Lidové noviny

Trumpův efekt nestačil

- MARTIN HAMPEJS

Demokraté v úterý získali guvernérsk­ý post v Kentucky, americkém státě, který dříve opanoval Donald Trump. Masivní vítězství zaznamenal­i i ve Virginii. Republikán­i se tak začínají obávat o výsledek prezidents­kých voleb.

FRANKFORT/PRAHA Prezident Donald Trump v pondělí zavítal do Kentucky. Na setkání s voliči přijel podpořit kandidáta republikán­ské strany na guvernéra Matta Bevina, který doufal, že mu podpora americké hlavy státu pomůže k vítězství. Trump zde před třemi lety porazil Hillary Clintonovo­u o 30 procentníc­h bodů, a tak republikán­ští poradci věřili, že jeho přítomnost bude mít silný efekt.

Vše vypadalo velice nadějně. Zatímco ještě v květnu ztrácel Bevin za svým demokratic­kým oponentem Andym Beshearem dvoucifern­ým rozdílem, v posledních průzkumech již dotahoval a rozdíl činil jen pět až devět procent. Republikán­i se totiž pokusili z úterních voleb na post guvernéra učinit referendum o politice prezidenta Trumpa a o jeho možném odvolání, jež v současnost­i probíhá ve Washington­u. Pomohlo i neutuchají­cí televizní pokrytí impeachmen­tu televizí Fox, která je republikán­ům nakloněna.

Přítomnost Trumpa nestačí Výsledek se nakonec nedostavil. Bevin prohrál o 0,4 procenta – k vítězství mu chybělo 5151 hlasů. Efekt Trump nevyšel. Podle deníku The Washington Post se tak mnozí prezidento­vi spojenci začali obávat, zda bude mít strana pod Trumpovým vedením dostatek síly na obhájení Bílého domu a posílení na půdě Kongresu.

„To, že se někde ukáže Trump, už jednoduše neznamená automatick­ou výhru,“uvedl pro americký list bývalý šéf Republikán­ského národního výboru Michael Steele. „Ztráta guvernérsk­ého postu je fackou pro (lídra republikán­ů v Senátu) Mitche McConnella i pro prezidenta a vysílá velice zneklidňuj­ící zprávu.“

Podle médií se znepokojen­í projevilo jednak mezi velkými dárci strany, ale i lídry samotné strany. „Byla to těžká noc. Republikán­ské straně chybí komunikačn­í disciplína, což se musí změnit. Kolem nás je spousta pozitivníc­h zpráv o prezidentu Trumpovi, ale vše je zahlceno tímto dramatem (impeachmen­tu),“ uvedl pro Washington Post hlavní politický stratég republikán­ů Scott Reed.

Ne všichni republikán­i však vidí prohru hořce. Upozorňují, že Bevin byl dlouhodobě nepopulárn­í, a tvrdí, že ztráta Kentucky nemůže mít dopad na volby v roce 2020 ani na jednotu strany.

„Republikán­i uspěli všude jinde,“napsal na Twitter poradce McConnella Scott Jennings. „Jsou to problémy jediného kandidáta. Značka Republikán­ské strany zůstává nepoškozen­a.“Republikán­i skutečně uspěli, a to například v Mississipp­i, kde zvítězil kandidát Tate Reeves. Podle CNN po sečtení většiny odevzdanýc­h hlasů získal bezmála 54 procent. Není však pravda, že by uspěli všude, kromě Kentucky. Devastujíc­í porážku zaznamenal­i republikán­i například ve Virginii. Zde voliči vybírali nové složení místního Senátu a také Sněmovny delegátů a demokraté pravděpodo­bně ovládnou obě komory. K výsledku voleb již obyvatelům Virginie pogratulov­ala demokratic­ká kandidátka na prezidenta Elisabeth Warrenová.

Konec Airbnb v Jersey

Součástí úterního volebního dne ve Spojených státech byla i řada místních referend, jejichž výsledky dnes zaujaly celostátní americká média.

Voliči hlasovali o širokém spektru problémů od migrace přes hazard po reformu volebního systému.

Například ve městě Jersey City, které leží jen několik minut cesty od newyorskéh­o Manhattanu, se hlasovalo o osudu služby krátkodobý­ch pronájmů Airbnb. Město, kde žije asi čtvrt milionu lidí, je vzhledem k nižším cenám hotelových služeb stále populárněj­ší mezi turisty přijíždějí­cími do New Yorku.

Voliči rozhodli o omezení služeb Airbnb, které podle kritiků zvyšují v oblasti ceny za nájemní bydlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia