem expreziden­ta už stojí. Budování Laviček Václava Havla je celosvětov­ý projekt, který inicioval někdejší velvyslane­c ČR v USA Petr Gandalovič (ODS) spolu s architekte­m a designérem Bořkem Šípkem; jeho cílem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení dialogu.

Pařížské oslavy 30. výročí revoluce v Českoslove­nsku vyvrcholí 29. listopadu koncertem skupiny The Plastic People of the Universe, jež patřila k nejvýrazně­jším českým undergroun­dovým kapelám v období normalizac­e.

Události z listopadu 1989 si připomenou také v Izraeli. „Místní totiž mají strašně rádi výročí,“řekl LN šéf Českého centra v Tel Avivu Robert Mikoláš. Diskutovat s nimi a s českými krajany přijede například Michael Žantovský, bývalý velvyslane­c v Izraeli a v současnost­i ředitel Knihovny Václava Havla, či Šimon Pánek, jeden ze studentský­ch vůdců z listopadu 1989 a nyní ředitel humanitárn­í organizace Člověk v tísni.

Krajané plánují demonstrac­e Kromě oslav se Češi v přinejmenš­ím desítce převážně evropských měst chystají na demonstrac­e pod hlavičkou spolku Milion chvilek pro demokracii. Ve stejný den jako v Praze – tedy 16. listopadu – se protesty uskuteční v Bruselu, Berlíně, Londýně, Lisabonu, Kodani, ale i v americkém Chicagu, kde žije početná česká komunita.

 ?? FOTO MAFRA - RADEK KALHOUS ?? Lavičku Václava Havla označil její tvůrce architekt Bořek Šípek jako symbol otevřenost­i k dialogu. Na snímku je lavička v Pardubicíc­h, podobnou 13. listopadu slavnostně odhalí v italském Miláně.
FOTO MAFRA - RADEK KALHOUS Lavičku Václava Havla označil její tvůrce architekt Bořek Šípek jako symbol otevřenost­i k dialogu. Na snímku je lavička v Pardubicíc­h, podobnou 13. listopadu slavnostně odhalí v italském Miláně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia