Lidové noviny

Začínají Mezipatra, zahájí je komedie Adam

-

PRAHA Queer filmový festival Mezipatra začne dnes v pražském kině Lucerna projekcí debutu amerického režiséra Rhyse Ernsta Adam. Komedie o dospívání podle pořadatelů autenticky a s humorem pojednává o důležitost­i přátelství a vzájemné toleranci nejen v queer komunitě.

Vedle Rhyse Ernsta, který svůj snímek osobně představí, na Mezipatra dorazí také například dokumentar­istky Nneka Onuorah a Giselle Bailey a uvedou snímek Burn the House Down.

V hlavní soutěži letos Mezipatra uvedou deset celovečern­ích filmů, z toho devět debutů. Dále přehlídka nabídne pět dokumentů, 39 krátkých soutěžních filmů a pět snímků ve speciální retro sekci Znovu spolu. Součástí nabídky je i 17 krátkých filmů z loňské soutěže, které jsou zájemcům k dispozici na webu České televize.

Mezi snímky zařazené do hlavní soutěže celovečern­ích filmů patří vedle úvodního Adama například švédsko-gruzínské drama nominované na Oscara Dokud se tančí, sonda do konzervati­vního světa gruzínskýc­h tradičních tanců.

Tři tituly v soutěži reprezentu­jí latinskoam­erickou kinematogr­afii. Snímek Lucia Castra Konec století představí dvojici, která po dni plném vášně zjistí, že se možná jejich osudy nezkřížily poprvé. Výpověď o dlouhodobý­ch vztazích a zrádné lidské paměti byla oceněna hlavní cenou sanfrancis­kého festivalu Frameline. Drama Greta od Armanda Praçy zavede diváky do Brazílie, kde žije stárnoucí ošetřovate­l Pedro. Když se jedné noci rozhodne ukrýt zraněného muže, obrátí se jeho život naruby. Snímek byl uveden na letošním Berlinale v sekci Panorama. Ceny Teddy Award se na Berlinale dočkal osobitý film Santiaga Lozy Historka o zelené planetě o trojici přátel, jejichž vnímání světa se promění v momentě, kdy se vydávají splnit poslední přání babičky jedné z účastnic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia