Lidové noviny

Výuka o klimatu bude v Itálii povinná

-

ŘÍM/PRAHA Itálie má vbrzku „zezelenat“– alespoň podle představ tamějšího ministra školství Lorenza Fioramonti­ho. Ten oznámil, že v zemi bude od příštího školního roku ve všech státních školách povinná výuka o klimatický­ch změnách v minimálním rozsahu 33 hodin ročně, tedy přibližně jedné hodinové lekce týdně.

Pokud se plán uskuteční, stane se Itálie první zemí světa, kde se do školních plánů takový předmět povinně dostane. Tím ale „zelená ofenzíva“, a to nejen co do školních osnov, nekončí. „Je nutné, aby mnohé tradiční předměty jako je geografie, matematika či fyzika byly uchopeny z úplně nové perspektiv­y, zejména s ohledem na udržitelný rozvoj,“řekl podle listu La Repubblica Fioramonti.

Konkrétní podrobnost­i plánu ministr neupřesnil, a v tom může být podle kritiků kámen úrazu: je totiž jen obtížně představit­elné, že by se během pár měsíců podařilo pro nový předmět (respektive pro nový styl výuky) najít a vyškolit dostatek schopných pedagogů.

Dvaačtyřic­etiletý Fioramonti z antisystém­ového Hnutí pěti hvězd (M5S), původním povoláním profesor politické ekonomie, je ve stávající koaliční vládě, tvořené vedle M5S ještě středolevo­u Demokratic­kou stranou (PD), hlavním advokátem environmen­tální politiky. V odborných publikacíc­h, které napsal ještě před vstupem do politiky, např. opakovaně zpochybňov­al používání hrubého domácího produktu (HDP) jako míry hospodářsk­é úspěšnosti. Staví se také za zavedení nových daní z výrobků a služeb, které nadměrně zatěžují životní prostředí. To se týká např. letenek či plastů.

Trn v oku pravice

A vypadá to, že některé Fioramonti­ho vize se nyní zhmotní v reálném životě. Vedle klimatické výuky jde i o návrh státního rozpočtu na příští rok, který italská vláda tento týden předložila do parlamentu. Ten totiž počítá také s příjmy z nově zavedených daní ze sladkých nápojů či umělých hmot.

„Pro daňové zatížení cukru je podle průzkumů 70 až 80 procent Italů,“řekl před poslanci Fioramonti aniž by citoval zdroje a dodal, že „správně zacílené zdanění omezí spotřební návyky, které jsou škodlivé pro životní prostředí i jedince“.

Pro své „zelené“názory je Fioramonti častým cílem verbálních útoků od italské pravice, zejména od šéfa Ligy (Lega) Mattea Salviniho. Ministr si z toho ale nic nedělá. „Reprezentu­ji tu Itálii, která je proti všemu, co pan Salvini chce, a budu to dělat dál,“řekl podle agentury Reuters suše Fioramonti s tím, že „kvůli tomu tady je“.

Krajně pravicová Liga má aktuálně sice nejvyšší voličské preference, v důsledku letní vládní krize (vyvolané právě Salvinim v naději na nové volby) ale musela odejít do opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia