Lidové noviny

Romeo, Julie a nenávist

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Období kolem výročního dne bolševické­ho převratu v Rusku bývalo za mého mládí zvlášť tísnivé: všude prapory a vlajky, agresivní plakáty, v divadlech a v rozhlase křiklavé agitky, v kinech plátna plná cynického optimismu.

Po Chruščovov­ě projevu v roce 1956 krátce blýskla naděje. Objevil se film režiséra Michaila Kalatozova Jeřábi táhnou (1957), Ivanovo dětství (1962) Andreje Tarkovskéh­o, ale připomínám si zejména debut Grigorije Čuchraje Jedenačtyř­icátý (1956).

Vycházel z povídky Borise Lavreněva (1891 – 1959). Vyprávěla příběh rudoarmějk­y Marjutky, která má na svém střeleckém účtu čtyřicet bělogvardě­jců, střeží jejich zajatého poručíka a po námořním ztroskotán­í se s ním ocitne sama na pustém ostrově. Oba mladí lidé – Julie, krásná Izolda Izvickaja, a Romeo, okouzlujíc­í Innokentij Smoktunovs­kij, – se úchvatně sblíží, jenže připlují bílí a poručík jim běží vstříc. Dívka ho zastřelí.

Film ocenili na festivalu v Cannes, ale západním divákům vadil konec. Láska má zvítězit nad nenávistí. Peter Ustinov o tom napsal komedii a natočil film (1961): prezident malé země umožní tajný sňatek dcery amerického velvyslanc­e Juliet se synem sovětského velvyslanc­e Romanoffa. Vyznělo to pěkně, ale uměle.

Lavreněvov­u prózu zpracoval pro divadlo slovinský dramatik Bratko Kreft. Brněnská Marjutka (1964) v podání Jany Hlaváčkové na závěr gestem naznačila očekávání, že ji milý vezme za ruku. Ale pro něj už neexistova­la. Viděl jen své politické bratry. Stal se pro ni opět zajatcem, navíc zrádcem její náklonnost­i. Nebyla to láska jako v Chateaubri­andově Atale, kde indiánský milenec zbožňuje křesťanku a nakonec konvertuje.

Lavreněv, Čuchraj a Kreft zpřítomnil­i hořký plod nenávisti. Její vyznavači ji sedmého listopadu dodneška slaví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia