Lidové noviny

Kdepak Joker. Dno vypadá takto

- MARCEL KABÁT

OFritzi Honkovi (1935– 1998) se lze dočíst, že mezi lety 1970 a 1975 zavraždil nejméně čtyři stárnoucí prostitutk­y z hamburské čtvrti červených luceren, přičemž jejich rozkládají­cí se rozčtvrcen­á těla skladoval v úložném prostoru ve svém bytě. Byl to alkoholik nevalné inteligenc­e, přesto se na jeho řádění přišlo až náhodou při hašení požáru. Důvodem, proč unikal pozornosti policie, bylo i to, že zkrachoval­é nešťastnic­e nikdo nepostráda­l. Jeho osud inspiroval román Heinze Strunka U Zlaté rukavice, vydaný v roce 2016. Podle něj nyní natočil Fatih Akin stejnojmen­ný hororový snímek, v němž lze zahlédnout odkaz tvorby Rainera

Wernera Fassbinder­a i německého expresioni­smu, nechybí v něm temná grotesknos­t, ale ani soucit se všemi zúčastněný­mi.

Je samozřejmě poměrně těžké vybudouvat si pozitivní pouto k postavě, která hned v samém úvodu snímku porcuje mrtvolu tak pragmatick­ým a zároveň neohrabaný­m způsobem, že z toho může zatancovat žaludek i tomu, kdo běžně podobným stavům u filmů nepodléhá. Fatih Akin se ovšem nedá odbýt a drží diváky v tak těsné Honkově blízkosti, až jim nezbude než si přiznat, že i tohle je lidství – jeho nejtemnějš­í, nejubožejš­í, ale přesto možné dno.

Titulní nálevna U Zlaté rukavice je známé místo v hamburské čtvrti St. Pauli, jakási do bezčasí propadlá „chýše jedová“, kde se scházejí absolutní lidské trosky a Honka je jednou z nich: tvář má znetvořeno­u úrazem, je závislý na alkoholu a zaplatit sklenku si od něj nechají jen ty nejzoufale­jší z návštěvnic. Ty ostatní nejenže by si o něj neopřely kolo, ale jak se nechají slyšet, neudělaly by ani jiné věci, i kdyby hořel.

Honkova frustrace a vychýlená sexualita, neskonale ubohá existence i záhuba jeho obětí jsou prosáknuty alkoholem, který tu figuruje nejen jako katalyzáto­r, ale jako příčina všeho zla: když Honka nějakou dobu abstinuje, je z něho docela spořádaný člověk. Na záchranu je však už pozdě.

Pokřivenou osobnost vraždícího čtyřicátní­ka skvěle vystihl teprve třiadvacet­iletý herec Jonas Dassler. I s jeho pomocí Akinův atmosféric­ký, nesmlouvav­ý horor umožní divákům pohlédnout do míst, kam se většina z nich jen tak neodváží (a když ano, dopadnou nejspíš jako jedna z vedlejších postav, která se U Zlaté rukavice pokusí kamarádit se štamgasty).

Uznávaný německý režisér tureckého původu Fatih Akin se vrátil do Hamburku 70. let a zastihl tam děsivého a zároveň snad i politování­hodného sériového vraha Fritze Honku.

U Zlaté rukavice

Německo 2019 Režie: Fatih Akin Hrají: Jonas Dassler a další Premiéra 17. 10.

 ?? FOTO FILM EUROPE ?? Monstrum i oběť. Jonas Dassler v roli Fritze Honky.
FOTO FILM EUROPE Monstrum i oběť. Jonas Dassler v roli Fritze Honky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia