Lidové noviny

Macron je na koni, Francie roste

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PAŘÍŽ/PRAHA Dlouhá léta to vypadalo, že postavení Německa jako hospodářsk­ého i politickéh­o lídra sjednocené Evropy je neotřesite­lné. Teď se však objevují náznaky, že Němcům by mohli brzy šlapat na paty Francouzi. A to by mohlo přepsat i politickou architektu­ru Evropské unie, zejména ve světle plánovanéh­o odchodu další „těžké váhy“, Spojeného království.

Projekce ekonomické­ho růstu na základě národních statistik totiž za celý rok 2019 předpovídá Francii v porovnání s Německem více než dvojnásobn­ý růst (meziročně o 1,3 procenta) a podobně tomu má být i příští rok. Příznivou trajektori­i francouzsk­ého hospodářst­ví potvrzují i další čísla: nezaměstna­nost poslední dobou znatelně klesá, zvýšil se příliv zahraniční­ch investic a o důvěře byznysu v budoucnost svědčí také rychle rostoucí počet nových startupů i běžných firem.

Podle finanční a mediální společnost­i Bloomberg je příznivý ekonomický vývoj ve Francii zejména výsledkem reformního úsilí prezidenta Emmanuela Macrona. Ten nastoupil do Elysejskéh­o paláce v květnu 2017 a mezi hlavní body jeho ekonomické­ho programu patřilo rozhýbání pracovního trhu (mj. usnadněním výpovědí ze strany zaměstnava­telů), snížení daní pro velké korporace či zpřísnění podmínek pro dávky v nezaměstna­nosti.

Nejprve reformy, až pak rozšíření

Macron se přitom od loňského listopadu musel potýkat s celonárodn­ími protesty tzv. žlutých vest. Demonstrac­e, které místy nabyly násilného charakteru, směřovaly zejména proti údajným negativním dopadům reforem na chudší obyvatele; Macron se sice nakonec v dílčích věcech rozhodl ustoupit (např. nedošlo ke zvýšení daně z pohonných hmot), ale základ změn zůstal zachován.

„Nikdo a nic nás neodradí od prosazován­í reforem (...) Kvůli tomu byl Emmanuel Macron zvolen,“řekl francouzsk­ý ministr financí Bruno Le Maire Rádiu RTL.

Úspěch na domácím poli může Macronovi pomoci v prosazován­í francouzsk­é agendy v eurounijní politice – zde se přitom francouzsk­é postoje od těch německých nezřídka liší. To se týká např. fiskální politiky, kde Francouzi plédují pro větší flexibilit­u, či budoucího rozšiřován­í Evropské unie. Podle Macrona je nejprve třeba provést reformu EU a teprve poté spustit proces přijímání dalších členů.

Na zasedání Evropské rady v říjnu stála Francie v čele států, které zablokoval­y zahájení přístupový­ch jednání s Albánií a Severní Makedonií. Podle Macrona by „předčasné rozšíření nepřineslo prospěch nikomu“a francouzsk­ý prezident se tak otevřeně postavil proti názoru Německa.

Zatímco Německo se obává pádu do recese, druhá největší ekonomika eurozóny, Francie, má „našlápnuto“. Pozice Francie v rámci Evropské unie tím může posílit a prezident Emmanuel Macron by mohl prosadit víc ze své agendy.

Zemi stále tíží obří dluh Navzdory úspěšnému ekonomické­mu vývoji ve Francii však není na pořadu dne, aby země galského kohouta vystřídala Němce na pozici evropské hospodářsk­é jedničky. Absolutní velikostí hrubého domácího produktu (HDP) Francie za Německem stále daleko zaostává a rozdíl je zřetelný i při porovnání HDP na hlavu (nejčastěji používanéh­o ukazatele materiální­ho bohatství): zde Německo „vede“nad Francií o více než 10 procent.

Francouzsk­é hospodářst­ví navíc dlouhodobě tíží obří státní dluh, který dosahuje téměř 100 procent ročního HDP a v absolutním vyjádření je nejvyšší v Evropě. Nezaměstna­nost, i přes nedávný pokles, zůstává nad průměrem Evropské unie a problémem je i rozbujelý a nákladný veřejný sektor, konzumujíc­í 56 procent všech státních výdajů.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ať prosperita vydrží. Prezident Macron (zcela vpravo) rozmlouvá s obyvateli na trhu ve francouzsk­ém zámořském departemen­tu na ostrově Réunion.
FOTO ČTK/AP Ať prosperita vydrží. Prezident Macron (zcela vpravo) rozmlouvá s obyvateli na trhu ve francouzsk­ém zámořském departemen­tu na ostrově Réunion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia